Lenovo Vibe K5 Plus
recenze

Lenovo Vibe K5 Plus

Výkonnější sourozenec
22

Přednedávnem testované Lenovo Vibe K5 má i své výkonnější dvojče, které si zasloužilo přídomek Plus. Rozdíl ale vcelku nečekaně nespočívá ve velikosti úhlopříčky, ale v rozlišení displeje a také použitém procesoru. Zůstává kvalitní kovová konstrukce a decentní design, cenovka navíc povyskočila jen minimálně. Jak si výkonnější sourozenec vedl v našem testu?

Lenovo je bezesporu aktuálně jedním z největších výrobců na světě a o zajímavé modely v jeho nabídce není nouze. Kupříkladu dnes testované Lenovo Vibe K5 Plus dokazuje, že už i při ceně okolo 5,5 tisíce korun nemusíte dělat téměř žádné ústupky, co se funkční výbavy i zpracování týká.

Lenovo Vibe K5 Plus

Lenovo vsadilo na možnost výběru, uživatel se tedy může svévolně rozhodnout, jestli mu investice pár stokorun navíc za lepší displej a výkonnější procesor stojí. V dnešním testu se na tuto otázku pokusíme odpovědět z našeho pohledu.

Technické parametry Lenovo Vibe K5 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 71 × 8,2 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 616 MSM8939v2, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostčerven 2016, 5 500 Kč

Obsah základního balení: pestré jako obvykle

Za co si Lenovo všeobecně zaslouží pochvalu, je vždy dostatečně pestrý obsah základního balení. Kromě adaptéru do sítě a synchronizačního kabelu se nedílnou součástí stává také fólie na displej a ochranné pogumované pouzdro, které chrání kovovou konstrukci před poškrábáním, navíc minimalizuje riziko poškození při pádu z menší výšky. Z dalších typických součástí se můžete spolehnout na stereofonní headset (pecková sluchátka) a stručný manuál. Za nás tedy spokojenost.

Výčet obsahu balení:

  • mobilní telefon
  • adaptér do elektrické sítě
  • synchronizační USB kabel
  • stereofonní headset
  • fólie na displej
  • ochranný obal
  • stručný manuál

Design a konstrukce: kov nestárne

Kov zkrátka nezklame, na těle levnějších smartphonů ho vidíme stále častěji a navíc – s velkou radostí. Lenovo Vibe K5 Plus je po vzoru Vibe K5 kovové jak ze zadní, tak také boční části, hliníkový plát přechází do bočnic bez přerušení a vytváří tedy klasickou vaničku. Přerušení kovové části je viditelné ve vrchní a spodní straně zadní části, kde se nacházejí plastové průchody antén. K nám na test dorazila luxusnější zlatá varianta, u té se však výrazně projevuje barevná neshoda plastových části s kovovým zbytkem. Jestli to byl úmysl a nebo jde o chybu, o tom můžeme jen spekulovat. Dále se Vibe K5 prodává i v černé a stříbrné barvě.

Lenovo Vibe K5 Plus

Rozměry telefonu činí příjemných 142 × 71 × 8,2 milimetru, jsou tedy nachlup shodné s modelem Vibe K5. Hmotnost však o pár gramů povyskočila, a to ze 142 na 150 gramů. V ruce však tento rozdíl nepostřehnete, obecně vyšší hmotnost v obou případech zapříčiňují kovové materiály. A to přeci Lenovu nemůžeme míti za zlé.

Přední stranu vyplňuje z 68,5 % samotný displej s úhlopříčkou 5 palců. Pod ním nalezneme kapacitní tlačítka, která mají v případě zlaté varianty stříbrnou barvu. Bohužel však nejsou moc výrazná a piktogramy se tu trochu ztrácí. Tlačítka jsou stejně jako u modelu K5 nepodsvětlená, nechybí jim však zpětná vibrační odezva. Nad displejem upoutá pozornost především mřížka reproduktoru, vlevo od ní se pak nachází čočka přední kamery pro videohovory. V pravém rohu se ještě důmyslně skrývá notifikační LED dioda, která indikuje jak nabíjení, tak také zmeškané události. Detailní konfigurace LED diody však chybí. Logo na přední straně rovněž.

Na pravém boku se usadilo jak tlačítko pro uzamknutí obrazovky, tak také podlouhlé dvoupolohové tlačítko regulace hlasitosti. Obě tlačítka hodnotíme kladně za zpětnou vazbu, a to i přesto, že tvoří součást krytu a ne přímo těla smartphonu. Levý bok zeje prázdnotou, na vrchní straně pak nalezneme microUSB a také 3,5milimetový jack. Umístění konektoru microUSB hodnotíme jako nešťastné, spodní hrana by byla lepší volbou. Ta naskýtá pohled jen na výřez pro primární mikrofon a nachází se zde také výřez pro nehet, aby šlo zadní kryt snadno sejmout.

Lenovo Vibe K5 Plus

Zadní strana má matnou úpravu a otisky prstů na ni neulpívají. V levém rohu horního plastového pásu má své místo čočka fotoaparátu, které sekunduje přisvětlovací LED. Pod fotoaparátem, nyní už v kovové části, je ještě drobný otvor sekundárního mikrofonu. Ve spodním plastovém pásu se zde pak nachází dvojice reproduktorů, které se pyšní logem Dolby. Nad ním lze nalézt i logo Lenova.

Po odejmutí krytu lze vyjmout i samotnou baterii, právě tehdy lze zaplnit dva sloty pro microSIM a jeden slot pro microSD kartu. Škoda že alespoň microSD karta nelze vyměnit bez nutnosti vypínat zařízení. Pochválit však musíme zpracování – jak baterie tak také kryt na svém místě drží velmi dobře, žádných skřípavých zvuků se obávat nemusíte. I v ruce působí Vibe K5 Plus dostatečně robustně.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • hliníková záda
  • kompaktní rozměry

Nelíbilo se nám:

  • chybějící podsvícení senzorových tlačítek
  • umístění microUSB konektoru na horní hraně
  • sloty pro karty přístupné až po vyjmutí baterie
  • chybí čtečka otisků prstů
  • nekonzistence odstínu kovu a plastu

Displej: Full HD panel

Verze s přídomkem Plus si polepšila v rozlišení displeje, nově se tedy na 5palcové úhlopříčce rozprostírá Full HD rozlišení. Vyšší rozlišení se podepsalo na příjemné jemnosti 441 pixelů na palec, technologie IPS zůstala samozřejmě zachována. Displej ale s největší pravděpodobností nekryje odolné sklo (nebo se tím výrobce nechlubí), a tak na něj doporučujeme co nejdříve aplikovat přibalenou ochrannou fólii.

Lenovo Vibe K5 Plus

Jemnost displeje je dle předpokladů špičková, každý detail je krásně ostrý a technologie IPS zajistila kvalitní pozorovací úhly. Bezchybně funguje i senzor okolního osvětlení, avšak maximální jas by mohl být ještě o trochu vyšší. Citlivost kapacitní vrstvy je bezproblémová, displej se tedy jednoznačně povedl a může konkurovat i mnohem dražším kouskům.

Líbilo se nám:

  • Full HD rozlišení, špičková jemnost
  • dobré podání barev a široké pozorovací úhly
  • dobrá citlivost

Zvuk: trefa do černého

U levnějších smartphonů většinou zvukovou stránku „odbudeme“ konstatováním, že zvuk odpovídá ceně, je tedy přinejlepším lehce nadprůměrný. U Lenova Vibe K5 Plus se však opakuje situace jako u modelu K5 – oba totiž nabídnou dvojici reproduktorů, které se pyšní zvukovým profilem Dolby Atmos. Ani tentokrát nejde o pouhou marketingovou nálepku – zvuk hraje opravdu velice kvalitně a nechybí ani tolik žádaná basová složka. Zadní strana však rozhodně není pro umístění reproduktorů optimální, při položení telefonu na rovnou a měkkou podložku se zvuk deformuje. Vhodnější by bylo je po vzoru iPhonů a Samsungů umístit na spodní hranu.

Lenovo Vibe K5 Plus

Přibalená pecková sluchátka jsou opravdu základní, postačovat budou jen nenáročným posluchačům například při cestě tramvají. Každý, kdo to s poslechem do sluchátek myslí vážně, má stejně sluchátka vlastní a kvalitnější. Malým benefitem těch přibalených je, že mají na svém těle „kapku“ s jedním hardwarovým tlačítkem pro přijetí a ukončení hovoru, a tak se nabízí možnost využít je jako drátový headset.

Líbilo se nám:

  • Dolby Atmos
  • kvalitní hlasité reproduktory

Nelíbilo se nám:

  • umístění hlasitých reproduktorů
  • nepříliš kvalitní přibalená sluchátka

Baterie a výdrž: průměr

Vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 750 mAh, tedy stejnou jako u základní K5 s nižším rozlišením displeje a méně výkonným procesorem. Zatímco u levnějšího modelu byl standardem jeden a půl dne při středně náročném používání, u verze s přídomkem Plus můžete počítat s jedním dnem, přičemž na konci dne ještě nějaké to procento zbyde. Do dalšího dne bychom se však se smartphonem nevrhali s důvěrou.

Lenovo Vibe K5 Plus

Pro krizové případy nabízí telefon i spořič baterie, který sníží výkon a omezí vibrace, služby určování polohy a tok dat na pozadí. Reálně se výdrž prodlouží o pár hodin.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon s připojenými sluchátky přehrával přes Wi-Fi video v rozlišení 1080p s jasem i hlasitostí nastavenými na 50 procent. Vydržel přitom 7 hodin a 21 minut. Model K5 bez přídomku vydržel o zhruba dvě hodiny déle. Na 80 procent se telefon dobije během 1 hodiny a 32 minut a plného nabití baterie dosáhla za 2 hodiny a 28 minut.

Líbilo se nám:

  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • průměrná výdrž

Hardware a výkon: výkonnější

Zatímco méně výkonný bratříček se chlubil osmijádrovým Snapdragonem 415 se čtyřmi jádry taktovanými na 1,5 GHz a čtyřmi jádry taktovanými na 1,2 GHz, který doplnily 2 GB RAM, verze Plus nabídne osmijádrový procesor Snapdragon 616 s taktem 1,5, respektive 1,2 GHz na úspornějších čtyřech jádrech. Paměť RAM nabídne stejnou kapacitu, tedy 2 GB, z čehož pro uživatele po prvním spuštění zůstane volných 1,3 GB. Interní paměť je rovněž beze změny a z 16 GB je pro uživatele dostupných zhruba 10,5 GB.

Výsledky benchmark testů

Lenovo Vibe K5 Plus oficiálně podporuje paměťové karty microSD do velikosti až 32 GB, bez problému však načetlo a pracovalo i s vloženou kartou o velikosti 64 GB. Co se výkonnostní stránky týká, u Lenova Vibe K5 Plus si v syrovém výkonu moc nepolepšíte. Výsledek testu AnTuTu, kde vylepšená varianta získala stejných 31 tisíc bodů, hovoří za vše. Jde samozřejmě o to, že zde musí telefon zpracovávat obraz ve vyšším rozlišení, což je náročnější. Vyloženě kvůli vyššímu výkonu si tedy verzi s přídomkem Plus nemá smysl pořizovat.

Líbilo se nám:

  • osmijádrový procesor
  • 2GB RAM
  • podpora paměťových karet

Prostředí: dospělé VibeUI

Software Lenovo Vibe K5 Plus stojí na základech operačního systému Android 5.1 Lollipop s příslibem aktualizace na 6.0 Marshmallow. Samotný systém překrývá nadstavba VibeUI, která za dobu své existence naštěstí dospěla. Stále je sice systém prošpikován různými animacemi, přechody a barvami, na pohled však nadstavba nepůsobí tak „čínským“ dojmem. Nadstavba se zkrátka za dobu svého vývoje dosti umírnila, což hodnotíme kladně.

Prostředí VibeUI

Pokud by vám nevyhovovalo přednastavené schéma, na výběr máte celkem 5 dalších alternativ. Vyzdvihnout musíme vcelku povedené ikony, které zůstávají v souladu i s nově doinstalovanými aplikacemi. Lenovo předinstalovalo několik málo aplikací navíc, nalezneme zde tedy antivirový/bezpečnostní program McAfee Security, poznámkovník Evernote, doplňkový prohlížeč UC Browser a diagnostickou aplikaci Lenovo Companion.

Prostředí VibeUI

Nadstavba VibeUI může některé zájemce překvapit tím, že nenabízí standardní menu aplikací jako u ostatních výrobců. Pokud vám menu aplikací bude chybět, není problém doinstalovat alternativní launcher. Důležité ovšem je, že VibeUI je odladěná nadstavba, kde vše funguje jak má a navíc bez nepříjemných záseků. Konečné rozhodnutí ale samozřejmě záleží na osobních preferencích.

Líbilo se nám:

  • plynulé prostředí
  • minimum bloatwaru

Fotoaparát: neurazí, nezklame, ale ani nenadchne

Ve výbavě samozřejmě nechybí ani 13Mpx fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací LED diodou. Aplikace fotoaparátu je vcelku přehledná a i přesto nabídne řadu možností korekce výsledků. Můžete se spolehnout na automatiku, případně ozvláštnit své snímky řadou efektů. Stejně tak si však můžete vybrat z řady scénických režimů nebo ručně nastavit takové parametry jako ISO, kompenzace expozice nebo ostrost. Nechybí ani funkce panorama nebo HDR. Pro sériové snímání pak stačí pouze držet virtuální spoušť a fotoaparát se postará o zbytek.

Ukázky fotografií v plném rozlišení

Obrazová kvalita je nadprůměrná především za ideálních světelných podmínek, kde se můžete těšit na prokreslené snímky plné detailů, pochválit můžeme také makro snímky. S ubývajícím světlem klesá kvalita, snižuje se zachycení detailů a snímky trpí na výraznější digitální šum. Moc v tomto ohledu nepomůže ani LED dioda, která osvítí prostor maximálně do dálky 2 metrů. Tak či tak, výsledky fotoaparátu neurazí.

Lenovo Vibe K5 Plus

Přední kamerka s rozlišením 5 Mpx nabídne dostatečně kvalitní výsledky pro sdílení na sociální sítě, případně snímky můžete použít jako přílohu v internetových messengerech. Kvalita samozřejmě dostačuje i na videohovory skrze Skype či další komunikátory.

Video lze nahrávat až ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Chválit budeme především ostrost a barevné podání, vzhledem k vysoké snímkovací frekvenci jsou výsledky plynulé a navíc bez záseků. I zde tedy není důvod k obavám a na danou třídu jde o nadprůměrnou podívanou.

Lenovo Vibe K5 Plus – testovací video, exteriér, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehlednost aplikace
  • kvalitní fotografie a video za dobrého osvětlení

Nelíbilo se nám:

  • horší večerní snímky

Konektivita: LTE nechybí, NFC bohužel ano

Pozitivní zprávou je, že Lenovo Vibe K5 Plus nabídne LTE včetně podpory všech tuzemských pásem. Rychlá data jsou k dispozici jen na primární SIM, na sekundární se musíte spokojit pouze se sítěmi 2G. Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n, a Bluetooth 4.1. NFC bohužel chybí, průchod přes kovová záda by byl asi problematičtější. K prohlížení internetu můžete využít jak prohlížeče Google Chrome, tak také UC Browseru.

Vibe K5 Plus nechybí ani podpora GPS, fixace satelitů trvá pár sekund, tedy v případě, že máte aktivní A-GPS. V opačném případě si počkáte zhruba 20 sekund. Pro navigaci využijete jak předinstalovaných Google Map, tak také aplikace Route 66. Ta nabídne pár týdnů na vyzkoušení zdarma, následně si musíte koupit mapy dle preferencí.

Líbilo se nám:

  • plnohodnotné LTE
  • Bluetooth 4.1

Nelíbilo se nám:

  • rychlá data pouze na primární SIM

Závěr a zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

Přemýšlíte nad dobře vybaveným smartphonem s reprezentativním vzhledem, zároveň za něj ale nechcete zbytečně utrácet? Pak je Lenovo Vibe K5 Plus jedním z vhodných kandidátů. Za 5,5 tisíce korun nabídne nadstandardní zvukový výstup, povedený Full HD IPS displej, kvalitní fotoaparát a nadprůměrný výkon. Omezující není ani paměť RAM, vnitřní úložiště si snadno rozšíříte pomocí paměťových karet.

Lenovo Vibe K5 Plus

Mezi zápory bychom mohli zařadit nepodsvícená kapacitní tlačítka, vcelku průměrnou výdrž a absenci čtečky otisků prstů, která by se stala vítaným benefitem. Další aspekty jsou však veskrze pozitivní, a i proto od nás dostává K5 Plus palec nahoru.

Konkurence

Také Lenovo Vibe K5 Plus samozřejmě má svoji konkurenci. Za příplatek 400 Kč můžete získat povedený Honor 7 Lite s příjemným vzhledem, 5,2palcovým Full HD displejem, procesorem Kirin 650 a čtečkou otisků prstů, kterou model K5 Plus postrádá. Potěší také kovové zpracování, ovšem zamrzí nemožnost uživatelsky vyjmout baterii. Ta ale nabídne kapacitu 3 000 mAh – Honor je na tom tedy o trochu lépe.

Konkurence

Zaujmout může také Xiaomi Redmi 3 Pro, které za cenu okolo 5 200 korun nabídne povedený 5palcový HD displej, čtečku otisků prstů, kovové tělo, infračervený port a 13Mpx fotoaparát. Zamrzí jen absence některých tuzemských LTE pásem. Velkým konkurentem je i model z vlastní stáje, dnes několikrát zmiňované Vibe K5. To za cenu 5 tisíc Kč nabídne jen o trochu horší displej a procesor z nižší řady. Pokud vás nezaujala žádná konkurence s Androidem, nabízí se Lumia 650 od Microsoftu, která za stejnou cenu nabídne 5palcový HD displej, čtyřjádrový Snapdragon 212, 1 GB operační paměti RAM a 8Mpx fotoaparát.

lenovo-vibe-k5-plus
Klady
  • decentní vzhled, příkladné zpracování
  • povedený Full HD IPS displej
  • nadprůměrný výkon, odladěné prostředí
  • notifikační LED dioda
  • kvalitní zvukový výstup a technologie Dolby Atmos
  • LTE včetně tuzemských pásem
  • podpora Dual SIM režimu
Zápory
  • chybí NFC
  • hodila by se čtečka otisků prstů
  • průměrná výdrž baterie
  • kapacitní tlačítka nejsou podsvětlena
  • rychlá data pouze na primární SIM
Diskuze ke článku
.
V článku píšete o vyměnitelné baterii a v katalogu uvádíte, že baterie vyměnitelná není ...
Radek
V článku uvádíte že nepodporuje Glonass - dle specifikací od Lenova podporuje, jak to tedy je prosím? Dále se ještě zeptám jestli má gyroskop. Děkuji.
.
Dobrý den, má dle vašeho názoru smysl připlatit 500 Kč místo verze K5 jen za fullHD display výměnou zase za horší výdrž baterie, když uvádíte že výkon je vlastně stejný? Je opravdu na tomto telefonu vidět velký rozdíl mezi HD a full HD displayem? Na některých forech jsem také četl že se snapdragon 616 se docela zahřívá, bylo to znát? Díky.
Michal
Dobrý den,
nemáte problém s tím že je přední reproduktor pro hovory strašně tichý? Jinak z mojí zkušenosti je telefon celkově hodně tichý. Asi špatný kousek. S pozdravem Michal Režný

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze