Lenovo Vibe K5
recenze

Lenovo Vibe K5

Stylovka s Dolby zvukem
37

Čínské Lenovo představilo na letošním MWC v Barceloně, které se konalo na konci února, dvojici Vibe K5 a Vibe K5 Plus. Tyto modely si jsou podobné jako vejce vejci a jediný rozdíl představuje použité rozlišení displeje a čipset. My jsme otestovali nižší Vibe K5 s HD rozlišením a osmijádrovým Snapdragonem 415. Jak si vedl v našem testu?

Lenovo se i díky akvizici Motoroly stalo jedním z největších výrobců smartphonů na světě. Dnes testované Lenovo Vibe K5 patří spolu se svým sourozencem Vibe K5 Plus, který se liší pouze vyšším rozlišením displeje a použitým procesorem, do nižší střední třídy.

Lenovo Vibe K5

Lenovo Vibe K5 nabízí 5palcový displej s HD rozlišením, osmijádrový Snapdragon 415, 2 GB RAM a interní 16GB paměť rozšiřitelnou pomocí microSD o dalších 32 GB. Nechybí přitom ani plná podpora LTE se všemi u nás podporovanými frekvencemi. Za to vše zaplatíte necelých 5 tisíc Kč.

Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • špuntová sluchátka
  • pouzdro
  • fólie na displej
  • manuál
Lenovo Vibe K5

Technické parametry Lenovo Vibe K5

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 71 × 8,2 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 415 MSM8929, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 4 999 Kč

Design a konstrukce: kovové tělo

Jedním z největších designových lákadel Lenova Vibe K5, stejně jako identicky vypadajícího Vibe K5 Plus, jsou kovová záda a boky, které společně tvoří vaničku. Hliník, který je pokrývá, nicméně není všude – nahoře a dole jsou kvůli anténám plastové pásy, ale díky tomu, že barevně splývají, nepůsobí nijak rušivě. My jsme měli k dispozici na test kovově šedou variantu. Pro ty, kteří chtějí od telefonu nádech luxusu, je tu pak, v nabídce výrobců stále častější, zlatá.

Při kompaktních rozměrech 142 × 71 × 8,2 mm Vibe K5 poměrně dobře padne do ruky. Pokud máte větší ruce, tak palcem v pohodě obsáhnete celou šířku displeje. Hmotnost 142 gramů, na které má svůj podíl i použitý kov, vám pak kapsu neutrhne.

Přední stranu pokrývá sklo, se kterým zhasnutý displej takřka splývá, pouze při důkladnějším pohledu zjistíte, že je o něco světlejší. O tom, zda se jedná o odolné sklo, však výrobce mlčí. V balení nicméně naleznete odolnou fólii na displej. Pod displejem pak najdete trojici senzorových tlačítek s výraznými bílými piktogramy. Bohužel však nejsou podsvícená, ale alespoň mají vibrační odezvu. Nad displejem spatříte pouze podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru a nalevo od ní čočku přední kamery. V pravém rohu je ještě notifikační dioda, která při nabíjení svítí červeně a nabito hlásí zelenou barvou. Mimo to však signalizuje i příchozí zprávy a další upozornění, což je velké plus. Jakékoli logo zde chybí.

Na pravém boku najdete klasickou sestavu tlačítek, tedy podlouhlý regulátor hlasitosti a pod ním vypínač. Tlačítka poměrně vystupují, ale dobře se tisknou a nijak se neviklají. Protilehlá strana je prázdná. Dole byste našli pouze drobný otvor mikrofonu a prohlubeň pro sundání krytu. Konektor microUSB se přestěhoval k 3,5mm jacku pro připojení sluchátek na horní hranu telefonu.

Zadní strana má matnou úpravu a nijak se na ní nechytají otisky prstů. V levém rohu horního plastového pásu má své místo čočka fotoaparátu, které sekunduje přisvětlovací LED. Pod fotoaparátem, nyní už v kovové části, je ještě drobný otvor sekundárního mikrofonu. Dále se zde pak nachází logo Lenova a ve spodním plastovém pásu dvojice reproduktorů, které hrdě nesou logo Dolby.

Lenovo Vibe K5

Kryt jde dolů velice ztuha, což je však na druhou stranu známkou toho, že do sebe vše dokonale zapadá. Nikde se nic neprohýbá a nevrže. Po sejmutí krytu najdete vyměnitelnou baterii a teprve jejím vyjmutí se dostanete ke dvěma slotům pro microSIM a slotu pro microSD kartu. Celkové dílenské zpracování je pak na velice dobré úrovni.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • hliníková záda
  • kompaktní rozměry

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podsvícení senzorových tlačítek

Displej: dobré podání barev a čitelnost na slunci

Dnes se již stává standardem minimální velikost displeje 5" a právě tuto úhlopříčku nabízí i Vibe K5, který na něm dostal rozlišení 1280 × 720 pixelů, což nám dává hustotu pixelů 294 PPI. Sice by mu více slušelo Full HD, kterým se chlubí Vibe K5 Plus, ale v praxi je HD dostatečné a pokud se nebudete vyloženě snažit, tak hrubší rastr ani nezaregistrujete.

Lenovo obdařilo telefon IPS displejem. Podání barev je tak věrné a samozřejmostí jsou i široké pozorovací úhly. Ve výbavě nechybí ani automatická úprava jasu, která funguje naprosto spolehlivě. Použít však můžete i manuální regulaci. Minimální jas je ještě dostatečný pro bezproblémovou čitelnost a naopak maximální nedráždí oči. Displej je přitom dobře čitelný i na přímém slunci.

Rovněž s citlivostí dotykové vrstvy jsem nezaznamenal žádné problémy a na displeji se ani příliš nechytají otisky prstů. Majitelé telefonu nicméně stejně okamžitě po vybalení na displej aplikují ochrannou fólii, kterou naleznou mezi přibaleným příslušenstvím.

Líbilo se nám:

  • dobré podání barev a široké pozorovací úhly
  • dobrá citlivost

Nelíbilo se nám:

  • jen HD rozlišení

Zvuk: Dolby Atmos

Lenovo vybavilo Vibe K5 dvojicí reproduktorů s podporou technologie Dolby Atmos. To v tomto případě není pouze marketingový trik. Reproduktory nejen hrají dostatečně hlasitě, ale jejich zvuk je i poměrně dobře prokreslený se znatelnými basy. Jejich umístění na zadní stranu nicméně způsobuje při položení na stůl jejich ztlumení a zkreslení zvuku. V balení jsou navíc přibalená i solidní špuntová sluchátka, která neudělají žádnou ostudu. V aplikaci Dolby máte k dispozici ekvalizér včetně dvou uživatelských předvoleb.

Lenovo Vibe K5

Líbilo se nám:

  • Dolby Atmos
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • slušná přibalená sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • umístění hlasitých reproduktorů

Baterie: slušná kapacita

Vyměnitelná Li-Ion baterie má slušnou kapacitu 2 750 mAh, což by mohlo ve spojení s menším rozlišením dát slušnou výdrž. Při středně velké zátěží se zapnutými mobilními daty a synchronizací se nicméně večer dostanete přibližně na 30–40 procent kapacity baterie. Vystačí tak přibližně na den a půl. Proto je přece jen lepší telefon připojit každý večer před spaním do nabíječky.

Reálná výdrž je samozřejmě subjektivní a záleží, nakolik zařízení vytěžujete. Pokud ho používáte čistě jen na telefonování a SMS, nejsou problém dva dny výdrže. Některé činnosti jako sledování videa, hraní her nebo navigace naopak dokážou vysát baterii za pár hodin. Pro případ, že vám dochází energie, nabízí telefon i spořič baterie, který sníží výkon a omezí vibrace, služby určování polohy a většinu dat na pozadí. Aplikace, které využívají synchronizaci, se pak synchronizují, pouze pokud je otevřete.

Lenovo Vibe K5

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon s připojenými sluchátky streamoval přes Wi-Fi video v rozlišení 720p s jasem i hlasitostí nastavenými na 50 procent. Vydržel přitom 9 hodin a 1 minutu. V testu nabíjení se však telefon nabil za 1 hodinu na 59 procent. Na 80 procent to trvalo 1 hodinu a 24 minut a plného nabití baterie dosáhla za 2 hodiny a 19 minut.

Líbilo se nám:

  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž

Hardware a výkon: dostatek výkonu i místa

Jako čipset použilo Lenovo osmijádrový Snapdragon 415 se čtyřmi jádry taktovanými na 1,5 GHz a čtyřmi jádry taktovanými na 1,2 GHz, který doplnily 2 GB RAM, z nichž vám při prvním spuštění zbývá přibližně 1,3 GB. Z interní paměti 16 GB máte pak po prvním spuštění volných 10,39 GB. Kromě toho jsou podporovány i microSD karty, které mají vlastní dedikovaný slot a jsou podporovány až do kapacity 32 GB. Kartu si můžete nastavit jako výchozí úložiště a můžete na ní i přesouvat již nainstalované aplikace, pokud to tedy podporují.

Lenovo Vibe K5

Osm jader a 2 GB RAM slibují dostatečný výkon pro bezproblémový chod. A skutečně – nejenže základní operace jako telefonování, SMS nebo internet jsou bezproblémové, ale telefon běží plynule bez sekání i zadrhávání i u náročnějších aplikací a her.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.1.4 získal 31 467 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 59,6 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 871 bodů, v Multicore 1 159 bodů, v Chrome 2 123 bodů a Android WebView Browseru 1 481 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 17 552 bodů, v 3DMarku pak skončil s 8 118 body.

Líbilo se nám:

  • osmijádrový procesor
  • 2GB RAM
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • maximální podporovaná kapacita paměťových karet pouze 32 GB

Prostředí: vlastní nadstavba bez menu aplikací

V telefonu najdete Android 5.1 Lollipop, který si však výrobce upravil k obrazu svému svou nadstavbou VibeUI, kterou není třeba zákazníkům Lenova dlouze představovat. Hlavní odlišnost od čistého Androidu, kterou má VibeUI společnou s dalšími asijskými nadstavbami, spočívá v chybějícím menu aplikací, které jsou po vzoru iOS umístěny na domácích obrazovkách. Pro zvýšení přehlednosti si je přitom můžete seskupit pouhým přetažením do složek. Pokud by vám výchozí téma nevyhovovalo, můžete ho v aplikaci Centrum motivů změnit. Na výběr jich je hned šest. Systém je přitom plynulý a nijak se nezadrhává.

Lenovo rovněž vybavilo telefon svými vlastními aplikacemi a nástroji. Sympatické však je, že tohoto bloatwaru není příliš mnoho. Při obtížích s telefonem vám pomůže diagnostická aplikace Lenovo Companion, dále je zde antivirus McAfee Security, Evernote nebo UC Browser. Na druhou stranu přinejmenším kancelářský balík však Lenovo do telefonu předinstalovat mohlo.

Líbilo se nám:

  • plynulé prostředí
  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • někomu může chybět menu aplikací

Fotoaparát: slušná kvalita na střední třídu

Ve výbavě zadního 13Mpx fotoaparátu nechybí autofokus a přisvětlovací LED. Aplikace fotoaparátu nabízí řadu možností. Můžete se spolehnout na automatiku, případně ozvláštnit své snímky řadou efektů. Stejně tak si však můžete vybrat z řady scénických režimů nebo ručně nastavit takové parametry, jako je ISO, kompenzace expozice nebo ostrost. Samozřejmě nechybí ani funkce panorama nebo HDR. Pro sériové snímání pak stačí pouze držet spoušť a fotoaparát se postará o zbytek.

Po obrazové stránce odvádí fotoaparát zvláště za dobrých světelných podmínek solidní práci střední třídy. Fotografie jsou prokreslené a ostré s dobrým podáním barev. Samozřejmě že ubývání světla se na fotografiích podepisuje a i přes přisvětlovací LED se kvalita zhoršuje a postupně se objevuje šum.

To, co bylo řečeno o fotografiích, by se přitom dalo vztáhnout i na video, které lze pořizovat maximálně ve Full HD s 30 snímky za sekundu. I video je tak ostré, dobře prokreslené s přirozeným podáním barev za dobrých světelných podmínek. Navíc je plynulé a neseká se.

Lenovo Vibe K5 – testovací video, 1080p, exteriér

Kromě zadního fotoaparátu nabízí telefon i přední. Ten má rozlišení 5 Mpx, což dostačuje nejen na videohovory, ale i na selfie. Proti jeho kvalitám za dobrých světelných podmínek nemám výhrady a produkuje povedené snímky. Na druhou stranu postrádá možnost přisvícení, takže kvalita upadá rychleji než u zadního.

Líbilo se nám:

  • množství funkcí fotografické aplikace
  • kvalitní fotografie a video ze zadního fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • u přední kamery s nedostatkem světla rychle upadá kvalita

LTE pouze na primární SIM, NFC chybí

LTE je i u nás na vzestupu a proto potěší, že nechybí ani u Vibe K5, který podporuje pásma 800 / 900 / 1 700 / 1 800 / 1 900 / 2 100 / 2 600 MHz. Rychlá data jsou nicméně k dispozici pouze na primární SIM. Na sekundární se musíte spokojit pouze s 2G. Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí hotspotu, a Bluetooth 4.1. Naopak na NFC výrobce zapomněl.

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Škoda, že Lenovo nepřidalo i podporu konkurenčního ruského GLONASSu, který kombinací s údaji GPS zrychluje nalezení polohy a zpřesňuje ji. Je to znát, protože kvalita GPS není úplně dokonalá. Zafixování polohy trvalo i 20–30 sekund a při horším výhledu na oblohu měl tendenci vypadávat. Alespoň ve výbavě nechybí elektronický kompas. Jako navigační software je v telefonu kromě standardních Google Map předinstalovaná i plnohodnotná offline navigace Route 66.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • Bluetooth 4.1

Nelíbilo se nám:

  • pomalé GPS s vypadáváním polohy
  • rychlá data pouze na primární SIM

Zhodnocení a závěr: kovová stylovka střední třídy

Ve střední třídě v ceně kolem 5 tisíc Kč, což je doporučená cena Lenovo Vibe K5, je poměrně nelítostná konkurence. Kromě kovového těla se proto snaží bodovat i solidní výbavou a výkonem. Potěší kvalitní fotoaparáty, stejně jako LTE s podporou všech u nás podporovaných pásem. Na druhou stranu je škoda horší GPS, ačkoli plusem je plnohodnotná offline automobilová navigace.

Lenovo Vibe K5

Celkově je nicméně výbava vyvážená a za tuto cenu dostanete kvalitní telefon. Konkurenční výhodu by mohl být i kvalitní zvuk, který produkují stereo reproduktory s Dolby Atmos.

Konkurence

Hlavní konkurencí je pro Vibe K5 jeho takřka identický sourozenec Vibe K5 Plus. Nejenže vypadá úplně stejně, ale jedinými rozdíly jsou pouze vyšší rozlišení displeje a o něco výkonnější čipset, kterým je osmijádrový Snapdragon 616 s taktem 1,6 GHz na každém jádru. Za to si Lenovo řekne o příplatek 600 Kč. Tyto rozdíly se nicméně za tuto cenu dle našeho mínění dostatečně nevyváží a jeho poměr výkon/cena je horší.

Lenovo Vibe K5

TIP: Lenovo Vibe K5 Plus naživo: Dolby Atmos a Full HD

Na hliníkové tělo však láká i loňský Huawei P8 Lite, jehož cena se nyní pohybuje v průměru kolem 5 500 Kč, ale v internetových obchodech ho můžete zakoupit i za méně než 5 tisíc Kč, tedy za stejnou sumu jako Lenovo Vibe K5. Nabízí rovněž pětipalcový HD displej, 2 GB RAM a interní 16GB paměť. Jako čipset byl nicméně použit osmijádrový firemní Huawei Kirin 620 taktovaný na 1,2 GHz. Slabší je i baterie, která má kapacitu 2 200 mAh.

Huawei P8 Lite

TIP: Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Zajímavou alternativou s obdobnými parametry je Xiaomi Redmi 3, které můžete mít ve verzi Standard za 4 500 Kč. Navíc potěší například infraport. Pokud si však připlatíte, tak za zhruba 5,5 tisíce už máte ve verzi Redmi 3 Pro 3 GB RAM, 32GB interní paměť nebo čtečku otisků prstů. Co však zklame, je LTE, kterému chybí podpora frekvencí 800 a 900 MHz.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi 3 – Kovový kabátek a nepoužitelné LTE

Pokud z nějakého důvodu nechcete Android, ale rádi byste pětipalcový smartphone s HD rozlišením, tak je zde Microsoft Lumia 650, která běží na Windows 10 Mobile. Pod kapotou nabízí čtyřjádrový Snapdragon 212 taktovaný na 1,3 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 16 GB rozšiřitelnou pomocí microSD karet. Jeho zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 5 Mpx. Zaplatíte za něj v průměru 5 500 korun.

Microsoft Lumia 650

TIP: Recenze Microsoft Lumia 650 – Elegance vše nespasí

lenovo-vibe-k5
Klady
  • LTE včetně všech u nás používaných pásem
  • Dolby Atmos
  • kvalitní displej
  • notifikační dioda
  • pevná konstrukce
  • hliníková záda
Zápory
  • chybí NFC
  • méně kvalitní GPS
  • rychlá data pouze na primární SIM
  • průměrná výdrž akumulátoru
  • chybí podsvícení tlačítek
Diskuze ke článku
Martin
Ja by som si asi priplatil alebo isiel do tej lumie , a povedz me si uprimne , pokial je mobil do 6000kc tak radsej lumiu ako android
jdofk
lenovo uz ani nahodou
Pepan
600Kč nestojí za upgrade s Snapu400 na 600 a lepší display? Těžko uvěřit.
Wasted
Rozhodně se vyplatí jít do K 5 plus. A proč už lenovo ani náhodou?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze