Coolpad Modena 2
recenze

Coolpad Modena 2

Stylovka pro nenáročné
6

Čínská značka Coolpad na českém trhu působí teprve rok a není tak příliš známá. V mobilním průmyslu se však nejedná o žádného nováčka. Na domácím čínském trhu patří mezi deset největších výrobců. Coolpad Modena 2 patří k nižší třídě. Za čtyři tisíce nabízí tenké tělo a luxusní vzhled, díky kterému vypadá dražší. Jak si vedl v našem testu?

Coolpad Modena 2, který jsme tentokrát otestovali, je nástupcem první generace tohoto modelu, se kterým loni Coolpad vstupoval na český trh. Proti předchozí generaci se dočkal zdvojnásobení RAM na 2 GB, stejně jako zdvojnásobení interní paměti na 16 GB. Z další výbavy můžeme zmínit čtyřjádrový MediaTek a 5,5palcový displej s HD rozlišením. Za to zaplatíte bez koruny čtyři tisíce korun.

Coolpad Modena 2
Obsah balení:
  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • nabíjecí adaptér
  • špendlík
  • manuál

Technické parametry Coolpad Modena 2

Kompletní specifikace
Konstrukce154,5 × 76,5 × 7,9 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:28 hodin
Dostupnostzáří 2016, 3 999 Kč

Design a konstrukce: tenký s ostrými rysy

Ve svém designu Modena 2 vsází především na nízkou tloušťku telefonu, která činí 7,9 mm. Zbylé dva rozměry jsou pak 154,5 a 76,5 mm. Telefon je tak i s 5,5palcovým displejem vcelku kompaktní, k čemuž přispívají i velice úzké boční rámečky. Potěší i nízká hmotnost, která je pouhých 143 gramů. Přesto však úplně dobře do ruky nepadne. Jeho boční hrany mohou trochu řezat do dlaně.

Naše obchody telefon nabízí ve dvou barevných provedeních: konzervativnější tmavě šedé a tzv. champagne, kterou jsme měli na test k dispozici my. Tato barva vypadá skutečně luxusně a spolu s povrchem, který byl upravený speciální 3D laserovou gravírovací technologii, díky které použitý plast svým vzhledem připomíná kov, vypadá mnohem dražší než je.

Přední straně dominuje displej, který má, jak již bylo řečeno, úzké boční rámečky. Místem se neplýtvá ani nad a pod displejem. Dole najdete pouze logo výrobce, protože ovládací tlačítka jsou pouze virtuální. Nahoře pak mají své místo kromě telefonního reproduktoru i přední kamera, senzory a notifikační dioda, která signalizuje notifikace. V nastavení si přitom můžete zapnout a vypnout, které události má signalizovat. Na výběr je volání, SMS a MMS, oznámení, nabíjení a nízký stav baterie.

Na pravém boku nahoře má své místo šuplíček, který se otevírá přibaleným špendlíkem. Modena 2 podporuje Dual SIM, ale bohužel disponuje jen hybridním slotem. Do šuplíčku tak můžete vložit dvě nanoSIM nebo jednu nanoSIM a paměťovou microSD kartu. Pod ním se nachází vypínač. Na protilehlou stranu pak výrobce umístil dlouhé tlačítko regulátoru hlasitosti, které ve středu vizuálně rozděluje mělký zářez. Tlačítka se dají dobře nahmatat a dobře se tisknou. Na horní hraně má své místo 3,5mm jack konektor a microUSB s drobným otvorem mikrofonu tradičně najdeme dole.

Coolpad Modena 2

Zadní stranu a boky tvoří plast, který připomíná kov. Nahoře ve výrazném okruží můžete vidět čočku hlavního fotoaparátu, pod kterým mu asistuje přisvětlovací LED. Dole je pak logo výrobce a rozměrná mřížka hlasitého reproduktoru.

Modena 2 nemá snímatelný zadní kryt, proto je také vybavená šuplíčkem. To má tu nevýhodu, že baterie není uživatelsky vyjímatelná. Na druhou stranu je však telefon pevný. Nikde nic nevrže a vše lícuje. Celkově je dílenské zpracování na dobré úrovni.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • úzké boční rámečky
  • nízká hmotnost
  • luxusní vzhled

Nelíbilo se nám:

  • pouze virtuální navigační tlačítka
  • Dual SIM pouze bez současného použití paměťové karty
  • ostré hrany
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Displej: ovládání gesty

Modena 2 nabízí na úhlopříčce 5,5 palce HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nám dává hustotu 267 PPI. Při zevrubném zkoumání hrubší rastr zaregistrujete a Full HD by na této úhlopříčce bylo přece jen lepší, ale při běžném používání si toho ani nevšimnete.

Použitý IPS displej má přitom široké pozorovací úhly a syté barvy. Ve výbavě nechybí automatická regulace jasu, která funguje spolehlivě při všech světelných podmínkách. Při manuálním stažení jasu na minimum je displej stále ještě dostatečně čitelný ve tmě. Naopak maximální jas se nám zdál poměrně nízký. Oči nedráždí, ale na prudkém slunci by to chtělo víc.

S dotykovou vrstvou 2.5D zakřiveného skla jsem nezaznamenal žádné problémy. O použitém odolném skle výrobce mlčí. Je však vybavené i ochrannou vrstvou proti ulpívání otisků prstů, která funguje spolehlivě a obejdete se tak bez nutnosti neustálého leštění displeje.

Líbilo se nám:

  • široké pozorovací úhly
  • dobré barevné podání
  • ochrana proti ulpívání otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • v poměru k úhlopříčce nižší rozlišení

Zvuk: příliš nenadchne

Hlasitý reproduktor, který má místo na spodku zad, své pojmenování nezrazuje, ale to je asi tak vše, za co bychom ho mohli pochválit. Hraje ploše a fádně, basy bychom zde hledali marně. K telefonu výrobce nepřibalil žádná sluchátka a musíte tak použít svá. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W a zvuk z nich byl podstatně lepší než z hlasitého reproduktoru. K dispozici máte i uživatelsky nastavitelný ekvalizér v přehrávači.

Coolpad Modena 2

Líbilo se nám:

  • dostatečně hlasitý reproduktor
  • uživatelsky nastavitelný ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • průměrný zvuk

Baterie: 1,5 dne provozu

Nevyměnitelná Li-Ion baterie má slušnou kapacitu 2 500 mAh, se kterou se při střední zátěži, která zahrnuje i stálou synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, dostanete s rezervou na jeden a půl dne provozu. Při střídmějším používání pak nejsou problémem ani dva dny.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže, při kterém telefon s připojenými sluchátky a hlasitostí i jasem nastavenými na 50 procent přehrával přes Wi-Fi přijímané streamované video v rozlišení 720p. Modena 2 při něm vydržela solidních 6 hodin a 37 minut. Nepotěší však pomalé nabíjení: na 80 procent to telefonu trvalo 2 hodiny 18 minut, ale plný stav hlásil až za dlouhé 3 hodiny 28 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: na základní operace stačí

Čipset disponuje čtyřjádrovým MediaTekem 6735P s taktem jednoho gigahertzu, takže se nejedná o žádný trhač asfaltu. Potěší však 2 GB RAM, ze kterých při prvním spuštění zbývá 1,2 GB volných. Nedostatek výkonu daný slabším procesorem pocítíte hlavně u náročnějších aplikací a her. Základní operace jako telefonování, SMS nebo surfování na internetu jsou však bezproblémové. Spokojeni nicméně budou spíše nenároční uživatelé.

Coolpad Modena 2

Výrobce dal telefonu do vínku interní paměť s kapacitou 16 GB. Z těch je uživatelsky přístupných 10,06 GB, ze kterých je po vybalení telefonu obsazeno 320 MB. Navýšení úložiště oproti dřívějšku je o to důležitější, že si musíte kvůli hybridnímu slotu vybrat mezi druhou SIM a paměťovou microSD kartou, která může mít maximální kapacitu pouze 32 GB. Kartu si přitom můžete nastavit jako výchozí úložiště, i na ní přesunout aplikace nainstalované do interní paměti v případě, že to podporují.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.1.4 získal 24 568 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 52,5 FPS. Ve Vellamo v sekci Metal obdržel 749 bodů, v Multicore 1 145 bodů, v Chrome 1 948 bodů a v Android WebView Browseru 2 081 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 9 997 bodů, v 3DMarku v doporučeném benchmarku Sling Shot získal 84 bodů.

Líbilo se nám:

  • plynulý chod při běžném používání
  • větší úložiště než minule

Nelíbilo se nám:

  • menší výkon
  • paměťové karty podporuje jen do kapacity 32 GB

Prostředí: další čínská nadstavba

V telefonu najdete Android 6.0, který si však Coolpad podobně jako další asijští výrobci výrazně přetvořil pomocí své nadstavby Cool UI 8.0. Celý systém je nejen barevnější s jinými ikonami, ale i například chybí menu aplikací. Nadstavba však má i některé vychytávky, které usnadňují ovládání telefonu s takto velkým displejem. Notifikační lišta se stahuje stále seshora, ale přepínače, které bývají u řady výrobců její součástí, jsou zde oddělené a vytahují se naopak ze spodního okraje. Je to sice nezvyklé a nutno si na to zvyknout, ale ukazuje se, že je to praktické.

Kromě úprav vzhledu výrobce do telefonu předinstaloval i celou řadu mnohdy zbytečných aplikací. Alespoň že jde bloatware ve většině případů jednoduše odinstalovat. Prostředí jako takové pak běhá poměrně svižně, takže se při běžném používání se záseky nesetkáte.

Líbilo se nám:

  • svižné prostředí
  • Android 6.0

Nelíbilo se nám:

  • množství bloatwaru

Fotoaparát: v noci nepoužitelný

Proti vyšším modelům nemůžeme chtít u telefonů v této cenové kategorii žádné zázraky. Oba fotoaparáty u Modeny 2 přitom nabízí shodné rozlišení 8 Mpx a objektiv se světlostí f/2.2. Ten vzadu navíc nabídne i autofokus a přisvětlovací LED. Zadní fotoaparát o pár milimetrů vystupuje nad okolní povrch a při položení na hladký povrch se telefon houpe. Obslužná fotografická aplikace pak zaujme širokými možnostmi nastavení. V režimu Pro si můžete manuálně upravit i expozici, sytost barev nebo styl ostření.

Za dobrých světelných podmínek poskytují oba fotoaparáty slušné snímky s dobrým podáním barev a ostrostí. Jako obrazový zápisník na focení momentek tak v tomto případě telefon poslouží dobře. Horší je to při nedostatku světla, kdy kvalita rychle upadá. Ztrácí se ostrost a detaily. Šum je skutečně výrazný. Zadní fotoaparát si pak v takových podmínkách díky přisvětlovací LED vede o něco lépe. Noční fotografie jsou však prakticky vždy nepoužitelné.

Coolpad Modena 2 – testovací video, 720p, exteriér

Nahrávané video se neseká a disponuje dobrými barvami a ostrostí. Škoda však, že oba fotoaparáty zvládají maximálně HD rozlišení s 30 snímky za sekundu. Full HD by přece jen bylo lepší.

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita při dobrém světle
  • vysoké rozlišení předního fotoaparátu
  • široké možnosti nastavení

Nelíbilo se nám:

  • horší obrazová kvalitu při nedostatku světla
  • pouze HD video

Výbava: LTE na obou SIM

V datové výbavě Coolpadu Modena 2 nechybí kromě 3G ani LTE. To máte ve verzi Cat 4 (150/50 Mb/s) k dispozici nejen na primární, ale i na sekundární SIM. Podporovány jsou přitom pásma 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Dále zde máte Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.1. NFC však chybí. Navigaci pak zajišťuje GPS s technologií A-GPS. Pěší turisté pak ocení i elektronický kompas.

Líbilo se nám:

  • LTE na obou SIM
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Závěr a konkurence

Pokud hledáte tenký smartphone s exkluzivním vzhledem, ale nechcete do něj investovat mnoho peněz, pak může být Coolpad Modena 2 za necelé čtyři tisíce dobrou volbou. Jeho slušná hardwarová výbava čítá 2 GB RAM i interní úložiště 16 GB, jehož mezigenerační nárůst kompenzuje hybridní slot a tedy nutnost vybrat si mezi druhou SIM a paměťovou kartou. Povedl se i displej a za plus považujeme i LTE na obou SIM. V dané kategorii a za dobrého světla si zaslouží pochvalu slušné fotoaparáty, ale zklame pouze HD rozlišení videa. Zamrzí rovněž absence NFC.

Coolpad Modena 2

V průměru o 500 Kč víc zaplatíte například za Honor 4X. Nabízí rovněž 5,5palcový IPS displej s HD rozlišením. Uvnitř však tiká 64bitový procesor Huawei Kirin 620 s osmi jádry, který doplňují 2 GB RAM. Přední 5Mpx fotoaparát převyšuje ten zadní s rozlišením 13 Mpx, který zvládá i Full HD video. Kolem 4 tisíc Kč se pak pohybuje Lenovo K3 Note s 5,5palcovým Full HD displejem, osmijádrovým procesorem, 2 GB RAM a 16GB vnitřní pamětí. Pokud nechcete Android, pak se nabízí starší Microsoft Lumia 640 XL s 5,7palcovým displejem, která stojí něco málo přes 4 tisíce.

Honor 4X, Lenovo K3 Note a Microsoft Lumia 640 XL
coolpad-modena-2
Klady
  • luxusní vzhled
  • úzké boční rámečky
  • dobrý displej
  • 2 GB RAM a 16GB úložiště
  • Android 6.0
  • LTE na obou SIM
Zápory
  • hybridní slot
  • Na 5,5" pouze HD rozlišení
  • slabší zvuk
  • v noci nepoužitelný fotoaparát
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Ondřej Bakan
Ondřej Bakan
Vždyť tohle je neprodejné, za ty peníze raději Huawei P8 Lite nebo Samsung Galaxy J5 2016 pod 4 tisíce.
Strášce Galaxyje
Odpadky patří do koše.
mrtva_zizala
hruza a des bes, na 5,5" jedine FullHD, ne z dobreho pocitu ale protoze HD vypada uz dost otresne. HW z doby kamenne, nejvetsi lenosky by MediaTeK, to se dalo cekat. No a Android totalne zayebany bordelem, to je uz jen dalsi bonus. To neni prodejne ani za litr...
cORP.
mna skor zaujima preco a kto kupuje tuto znacku, nikdy som ho nikomu nevidel, nemyslim tento model, myslim akykolvek model od tejto "znacky", dostupne su aj u nas na Slovensku

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze