HP Pavilion x2
recenze

HP Pavilion x2

Levná konvertibilní designovka
9

Pavilion x2 představuje jeden z mála konvertiblů z dílny HP, který nabízí příznivou cenovku, přesto toho však má mnoho co nabídnout. Mimo atraktivní červené varianty a líbivého designu poskytuje také plnohodnotný USB port přímo v těle tabletu. Velkou předností je i mimořádná výdrž na jedno nabití. Ukrývá HP Pavilion x2 vůbec nějaké mínusy?

Konvertibilní zařízení s 10palcovým displejem jsou velmi oblíbená. Velikost displeje dostačuje na všechny základní úkony včetně pohodlného prohlížení webu, ale zároveň je celé zařízení dostatečně kompaktní, aby se dalo pohodlně přenášet. Do této kategorie spadá i dnes testované HP Pavilion x2. Ačkoliv HP nedávno představilo i svůj 12palcový model, dává prcek s menší úhlopříčkou stále smysl – právě kompaktnost u mnoha uživatelů rozhoduje.

HP Pavilion x2 10

Technické parametry HP Pavilion x2 10 10-n100nc

Kompletní specifikace
Konstrukce264 × 173 × 19,8 mm, 1 130 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 2 GB, disk: 500 GB (HDD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor33 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnost, 9 990 Kč

Zorientovat se v nabízených modelech není u Pavilionu x2 nic jednoduchého. Modely jsou téměř identické, tedy nabízí procesory Intel Atom Cherry Trail spolu se 2 GB RAM a stejným rozlišením 1 280 × 800 pixelů. Rozdíl pak tkví v kapacitě úložiště, z nichž ten nejvyšší model nabízí 32 GB eMMC v tabletu a k tomu ještě HDD s kapacitou půl terabajtu v doku. Druhý model, který máme k dispozici i my, nabídne 64 GB místa v tabletu a třetí model nabídne pouhých 32 GB. K tomu nesmíme zapomínat ani na tři barevné varianty. Tu nejzajímavější, kterou HP nazývá „Sunset Red“, máme my v redakci. Existuje ještě tmavě šedá „Turbo Silver“ anebo bílá „Blizzard White“. Každá varianta má pak jinou koncovku v označení, a tak se můžete v portfoliu lehce ztratit. Nesmíme však také zapomínat na starší varianty s procesory Bay Trail, které jsou stále v prodeji. Těmi se ale zaobírat dále nebudeme.

Design a konstrukce: málo využitý dok

HP Pavilion x2 10

TIP: Recenze Asusu Transformer Book T100HA – Levné 2v1

HP se u tohoto modelu rozhodně nesnažilo jakkoliv napodobit kovové šasi. Naopak se k plastu hrdě přiznává a není důvod k opaku. Celkově Pavilion x2 působí robustně a rozhodně neočekávejte masivní prohýbání či dokonce vrzání. Se svými rozměry 264 × 173 × 19,8 mm i s dokem se pak jedná o naprostý standard 10palcových konvertiblů. Jeho celková hmotnost 1,1 kg zapadá do normy, v ruce však působí zařízení opravdu těžkým dojmem. Samotný tablet je na tom ale mnohem lépe, když jeho hmotnost 600 gramů nijak nebrání v pohodlné manipulaci.

Tablet

Jak jsem již na začátku předeslala, Pavilion x2 máme k dispozici v atraktivní červené barvě, která ale není zrovna fotogenická. V reálu nicméně působí napůl hravým a napůl elegantním dojmem, což by mohlo oslovit zejména ženy. Poznávacím znamením tabletu je dvojice mřížek po stranách displeje. Ta v celé své délce však netvoří krytí reproduktorů. Ty jsou umístěny přibližně v půlce grilu a zbytek mřížky má pouze dekorační účel. To bohužel při sledování širokoúhlého videa, kdy tablet držíte po stranách, znamená zakrytí obou reproduktorů a tím i potlačení zvuku. Často tak budete přehmatávat a bádat, jak tablet lépe uchopit.

Při zhasnutém displeji budete mít pocit, že displej zabírá zbytek přední plochy. Tak tomu samozřejmě není, neb zobrazovač ještě rámují nevzhledné černé pruhy, kterým by jistě prospělo ztenčení – do stejného těla by se vešel větší displej nebo by s tím stávajícím mohlo být dosaženo menších rozměrů. Z boku tabletu si všimnete dalšího poznávacího znamení Pavilionu x2: tablet se směrem nahoru výrazně ztenčuje, a tak je spodní část dostatečně široká, aby bylo možné osadit plnohodnotné USB 3.0. To přímo v těle tabletu nevídáme často. Hned vedle něj si našlo místo i USB-C, které slouží především pro nabíjení. I za něj HP rozhodně chválím. Přítomný je také microHDMI port a zbylo místo i pro vložení microSDXC karet, jejichž služeb vzhledem k nízkokapacitnímu internímu úložišti jistě využijete. Druhá strana je vyhrazena pouze pro 3,5mm jack. Tlačítko zapnutí je umístěno na horní hraně. Jeho největší problém spočívá v tuhost i, kdy musíte vyvinout opravdu velikou sílu, aby se tablet zapnul. Lepší je to až na pravé straně u zmiňovaných portů, kam se v horní polovině napasovala tlačítka pro regulaci hlasitosti a vyvolání Startu. Obě jsou velmi dobře nahmatatelná a tablet reaguje okamžitě, přesto ale nehrozí jejich nechtěné stisknutí.

Dok

Na spodní hraně tabletu najdeme konektor pro připojení klávesnicového doku. Vedle něj jsou usazené i dvě zdířky pro zasazení vidlic doku, což přispívá ke stabilitě. Kloub doku je navíc magnetický. To by v každém jiném případě bylo pozitivní a přispělo ke snazšímu zasazení do doku. V tomto případě je ale magnet jednak extrémně silný a jednak tablet přitahuje spíše ke straně kloubu než k jeho konektoru a vidlicím. Zasazení to pak značně ztěžuje a ani s cvikem nezabráníte přitažení tabletu na špatné místo zcela mimo konektory.

Samotný dok už ničím jiným nevybočuje. Neobsahuje ani dodatečnou baterii a v naší verzi ani HDD. To samé platí bohužel i o portové výbavě doku, která by mohla ještě více rozšířit tu tabletovou. Dok tak slouží pouze jako přídavná klávesnice a touchpad. Klávesnice je pochopitelně ochuzena o numerický blok a také podsvícení. Vyčítat to však výrobci rozhodně nebudu, protože cena zařízení tyto benefity neumožní. Klávesnice s tvrdším dopadem je ale pohodlná. Jako u mnoha takovýchto klávesnicových doků musím opět zmínit materiál, ze kterého je vyrobena. Působí totiž levným dojmem. Rozložení je pak naprosto standardní. Touchpad je na poměry doku dostatečně veliký a pohodlný. Jeho dvě integrovaná tlačítka stisknete pouze v dolní části. Nemohu si stěžovat na přílišnou hlasitost při promačkávání, zato si ale musím postěžovat na jeho nepřesnost. Vzhledem k omezené konektivitě, kdy připojením myši zůstane pro ostatní periferie volné jen USB-C, kde se pravděpodobně neobejdete bez redukce, jde o poměrně zásadní nevýhodu. Touchpad sice lze v nouzi použít, avšak pravděpodobně místo něj budete raději používat dotykový displej.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování tabletu
  • USB-C
  • USB 3.0 přímo na těle tabletu

Nelíbilo se nám:

  • absence portů na doku
  • nepřesný touchpad

Displej: zhýčkaní uživatelé

V dnešní době nám výrobci představují zařízení s čím dál vyššími rozlišeními obrazovky. Jasným důkazem je QHD a vyšší nejen u tabletů, ale také telefonů. Nad 300 PPI však uživatelé holým okem moc rozdílů nezpozorují a navíc to odnáší výdrž baterie. Nemluvě o tom, že Windows mají s vyšším než Full HD rozlišením stále problém.

HP Pavilion x2 10

TIP: Recenze Asus Transformer Book TP200SA

HP Pavilion x2 má multidotykový 10,1palcový IPS zobrazovač s poměrem stran 16:10 a rozlišením 1 280 × 800 bodů. Je to nepochybně méně, než na co jsme zvyklí, avšak na běžné používání to bohatě stačí. Jednotlivé pixely lze spatřit až po nesmyslném přiblížení hlavy k obrazovce. Na překážku tedy rozhodně není a navíc neubírá cennou energii. IPS displej má velmi dobré pozorovací úhly i podání barev včetně černé. Velkým pomocníkem vám tak bude přítomná regulace jasu, která funguje spolehlivě, ale regulace není plynulá, takže vás během práce ruší, že se displej zatmívá či rozjasňuje trhaně. Velmi musím pochválit maximální i minimální jas. Displej je za zhoršených světelných podmínek dosti tmavý, aby šetřil vaše oči, a naopak na přímém slunečním světle, kdy se jas nastaví na maximální hodnoty, nemáte problém přečíst text. Jedinou nevýhodou by tak mohl být lesknoucí se displej.

Líbilo se nám:

  • dobrý maximální i minimální jas
  • velkorysé pozorovací úhly
  • hloubka černé
  • automatická regulace jasu

Zvuk a webkamera: jen pro efekt

HP i v modelu Pavilion x2 láká na reproduktory značky Bang & Olufsen. V oblasti tabletu jde však přinejmenším o průměr. Basové podání téměř chybí a zvuk má plechový nádech. Není to sice to nejhorší, s čím se lze setkat, i tak bychom od reproduktorů čekali více, a to nejen kvůli značce Bang & Olufsen, ale také kvůli designu, kdy obrovské průduchy reproduktorů naznačují slibné výsledky. Mnohem lepších kvalit dosáhnete po připojení libovolných sluchátek do 3,5mm jacku. Ani k webkameře nebudu pět ódy, protože se jedná o známou 720p kamerku, kterou najdeme v téměř všech noteboocích. Za dobrého osvětlení tedy nebude s videohovory problém, ovšem za zhoršených světelných podmínek zázraky neočekávejte.

HP Pavilion x2 10

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk při vysokých tónech

Hardware a výkon: 2 GB RAM stále nestačí

Jak jsem již výše zmiňovala, u modelu x2 není jednoduché vyznat se ve spletitém číslování modelů. Ten náš dostal označení 10-n111nc. V portfoliu HP se vyskytují i modely se stejnou výbavou, jakou disponuje i ten náš, avšak s jiným číselným označením kvůli barvě. V nám zapůjčeném modelu tiká čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8300 Cherry Trail, jehož takt činí 1,44 GHz. V procesoru je také integrovaný grafický čip Intel HD, jenž svými výkony dává znát, že rozhodně nebude pro hráče. Díky pouhým 2 GB operační paměti (DDR3L) je bohužel Pavilion x2 opravdu zařízením pouze pro konzumaci obsahu a vyšší výkony po něm nelze požadovat. Už v základu je zařízení velmi pomalé a náročnější multitasking je pro něj španělskou vesnicí. Pokud ho přeci jen vystavíte většímu vytížení, zařízení kompletně zamrzne a notnou chvíli musíte čekat. To platí i u dalších běžných akcí jako otevření galerie, zapnutí webového prohlížeče nebo i jakéhokoli pokusu o nastavení. Několikrát se stalo, že konvertibl musel být restartován, protože po takovémto zamrznutí si začal doslova žít vlastním životem: zobrazoval notifikační centrum, spouštěl aplikace a následně je i sám vypínal. Detekoval i kontakt na displeji, aniž by se ho kdokoliv dotýkal. Ve finále nepomohla ani reinstalace Windows.

K výkonu toho tedy bylo řečeno dost a napoví i benchmarky zobrazené výše. Zapomenout nesmíme na vnitřní úložiště typu eMMC, které poskytuje skromných 64 GB. Pokud by vám to bylo málo, k dispozici máte i model s vestavěným půlterovým HDD v doku. My se budeme zaobírat naším kouskem, který pro vaše data poskytne prostor o velikosti čistých 42 GB. To není mnoho, a tak vás jistě potěší i podpora paměťových microSDXC karet pro jeho rozšíření.

Líbilo se nám:

  • podpora microSDXC karet

Nelíbilo se nám:

  • malé úložiště
  • při vyšším vytížení zamrzává
  • pouze 2 GB RAM

Operační systém: pěkně čistě

HP do Windows 10 Home integrovalo i některé své aplikace. Jednou z nich je vcelku šikovný program Recovery Manager, který pomáhá s obnovou systému do určitého bodu nebo rovnou do továrního nastavení. K dispozici je také Support Assistant, který vám pomůže stahovat aktualizace či změnit nastavení. A ano, ani tady nechybí antivirus McAfee. Velmi použitelně se jeví utilita Play od Bang & Olufsen pro ovládání a nastavení zvuku, která ale výsledný výstup zlepší jen minimálně. Přidávám HP tedy bod za to, že nechal systém prakticky čistý bez zbytečného bloatwaru.

Líbilo se nám:

  • systém bez zbytečného bloatwaru

Výdrž baterie: ideální pro Netflix

Co se týká běžné kancelářské práce a surfování, narážíme na vcelku běžnou výdrž okolo 8 hodin. Bez zapnuté Wi-Fi lze dosáhnout i 9,5 hodiny. Pokud se zeptáte na výdrž při přehrávání streamovaného videa, pak se dostáváme až na téměř 11 hodin, což je na kapacitu dvoučlánkové Li-Pol baterie s 33Wh více než skvělé. Na tomto výborném výsledku se jistě podepsal jak úspornější procesor, tak i nižší rozlišení. HP se tak ve své kategorii dostává na vrchol žebříčku v této disciplíně a pokud rádi sledujete filmy online, pak budete nadmíru spokojeni. Ani nabíjení vás nakonec nebude zdržovat a na plnou kapacitu baterie dosáhnete za hodinu a půl. Jediný nedostatek vidím v absenci nějakého pokročilejšího úsporného režimu, takže si budete muset vystačit tím základním ve Windows 10.

HP Pavilion x2 10

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž při přehrávání streamovaného HD videa

Nelíbilo se nám:

  • chybí pokročilejší úsporný režim

Komunikace: nepřekvapivý základ

V dané cenové kategorii nemůžeme očekávat, že bude podobně zaměřené zařízení připraveno na mobilní sítě. Udělá vám však radost stabilní a rychlá Wi-Fi 802.11ac nebo Bluetooth 4.0. LAN port, který by doku slušel, chybí a v balení se bohužel nenalézá ani redukce.

HP Pavilion x2 10

Líbilo se nám:

  • stabilní a rychlá Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • chybí LAN port i redukce v balení

Závěr: Designovka s mouchami

HP Pavilion x2 je ve své třídě snadno zapamatovatelné zařízení, a to převážně díky designovému zpracování, ve kterém vynikají reproduktory, které jsou umístěné po stranách displeje. Velké zklamání vás však čeká, když zjistíte, že se jedná opravdu pouze o navození stylovosti, nikoliv o indikátor kvalitního zvuku. Konstrukce je ale dobře zpracovaná a přizpůsobená i klasickému USB 3.0 přímo v těle tabletu, které se směrem nahoru zužuje, aby byl výsledný dojem z tloušťky stále přijatelný. Jistě ale zamrzí, že samotný dok nemá jiného účelu, než přidat k tabletu další vstupní zařízení v podobě klávesnice a touchpadu. Jedinou útěchou je, že u nejvybavenějšího modelu se tento nedostatek smazává díky HDD umístěném v doku.

HP Pavilion x2 10

TIP: Recenze Toshiba Satellite Click 10 – Plastový sympaťák

Velkou slabinou se stává hardware a výkon. 2 GB RAM prostě nestačí a v kombinaci s naprosto základním procesorem musíte Pavilion x2 používat převážně jen na sledování filmů a konzumaci obsahu. Náročný multitasking nebo hry, vyjma šachů či Solitairu, jsou naprostým tabu. Pokud však hledáte naprosto základní konvertibilní zařízení, pak HP Pavilion x2 může splnit vaše požadavky, a to za přiměřenou cenu. Ta začíná na 8 tisících korunách za variantu se 32GB úložištěm a stoupá až na 10 tisíc za nejvybavenější model s plotnovým diskem v doku. Náš model pak seženete za 8 590 Kč.

Konkurence

Jeho konkurentem může být například Acer Aspire Switch 10E, který navíc nabídne zadní fotoaparát, ale už stojí okolo 9,5 tisíc korun.

TIP: Acer Aspire Switch 10 E naživo: nový konvertibl s fotoaparátem

Acer Aspire Switch 10E

Dalším v pořadí je Asus Transformer Book T100HA-FU029T, který má na 10palcovém displeji identické rozlišení, ale potěší vás o něco lepším procesorem Intel Atom Z8500 Cherry Trail. Cenu výrobce výborně nastavil na necelých 10 tisíc korun.

TIP: Recenze Asusu Transformer Book T100HA – Levné 2v1

Asus Transformer Book T100HA

Posledním sokem je pak méně známé Kiano Intelect X1 FHD, které nabízí 10palcový displej s rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů, ale menším 32GB úložištěm. Zbytek výbavy se shoduje a cena činí pouze 6,5 tisíce korun.

Kiano Intelect X1 FHD
hp-pavilion-x2-10
Klady
  • USB-C
  • USB 3.0 přímo v těle tabletu
  • zajímavý design
  • kvalitní IPS displej
  • skvělá výdrž při přehrávání streammovaného videa
Zápory
  • horší reproduktory a nevhodné umístění
  • absence konektorů na doku
  • slabší procesor a RAM
  • chybějící LAN port či redukce
Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Já jsem měl tablet s obdobným hardwarem ale problémy s výkonem které zmiňujete jsem neměl ,takže chyba někde jinde.
kultus
Presne tak, zkousel jsem snad vsechny do 10K a vykon na tech novych atomech je lepsi nez jsem cekal. Jiste, neni to i3/i5 s poradnym SSDckem a 4GB by bylo pro multitasking i nenazrane internet.prohlizece lepsi, ale kdyz to srovnam s prvni a druhou radou atomu tak je to nebe a dudy. Rozjedete celkem slusne hry 2005-2008 nebo novejsi co jsou mene narocne takze ty kecy o solitairu si strcte nekam, neni to pravda. Sam mam acer switch 10v a neni problem utahnout i FHD, Edge je neskutecne plynuly skoda jen ze zaspali ty doplnky a kdyby se pochlapili i vyvojari chrome/firefox tak je naka konkurence. Uplne v pohode pouzitelne notebooky a pro nenarocne i vic nez to.
figura
Levná dizajnovka za 10.000,-? Před lety jsem koupil podobný netbook za 4.000,-
havel
nenapada me na co je tenhle kram dobrej

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze