Lenovo Vibe S1 Lite
recenze

Lenovo Vibe S1 Lite

Hezká selfie za pakatel
14

I Lenovo razí ve svém portfoliu filozofii dvojic. Ten dražší a vybavenější na sebe strhne pozornost nekompromisním výkonem a moderními technologiemi, ale ve skutečnosti zjistíte, že ani jedno nepotřebujete. Sáhnete tak po cenově mnohem dostupnějším kolegovi s dovětkem „Lite“. Bude to i tento případ?

Lenovo Vibe S1 jsme na našem webu recenzovali nedávno, v záplavě dalších podobných telefonů zanechal dojem hlavně díky dvojité čelní kameře, což je věc poměrně neobvyklá. Právě to je jedna z věcí, kterou slabší model postrádá, na podrobnější srovnání se můžete podívat v našem katalogu.

Lenovo Vibe S1 Lite

Obsah balení

  • Telefon
  • Zadní průhledné pouzdro
  • Nabíječka a kabel
  • Sluchátka
  • Manuály
  • Sponka na vytahování šuplíčku

Technické parametry Lenovo Vibe S1 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 71 × 8,6 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6753, CPU: 8×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostsrpen 2016, 6 000 Kč

Design a konstrukce: padne do ruky

Z hlediska designu asi nejvíce zaujme použití tmavě modré barvy na zádech a bocích namísto fádní černé. Je to sice subjektivní, ale telefonu to hodně pomáhá. Na pultech obchodů dále můžete narazit na bílou variantu.

Pouzdro v balení už neslo stopy používání.

Rozměry i hmotnost odpovídají pětipalcovému displeji. I když to má do ergonomického ideálu daleko, na dnešní poměry se jedná o docela kompaktní telefon. Dobrému úchopu napomáhají oblá záda. Za to však zaplatíte tu daň, že se telefon položený na stůl kolébá.

Na rozdíl od dražšího sourozence nejsou plastová záda lesklá, ale matná. To má hned dva pozitivní následky. Otisky prstů nejsou tolik vidět a telefon tolik neklouže. A i kdyby, můžete to vylepšit dodávaným plastovým krytem.

Telefon působí zcela obyčejně.

Z hlediska funkční výbavy nejvíce zaujme prostor nad horním okrajem displeje. Čelní fotoaparát a čidla jasu a blízkosti nikoho nepřekvapí, ale čelní blesk je poměrně neobvyklý. Daleko praktičtější bude notifikační dioda nenápadně ukrytá ve sluchátku. Svítí sice jenom červeně a lze ji nastavit jen pro některé aplikace, ale díky alespoň za to.

Vše na svém místě.

Z hlediska designu nebo konstrukce už není nic moc co dodávat. Unibody konstrukce je příkladně pevná a kvalitní, ale to by mělo být automatické. Telefon zvládne obsluhovat dvě SIM karty, ale bohužel se i zde vyskytuje stále častější nešvar, a sice hybridní sekundární slot. Pokud tedy chcete používat druhou SIM, přijdete o možnost paměťových karet, a naopak – vložíte-li paměťovou kartu, přijdete o Dual SIM funkcionalitu.

Líbilo se nám:

  • pohodlný úchop
  • kvalitní konstrukce
  • zajímavá modrá

Nelíbilo se nám:

  • plasty
  • hybridní slot
  • na stole se houpe

Displej: krásná podívaná

Poněkud příjemným překvapením je v této cenové kategorii Full HD displej. Sice to ocení zejména ten, kdo si potrpí na papírové parametry, ale takových je soudě dle diskuzí více než dost.

Všichni však ocení kvalitu zobrazení, s jakou IPS technologie přichází. Barvy jsou jasné a zářivé, při pozorování z boku se mění jen mírně a pod opravdu velkým úhlem a zvláštní pochvalu zaslouží maximální jas. Když jej omylem nastavíte v temnější místnosti, doslova z toho bolí oči. Na druhé straně ten minimální nečiní problémy ani při dlouhé práci v úplné tmě.

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • maximální i minimální jas

Zvuk: klame tělem

Toto Lenovo se uchyluje k obvyklým mimikrám – otvory pro reproduktory na spodní hraně slibují velkolepý koncert, jenže půlka z nich je falešná. Výsledkem je tak obvyklý projev bez basů a s lehkým zkreslením při maximální hlasitosti, která není příliš vysoká.

Nelíbilo se nám:

  • projev hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: lehké zklamání

Vestavěná baterie s kapacitou 2 700 mAh slibuje na první pohled docela solidní výdrž, ale hodně záleží na způsobu používání. Displej s vysokým rozlišením a jasem a osmijádrový procesor si totiž žádají svou porci energie. Takže před sebou máme obvyklý jednodenní smartphone. Pokud se však často a rádi pouštíte do náročných aktivit (například hraní her), je nabíječka v tašce povinností.

Režim šetření baterie může pomoci, ale většinu energie spotřebovává displej.

Tyto závěry podporuje i výsledek našeho redakčního testu. Při něm skrz Wi-Fi pouštíme streamované video o rozlišení blížící se nativnímu rozlišení displeje, kdy jsou jeho jas i zvuk vedený do sluchátek nastaveny na 50procentní intenzitu, telefon připojen k mobilní 3G/4G síti s plným signálem a aktualizace na pozadí potlačeny. Po této aktivitě se telefon vypnul asi po pěti a půl hodinách. Je to spíše slabší výsledek.

Situaci alespoň trochu zachraňuje relativně rychlé nabíjení. Z nuly na 80 % to stihnete za hodinu a půl, za dalších 40 minut máte plně nabito.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • spíše slabší výdrž

Hardware a výkon: na efekt

Příslib osmi jader na krabičce se vyjímá, ovšem v reálu to žádný velký zázrak není. Nejedná se sice o ten typ telefonu, který obstojně rozběhne pouze operační systém, ale náročnější uživatelé narazí na limity. Poznáte to například u her, které se občas v náročnějších scénách trochu cukají nebo si žádají snížení detailů.

Na vyskakování to není, ale stačí to.

Podobná situace panuje i v otázce pamětí. 2 GB RAM jsou běžná hodnota zcela dostačující pro bezproblémový chod. Po spuštění zůstává volná zhruba polovina a paměť můžete snadno vyčistit tlačítkem v přepínání aplikací. Ze slibovaných 16 GB vnitřní paměti vám k dispozici zůstává 6,6 GB, což není nikterak hodně, ale máme tady i slot pro paměťové karty. Nezapomeňte však, že jejím vložením přijdete o možnost telefonovat s druhou SIM.

Výsledky benchmarků.

Líbilo se nám:

  • dostatek výkonu
  • dostatek pamětí

Nelíbilo se nám:

  • sdílený druhý slot pro karty
Lenovo Vibe S1 Lite

Operační systém a uživatelské prostředí: Android za 5

Jako operační systém se v telefonu nachází Android ve verzi 5.1. To lze označit jako velkou slabinu – Šestka už je přeci jenom venku nějakou tu chvíli a u levnějších telefonů navíc není jisté, kdy a jestli vůbec nějakou větší aktualizaci dostanou.

Klasika v podání Lenova.

Zpracování Androidu od Lenova je příjemný kompromis mezi strohostí čistého Androidu a hutnými nadstavbami typu TouchWiz. Bohužel v tomto případě postrádáme mnoho funkcí, kterými se chlubí dražší modely, jako jsou například gesta pro práci s telefonem. Za zmínku tak stojí snad jen šetřící módy pro baterii a tzv. Turbo stahování, které umí zrychlit přenos současným stahováním přes LTE a Wi-Fi. Dále v telefonu najdete pár předinstalovaných aplikací od Lenova, naštěstí není problém se jich snadno zbavit, což přinese nějakých pár set MB navíc.

Líbilo se nám:

  • doplňkové funkce
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • starší Android
  • funkcí mohlo být více

Fotoaparát a videokamera: není to nejhorší

13megapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou má být jednou ze silných stránek telefonu. Tomu odpovídá i uživatelské prostředí fotoaparátu, kde máte přístup k pokročilým nastavením (ISO, efekty, ...).

Prostředí fotoaparátu.

A jaké jsou pořízené fotografie? Vzhledem k ceně to vůbec není špatný výkon, ovšem jen za předpokladu, že fotoaparátu dopřejete dostatek světla. Mezi chybami můžeme jmenovat všudypřítomný šum, necitlivou práci s detaily a na některých snímcích jde postřehnout bortící se perspektiva na méně ostrých okrajích.

Ukázkové snímky. Poslední pochází ze tmy.

Specialitou přístroje je pak blesk čelní 8megapixelové kamery. Není jenom na okrasu, dokáže docela dobře osvítit obličej i ze vzdálenosti natažené ruky. Na praktičnost tohoto kusu výbavy si však musíte udělat názor sami.

Ukázková selfies v místnosti za světla, ve tmě z jednoho metru a ve tmě z půl metru.

Full HD video s třiceti snímky za sekundu ve formátu MP4 taky nevypadá nejhůř. Pokud bychom však hledali nějaké chyby, půjde hlavně o práci s měnícím se světlem a také o nevýrazné barvy.

Lenovo Vibe S1 Lite – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • prostředí fotoaparátu
  • přední kamera s bleskem
Lenovo Vibe S1 Lite

Funkční výbava: kde nic není

Je jasné, že u telefonu za pět tisíc nenajdeme široký výčet funkčních výdobytků. Začněme proto kratším seznamem toho, co zde je. V první řadě lze pochválit přítomnost LTE s českými frekvencemi, které je k dispozici oběma SIM kartám. Dále pak za zmínku stojí funkce USB OTG.

To je ale zhruba tak všechno. Není tu NFC, není tu čtečka otisků prstů, zkrátka nic výjimečného nebo pozoruhodného. Ve stejné cenové kategorii se přitom najdou přístroje, které vám něco z toho nabídnou.

Líbilo se nám:

  • LTE s českými frekvencemi

Nelíbilo se nám:

  • žádná zajímavá položka

Zhodnocení a závěr: snad jen pro selfie-maniaky

Lenovo Vibe S1 Lite spadne do velké kategorie telefonů, které jsou jeden jako druhý a snadno si je mezi sebou spletete.

Tento na vás ale nechystá žádný podraz v podobě chybějících LTE frekvencí, malé paměti nebo něčeho takového. Pochválit lze hezký displej a použitelný fotoaparát. A snad se najde i někdo, komu bude k užitku přední blesk.

Na druhou stranu za podobné peníze byste si mohli dopřát například kovový rám, čtečku otisků prstů nebo novější Android.

Záleží tak na vás, jestli budete chtít nějaký extra výstřelek, anebo naopak vyvážený stroj, který ale jako celek poměrně nudí.

Lenovo Vibe S1 Lite

Konkurence

Za pět až šest tisíc seženete v českých e-shopech například Sony Xperii E5. Sice dostanete zvučnější značku, ale zase horší displej a slabší procesor.

Sony Xperia E5.

Pokud zase chcete ušetřit, připadá v úvahu Xiaomi Redmi 3s. Telefon má o něco málo horší výbavu a chybí mu české LTE, ale cena klesla až někam ke čtyřem tisícům.

Xiaomi Redmi 3s.

Coolpad Torino má také pouze HD displej, ale zase zaujme přítomností 3 GB RAM a čtečkou otisků prstů.

Coolpad Torino.
lenovo-vibe-s1-lite
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • podařený Full HD displej
  • ucházející fotoaparát
  • selfie blesk
Zápory
  • slabší výdrž
  • starší Android
  • hybridní sekundární slot
Diskuze ke článku
Strášce Galaxyje
Odpadky patří do koše!!!
Martin Horák
Martin Horák
Xiaomi redmi 3s už jde i u nás sehnat s lte
pepa
2,2 hodiny nabijet? to je hodně špatnej ftip.
Michal Motyčka
Michal Motyčka
Presne tak, uz nekolik tydnu dokonce, cena kolem peti tisic, nebo 6500 za Pro verzi se 3GB RAM a 32GB ulozistem. Zrovna na to koukam

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze