Asus Transformer Book TP200SA
recenze

Asus Transformer Book TP200SA

9

Transformer Booky od Asusu jsou v dnešní době již legendárními v oblasti konvertibilních zařízení. Model TP200SA nabídne nejen konvertibilitu a šasi tvořené převážně z kovu, ale také dobrý poměr ceny a výbavy. Své místo si najde převážně u uživatelů, kteří potřebují sekundární notebook na cesty pro práci, ale také u těch, kteří ocení kompaktnější rozměry a dlouhou výdrž.

Modelů „Transformer Book“ od Asusu je na trhu celá škála, takže uživatel může volit mezi různými konfiguracemi, konvertibilními konstrukcemi, výbavou, barvou i cenou. Dnes si proklepneme model s označením TP200SA, který nabízí za velmi solidní cenovku 11 500 Kč čtyřjádrový procesor Intel Pentium N3700 Braswell, 4 GB operační paměti a základní 64GB eMMC úložiště. Díky otočnému 11,6palcovému HD displeji ho lze napolohovat tak, abyste měli při práci i konzumaci multimédií maximální pohodlí.

ASUS Transformer Book TP200SA

Technické parametry ASUS Transformer Book TP200SA FV0131T

Kompletní specifikace
Konstrukce297 × 201,3 × 18,5 mm, 1 188 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 366 × 768 px)
ChipsetIntel Pentium N3700, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostříjen 2015, ?

Z portové výbavy vás jistě potěší USB-C, na které Asus ani u tohoto modelu nezapomněl. Bohužel ale neslouží jako nabíjecí port, který je umístěn samostatně. Ani o ostatní porty není TP200SA ošizen, a tak nechybí microHDMI a ani USB 3.0. Operační systém Windows 10 dnes nijak nepřekvapí. Balení má ale chudší ráz a nic než nerozpojitelnou nabíječku v něm nenajdeme.

Design a konstrukce: kartáčovaný hliník s pevností skály

Asus si se vzhledem dává vždy velmi záležet, a to i v případě, že se jedná o levnější zařízení. Tentokrát se můžeme setkat s precizním zpracováním kartáčovaného hliníku. Ten se vyskytuje jak na celém víku displeje, tak i na základně notebooku, kde má i drsnější úpravu, která je velmi příjemná na dotek. Víko ani základna se neprohne ani o milimetr a takto pevnou konstrukci obvykle vídáme až u mnohem dražších kousků.

ASUS Transformer Book TP200SA

Svými rozměry 297 × 201 × 18,5 mm je to vcelku subtilní zařízení, které ale zároveň nešplhá na první příčky v ohledu malých rozměrů nebo tenkosti. Hmotnost je na 11,6palcový notebook o něco málo vyšší, přesto je 1,2 kg přijatelná hodnota. Transformer Book TP200SA zkrátka podřídil všechny tyto tabulkové údaje praktickému zpracování a materiálům. Plast, který se sice vyskytuje jen na bocích a spodní straně, disponuje vysokou pevností a celkové konstrukci nijak neškodí. Na bocích zařízení se setkáme s poměrně bohatou portovou výbavou, která čítá USB 2.0, USB 3.0, microHDMI a také USB-C, za což Asus chválíme. K dispozici je samozřejmě 3,5mm combo jack k připojení sluchátek a mikrofonu a také slot na paměťové microSDXC karty, které umožní zvětšit menší integrovanou paměť.

Jak již bylo výše řečeno, 11,6palcový displej lze otáčet o 360 stupňů, a tak můžete zařízení používat nejen jako notebook, ale i jako tablet. U těchto zařízení bývají často problém klouby víka displeje, které jsou mnohdy velmi tuhé nebo naopak nedrží displej na svém místě. Více oceňujeme tuhost pantů, která sice znemožňuje otevřít zařízení jednou rukou, ale zato se právě v režimu stojanu displej nepřeklápí na svou základnu. Asus zde sice použil panty tužšího rázu, ale pokud v režimu stojanu nebo notebooku silněji poklepáváte na displej nebo vezmete zařízení prudčeji ze stolu, víko se samovolně pokládá.

Zapomenout nesmíme ani na klávesnici, která si u Asusu občas vyslouží kritiku pro přílišnou tuhost. V tomto případě se ale nedá říci, že by se tento neduh opakoval a na klávesnici se i přes pochopitelnou absenci numerického bloku píše pohodlně. Vzhledem k cenovce jí chybí podsvícení, za to ale nemohu výrobce trestat. Velmi prostorný a překvapivě přesný je také touchpad se dvěma integrovanými tlačítky, která jsou stisknutelná po celé ploše. Jejich stisk ale doprovází nepříjemný zvuk, který bude při práci rušit, a tak se stejně uchýlíte k připojení myši. Na závěr nesmím opomenout ani tlačítka, která jsou pro konvertibilní zařízení typická. Jedná se o regulaci hlasitosti a zapínací tlačítko. Nachází se na levé straně základny tak, aby byla dobře nahmatatelná. Obě vystupují značně nad povrch, a tak při jejich stisku máte větší jistotu. Celkově musím ohodnotit zpracování jako špičkové na danou cenovou kategorii a až na pár nikterak zásadních detailů se jedná o ten nejlepší základ pro práci i zábavu.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • úprava materiálu
  • elegantní design
  • velký touchpad
  • pohodlná klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • volnější klouby displeje

Displej: světelná záře, ale jen někde

Přesto, že Asus implementoval IPS multidotykový panel s rozlišením 1 366 × 768 pixelů a vcelku obstojnými pozorovacími úhly, má displej podstatné nedostatky. První z nich je bezesporu malá škála jasu displeje. Mezi nejvyšším a nejnižším jasem je jen malý rozdíl. Jas patří mezi ty slabší a kvůli lesklé vrstvě vám bude úplně odepřena práce na slunci .

Další nevýhoda, a opět se týká podsvícení, spočívá v jeho nerovnoměrnosti. Na tmavém pozadí uvidíte tento neduh zvláště dobře. Na spodní straně displeje tak září tři žluté fleky, a to samé platí i na stranách, i když v menší míře. Asus to ale alespoň částečně vyvažuje IPS displejem a s tím souvisejícími pozorovacími úhly, které jsou na velmi dobré úrovni.

Líbilo se nám:

  • IPS displej
  • dobré pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • nerovnoměrné podsvícení
  • slabý maximální jas

Zvuk: v plechovém rytmu

Dva reproduktory umístěné na spodní straně mají typické neduhy notebookových reproduktorů. Vyšší tóny mají znatelně plechový nádech a basová stránka je naopak velmi popřená. Na nějaký ten film to jistě stačit bude, ovšem pro poslechový zážitek musíte využít 3,5mm jack na pravé straně základny, i když podává naprosto průměrné výsledky. Velmi negativně ale hodnotím umístění reproduktorů, které jsou na spodní straně vpředu. V režimu notebooku to nijak nevadí, ovšem horší je to v režimu tabletu, kdy si oba najednou zakryjete displejem a zvuk udusíte.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk reproduktorů při vysokých tónech
  • slabší basová stránka
  • nevhodné umístění v režimu tabletu

Webkamera: kdyby náhodou

U většiny notebooků se často setkáváme se 720p rozlišením. V tomto případě se musíme spokojit pouze s VGA kamerkou o rozlišení 640 x 480 pixelů, kterou tak využijete až v opravdové nouzi. Na časté videohovory to tedy jistě není, ale pokud ji potřebujete a denní světlo vám přeje, pak svému účelu poslouží. Za zhoršených světelných podmínek ale kamerka nelze vůbec použít, protože se na displeji objevíte jako zrnitá, osvícená šmouha. Pokud tedy holdujete častým videohovorům, Asus Transformer Book TP200SA pro vás spíše nebude a doporučujeme se poohlédnout po v tomto ohledu vybavenějšímu modelu. Na druhou stranu se ale s tímto rozlišením stále setkáváme často a v nižších cenových kategoriích to není už vůbec výjimkou.

Nelíbilo se nám:

  • značný šum za zhoršených světelných podmínek
  • nízké rozlišení

Hardware a výkon: svižný základ

Asus jako obvykle sáhl po procesoru od Intelu, konkrétně se jedná o čtyřjádrový Pentium N3700 Braswell. Tyto procesory jsou určené hlavně pro základnější zařízení a řadí se jako samostatná rodina vedle řady Cherry Trail. Nemají výkonu na rozdávání, přesto konkrétně tento procesor s taktem 1,6 GHz zvládá všechny základní úkony na jedničku. K tomu mu dopomáhá i 4GB operační paměť typu DDR3L s frekvencí 1 600 MHz. Nutno však dodat, že extrémní vytížení a náročný multitasking bude notebooku dělat problémy. Kancelářská práce, surfování nebo sledování filmů však zvládne bez problému. Maximální takt procesoru je pak 2,4 GHz.

Základnímu použití odpovídá i grafický čip Intel HD. Na zabijáky času jako Candy Crush Saga nebo Solitare to ale stačí. Pokud si byť jednou za čas rádi zahrajete něco náročnějšího, pak vás musím odkázat do jiných vod. Nejslabším místem je pak flashové eMMC úložiště, které čítá pouhých 64 GB, z nichž pro uživatele po prvním spuštění zbývá dostupných jenom tragicky nízkých 34,1 GB. Bez rozšíření o microSDXC kartu či externí disk se tedy neobejdete.

Nelíbilo se nám:

  • malé úložiště

Operační systém: Asus „vylepšuje“

O Windows 10 Home toho jistě psát moc nemusím. Zaměřme se především na programy, které si pro nás výrobce nachystal. Již po několikáté se setkáváme s použitelnými utilitami jako Live Update, který pomůže s aktualizací zařízení, nebo WebStorage, který pomáhá při zálohování a přenesení dat mezi zařízeními. K dispozici máte také pomocníka jménem WinFlash, který umožňuje aktualizací BIOSu z prostředí Windows. Na to uživatelé často zapomínají , přitom tak mohou vyřešit nejeden problém. Již po několikáté se také setkáváme s GiftBoxem, který nabízí aplikace za zvýhodněnou cenu či naprosto zdarma. V poslední řadě vás potěší i aplikace DropBox, ve které máte dostupných 25 GB zdarma.

Výdrž baterie: odkládáme nabíječku

V tomto ohledu Asus Transformer Book TP200SA velmi překvapil. Nevyjímatelná 38Wh Li-Pol baterie vydrží při kancelářské práci bez zapnuté Wi-Fi přibližně 11,5 hodin. Pokud přidáte i surfování, pak se výdrž zkrátí na přibližně 10 hodin. Přeborníkem se ale stává v přehrávání streamovaného HD videa. Tam se s 9 hodinovou výdrží staví na špičku ve svém segmentu. Chválím také rychlost dobíjení. Akumulátor se na 80 % své kapacity nabije za hodinu a dvacet minut, do plného stavu pak za hodinu a čtyřicet pět minut.

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž při přehrávání streamovaného HD videa
  • rychlé nabíjení

Komunikace: „ácéčková wifina“

Wi-Fi na danou cenu běhá velmi svižně, a to díky standardu 802.11ac místo typického 802.11b/g/n. Nechybí ani stále velmi používané Bluetooth 4.0. Mobilních sítí se však budete muset vzdát.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi 802.11ac

Závěr: když základ, tak takhle

Zařízení pod 15 tisíc korun mají mnohdy své mouchy, ale často se najdou i kousky s výborným poměrem ceny a výbavy. To platí i pro dnes testovaný Asus, který nabízí nejen to, ale i nádherně zpracované šasi s líbivou povrchovou úpravou. Asus tedy dokazuje, že i v segmentu do 12 tisíc korun můžeme najít prémiově zpracované notebooky, čímž bere vítr z plachet výrobcům, kteří plastový materiál dávají za vinu nízké ceně.

ASUS Transformer Book TP200SA

Vidím dva velké nedostatky. Tím prvním je jednoznačně displej, který má sice dostatečné rozlišení a dobré pozorovací úhly, avšak zpackané podsvícení, kdy nedostatečný jas displeje a nerovnoměrné rozložení světla kazí celkový dojem. Druhým je pak velmi malé integrované úložiště, ze kterého si vezme svou část ještě i operační systém a aplikace doinstalované výrobcem. V základu se tak stává notebook paměťově nepoužitelným a musíte dokoupit externí disk či investovat do paměťové microSDXC karty. Dalším řešením může být i cloudové úložiště. Pokud by vás za 11 500 Kč tento model nezaujal, vybrat si můžete i méně vybavený model, který za necelých deset tisíc korun nabídne procesor Intel Celeron N3050, 2 GB RAM a ještě menší 32GB úložiště. Popřípadě se inspirujte v našem doporučení konkurenčních výrobků níže.

Konkurence

Mezi přední soky dnes recenzovaného Transformer Booku patří IdeaPad Yoga 300-11IBR od Lenova. Ta za necelých 11 tisíc nabídne identický výkon i displej. Chybí jí však USB-C a není vyrobena z prémiových materiálů. Zato zaujme velkým 500GB HDD.

Lenovo IdeaPad Yoga 300

Další v řadě je Acer Aspire R11, opět s identickým výkonem i displejem. Nabídne ale 8 GB operační paměti spolu s SSD o kapacitě 120 GB. Chybí opět kovové prvky a USB-C. Cena činí 11 tisíc korun.

TIP: Recenze Acer Aspire R 11 – Hlavně pro zábavu

Acer Aspire R11

Nesmí chybět Dell 11z Touch s horším procesorem Intel Pentium N3540, ale také s větším 500GB HDD. Rozlišení i velikost displeje jsou stejné. Cena opět činí necelých 11 tisíc korun.

TIP: Recenze Dell Inspiron 11z Touch – Yoga přes kopírku

inspiron11zdotkovy
asus-transformer-book-tp200sa
Klady
  • elegantní design a materiály
  • kvalitní zpracování
  • USB-C
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • podsvícení displeje
  • slabý jas
  • malé vnitřní úložiště
  • volný kloub displeje
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
konecne pouzity nejaky normalni CPU... ale celkem pozde, neni to nejnovejsi kousek. Ovsem na PC se 4GB RAM a rychlejsim / nejlepe SSD / diskem se chovaji Win7 i 8 celkem pouzitelne. Furt lepe nez nejaky poser Celeron 2core, ktery se posledni dobou sere vsude kde se da a diky osazovani totalnich hajzlu HDD (nekdy mam dojem ze maj snad jen 8MB cache) je pak cele PC pekna brzda, ktere jeste vic neprospeje 2GB RAM.
blue.sun
64 GB bych jako tragedii u tabletu nevidel. Kdyz clovel vyhazi nepotrebny balast, dostane se jeste o par GB volneho mista dale. Je to tablet s klavesnici, ne 100% domaci notebook. Radsi ozelim vetsi uloziste za pevnou konstrukci, ktera na cestach neco vydrzi.
Michal
Pořád čekám na test Macbooku 12" 2015 - dost zajímavé a hodně vyčleněné zařízení a mobilenet pořád nic. Škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze