Alcatel PLUS 10
recenze

Alcatel PLUS 10

Jednoduše multifunkční
17

Segment levných pracovních zařízení 2v1 si u spousty manažerů našel své místo. Za relativně nízkou cenu totiž nabídnou vše, co můžete od takového zařízení chtít. Alcatel představil model PLUS 10, který můžete využít čistě jako tablet, anebo po připojení doku s klávesnicí vytvořit malého pracanta na cesty, který nabídne třeba i připojení přes LTE.

Alcatel představil PLUS 10 na letošním MWC. Zprvu nenápadný tablet, ze kterého se ale po připojení klávesnice stane Wi-Fi hotspot, kam lze připojit až dalších 15 zařízení. Mimo to se také v doku schovává i slot pro nanoSIM kartu, a tak ani připojení přes rychlé LTE nebude problém. Dok navíc obsahuje i baterii, která prodlužuje výdrž celku až na 8 hodin kancelářské práce.

Oficiální snímky

Technické parametry Alcatel PLUS 10

Kompletní specifikace
Konstrukce259,3 × 156,2 × 8,4 mm, 850 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 2 GB, disk: 32 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory0× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostčerven 2016, 9 000 Kč

Alcatel prozatím u nás nabízí pouze jedinou variantu PLUS 10. Již z názvu vyplývá, že úhlopříčka displeje se zastavila na 10 palcích. Rozprostírá se zde nižší rozlišení 1 280 × 800 pixelů. V útrobách tabletu se ukrývá čtyřjádrový Intel Atom x5-Z8350 s taktem 1,44 GHz doplněný o 2 GB RAM. Protože se jedná především o tablet, tak nebude překvapením ani přítomnost zadního fotoaparátu s 5 megapixely, který samozřejmě doplňuje i přední kamerka s HD rozlišením. Alcatel PLUS 10 seženete spolu s dokem za bezmála 9 tisíc korun. Vyplatí se tedy koupě levného přenosného pracanta, anebo zapadne v záplavě svých konkurentů?

Design a konstrukce: dok vládne

Tablet

Alcatel nijak nevybočuje z řady dalších podobných zařízení a na první pohled se svým ryze plastovým tělem jistě zapadne mezi podobná zařízení. Díky 10palcovému displeji, který pokrývá většinu přední strany, se jeho rozměry zastavily na zcela průměrných 259,3 × 156,2 × 8,4 mm a nebojuje tak ani o místo mezi tenkými zařízeními. Díky tomu by se ale tablet mohl dobře držet, čemuž by napovídala i hmotnost 465 gramů. Škoda že ale výrobce také nemyslel na umístění dvou reproduktorů po stranách displeje, které si při držení na šířku téměř vždy zakryjete. Ve výsledku se tedy tablet drží dobře do té doby, dokud si nezapnete film či video. Pak už jen přemýšlíte, kam umístit palce.

Alcatel PLUS 10

TIP: Lenovo Miix 510: protivník Surfaců Pro, který má co nabídnout

Levý bok byl pak vyčleněn pro portovou výbavu. Do té se řadí microUSB pro nabíjení a microHDMI, kterým dělá společnosti i 3,5mm jack a mikrofon. Opačná strana zeje prázdnotou a jistě by mnozí uvítali i USB-C, na které by se místa našlo dost. Horní hrana hostí dvě tlačítka – pro zapnutí a regulaci hlasitosti. Proti jejich umístění nemám větších výtek, i když pravý bok by byl o něco lepší. Tlačítka jsou nicméně dostatečně tvrdá, aby nehrozilo nechtěné stisknutí. Přímo uprostřed horní hrany jistě nepřehlédnete šuplíček, pod kterým se schovává ale pouze slot na SD karty. Proč tam výrobce zároveň neintegroval slot pro SIM kartu, místo do doku, je ale záhadou.

U tabletů jsme zvyklí i na integraci zadního fotoaparátu a i zadní strana Alcatelu PLUS 10 imitující kov nabídne vystouplou čočku 5megapixelové kamerky. Nedoporučuji tablet posouvat po stole, protož pak čočce velmi reálně hrozí poškrábání. Jinak je ale tělo velmi pěkně zpracováno, vše lícuje jak má. Mírný prohyb tabletu při zatlačení na okraje se dá vzhledem k plastu očekávat.

Dok

Dok ve většině zařízení slouží nejčastěji jako poskytoval klávesnice, nějakého toho portu nebo rozšiřuje díky integrované baterii výdrž zařízení. Alcatel mimo toho přidal i další možnost, kterou je Wi-Fi hotspot. Z doku se tak rázem stane „router“, ke kterému se může připojit až dalších 15 zařízení. Přiznáváme, že s 15 zařízeními jsme to nezkoušeli, ale čtyři nejsou problém.

Samozřejmě nechybí i zmiňovaná klávesnice, která není podsvícená, což by se jí dalo odpustit. O její pohodlnosti lze ale polemizovat a na dlouhé texty to určitě nebude. Popisky jsou lepené a až zub času ukáže jejich odolnost. Výrobce se pokusil i o touchpad, který použijete jen v nejvyšší nouzi. Je malý, hlučný a ani přesnost není jeho silnou stránkou.

Tablet do doku zasadíte pomocí konektorů. Správnému umístění napomáhají slabé magnety, které rozhodně neudrží tablet v doku při jeho zdvihu. Dok nedisponuje kloubem, funguje pouze jako jakýsi stojánek s konektory. Díky tomu si ale můžete tablet v doku i otočit. Alcatel tomu říká „Docking Mode“ a tablet tak můžete používat v režimu stojanu, mimo toho vám v doku bude k dispozici i jedno USB 2.0. V případě, že ani to není pro vás dostatečné, jistě potěší i integrovaná baterie s kapacitou 2 580 mAh. Dok můžete nabíjet společně s tabletem, přičemž tablet má přednost. Jakmile tabletu dochází energie, může využít energii i z doku.

Líbilo se nám:

  • dobré zpracování
  • možnost dok přeměnit ve Wi-Fi hotspot
  • USB 2.0 v doku
  • samostatná baterie v doku

Nelíbilo se nám:

  • absence USB-C
  • hůře umístěné reproduktory
  • vystouplá čočka fotoaparátu

Displej: sláva kostičkám

O 10,1palcovém displeji jsme se již zmiňovali a nyní nastal čas se zmínit o jeho kvalitách. Na základě IPS technologie by se daly předpokládat dobré pozorovací uhly. Bohužel panel v těchto kvalitách spíše zaostává a barvy se značně mění už při sebemenší změně úhlu. Ani přímý úhel pohledu ale nezajistí syté barvy, které naopak působí mdlejším a vybledlejším dojmem. Displeji také nepřidává poměrně nízké rozlišení 1 280 × 800 pixelů, kde jsou již jednotlivé pixely více než patrné. Naopak jeho silnou stránkou je míra maximálního jasu, která je skvělá a na přímém slunci budete mít problémy maximálně s odlesky od tvrzeného skla. Na automatickou regulaci se ale již nedostalo.

Alcatel PLUS 10

Líbilo se nám:

  • dobrý maximální i minimální jas

Nelíbilo se nám:

  • vybledlé barvy
  • chybějící automatická regulace jasu
  • nízké rozlišení
  • horší pozorovací úhly

Zvuk: hlasitý šikula

Dva reproduktory na přední straně slibují vcelku dobré výkony a ty také předvádějí. Tedy v případě, že si je zrovna nezakrýváte palci při držení tabletu. Platí totiž, že máme před sebou stále tablet, kde budete zvuk oceňovat především u filmů a videí. Na přehrávání hudby po něm sáhnete málokdy. Oceňuji poměrně vysokou hlasitost a ani basy na dané zařízení nezní úplně špatně. Výšky ale znějí značně plechově. Tablet disponuje i 3,5mm jack konektorem, který poskytne mnohem lepší zvukový výstup při připojení sluchátek či reproduktorů.

Alcatel PLUS 10

Líbilo se nám:

  • slušné basové podání na dané zařízení

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk při vysokých tónech

Fotoaparát a webkamera: pro krizové situace

Alcatel zde osadil dvojici fotoaparátů. Ten hlavní na zadní straně poskytne 5 megapixelů a chybět vám jistě bude přisvětlovací dioda. Jako záchrana při zachycení okamžiku vás nezklame, neočekávejte ale krásné detailní snímky. I za dobrého osvětlení jsou detaily slabé a šumu si „užijete“ do sytosti. Videa můžete natáčet ve Full HD rozlišení se 30 FPS. Přední webkamera disponuje 2 megapixely a HD rozlišením. Ani zde nemůžeme mluvit o dobrých selfie fotkách, při videokonferencích ale čekejte běžnou kvalitu, která klesá spolu s horšími světelnými podmínkami.

Nelíbilo se nám:

  • horší detaily a šum

Hardware a výkon: ne podruhé

Před nedávnem jsme testovali HP Pavilion x2, který nám nabídl podobnou výbavu. Řeč je především o 2GB operační paměti (DDR3L), která ani v tomto případě není dostatečná, a PLUS 10 je tak pomalejší, než by vám mohlo být milé. Největší problémy činí aktivní multitasking, se kterým si neví rady. Nepomáhá mu ani čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8350 taktovaný na 1,44 GHz s maximem 1,92 GHz. Při běžném používání s vámi ale krok bez problému udrží a na zábavu a občasnou práci bude dostačovat.

TIP: Recenze Toshiba Satellite Click 10 – Plastový sympaťák

S výpočetním výkonem jde ruku v ruce i grafický výkon, který obstarává integrovaný grafický čip Intel HD. Na zabijáky času to stačit bude, ale to je vše, co vám daný čip ve spojení s procesorem a RAM nabídnou. Pokud ale neodoláte a čas od času si přeci jen rádi zahrajete nějakou nenáročnou skákačku či tablet více zatížíte při pokusu upravit fotky nebo dokonce video, pak počítejte se značným zvýšením teplot a tím i zahřátí šasi tabletu. Nejvíce se to projeví na pravé horní straně na zádech. Je to sice nepříjemné v případě, že tablet držíte v rukou, ovšem zásadní problém s uživatelským pohodlím v tom nevidím. Neodmyslitelnou součást tvoří i úložiště, které vám poskytne oficiálně 32 GB, ale ve skutečnosti máte k dispozici pouze necelých 17 GB. Záchranou je ale slot na microSD kartu do kapacity 64 GB, čímž můžete úložiště navýšit.

Líbilo se nám:

  • podpora microSD

Nelíbilo se nám:

  • vyšší míra zahřívání
  • pouze 2 GB RAM

Operační systém: bez zbytečností

Alcatel si netroufl zahlcovat operační systém Windows 10 Home (32bit) bloatwarem, a tak vám bude k dispozici čistý systém. Uznáváme, že by se hodila třeba nějaká utilita pro správu napájení a úsporný režim, ale nezbytné to není. Můžete alespoň bez obav tablet vybalit a začít používat bez zdlouhavého mazání zbytečností, které rády zahlcují cenné místo.

Líbilo se nám:

  • systém bez zbytečného bloatwaru

Výdrž baterie: dvě je více než jedna

Alcatel PLUS 10 jako celek v sobě uchovává rovnou dvě baterie. Ta první s kapacitou 5 830 mAh se schovává přímo v tabletu a nelze se k ní uživatelsky dostat. Spolu s druhou v doku s kapacitou 2 580 mAh slibuje výrobce až 8hodinovou výdrž na jedno nabití. Samotný tablet vydrží přehrávat streamované HD video okolo 5 hodin, což není špatné, ale pokud přidáte klávesnici, pak se při stejné činnosti dostáváte na velmi slušných 8 hodin. To sice není tolik, co nabízí HP Pavilion x2, ale výdrž rozhodně není nijak podprůměrná. Při kancelářské práci spolu se surfováním přes Wi-Fi se dostanete na 6,5 hodiny a pokud se obejdete zcela bez internetu, pak je reálná hodnota okolo slibovaných 8 hodin. V nabíjení ale zařízení není zrovna přeborník. Na 100 % kapacity se tablet dostane za něco málo přes 2 hodiny, s dokem pak za dalších 60 minut.

Alcatel PLUS 10

Líbilo se nám:

  • dlouhá výdrž při přehrávání streamovaného HD videa

Nelíbilo se nám:

  • chybí pokročilejší úsporný režim

Komunikace: s hotspotem v klávesnici

Alcatelu nestačilo dát do připojitelného doku další baterii, port a možnost vložit SIM kartu pro 3G a LTE, ale zároveň z něho udělal i hotspot. Můžete se tak přes něj připojit k internetu s dalšími 15 zařízeními. Přiznáváme narovinu, že s 15 jsme to nezkoušeli, ale 4 zařízení se připojí bez problému a velmi stabilně. Také již mimo zmiňovaného LTE a 3G nabídne samotný tablet Wi-Fi ve standardu 802.11b/g/n a samozřejmě i Bluetooth 4.0.

Alcatel PLUS 10

Líbilo se nám:

  • hotspot v klávesnici

Závěr: jednoduše multifunkční

Alcatel PLUS 10 by se dal velmi jednoduše popsat jako základ na cesty. Nejčastěji si ho představíte v rukou toho, kdo požaduje funkce operačního systému Windows a skladnost a přenosnost tabletu, ale občas ocení i klávesnici k práci, nepotřebuje vysoký výkon a nechce vydat více jak 10 tisíc. Alcatel ale zapřemýšlel, jak dát PLUS 10 něco navíc, co konkurenci chybí, a zrodil se tak velmi šikovný hotspot v klávesnici, která už neslouží pouze na psaní nebo k rozšíření portové výbavy. Tento nápad se cení a Alcatel má v tomto ohledu jistý náskok oproti své konkurenci. Navíc je jeho cena 9 tisíc korun, což žádného uživatele toužícího po podobném zařízení nezruinuje.

Alcatel PLUS 10

Na druhou stranu jsou tu ale také neduhy. Hotspot v klávesnici osobně klidně oželím, pokud výrobce integruje více jak 2 GB operační paměti. Na operační systém Windows 10 je to stále málo a tablet je pomalejší. Pro naprosto nenáročného uživatele to bude stačit, ale i tak bych raději viděla 4 GB RAM. Ocenila bych také vyšší rozlišení přední kamery pro videohovory nebo kvalitnější zadní fotoaparát, stejně jako přítomnost dalších portů či USB-C.

Konkurence

Největšího rivala nabídne společnost HP v modelu Pavilion x2. Za 7,5 tisíce korun dostanete opět 10palcový displej s rozlišením 1 280 × 800, ale procesor Intel Atom x5-Z8300 a 64GB interní úložiště. Opět se budete moci spolehnout i na podporu microSDXC karet pro jeho rozšíření. Chybět by vám mohl právě tolikrát zmiňovaný hotspot, ale radost vám udělá nižší cenovka a USB-C.

TIP: Recenze HP Pavilion x2 – Levná konvertibilní designovka

HP Pavilion x2

Zajímavou alternativou by mohl být i Asus Transformer Book T100HA s identickým displejem, ale procesorem Intel Atom x5-Z8500 spolu se 4 GB RAM. Úložiště nabízí 64 GB a také podporu microSDXC paměťových karet. Chybět by vám mohla sekundární baterie v doku a USB-C. Cena se zastavila na necelých 10 tisících.

TIP: Recenze Asusu Transformer Book T100HA – Levné 2v1

Asus Transformer Book T100HA

Jako posledního konkurenta jsme vybrali Acer One 10 s procesorem Intel Atom Z3735F a 2 GB RAM. Displej je identický a zajímavostí je rozšíření interního 32GB úložiště v tabletu dokem s HDD o kapacitě 500 GB. Cena činí necelých 8 tisíc korun.

Acer One 10
alcatel-plus-10
Klady
  • dobré zpracování
  • Wi-Fi hotspot
  • podpora 3G/LTE
  • dobrá kvalita reproduktorů
  • dlouhá výdrž při přehrávání stramovaného videa
Zápory
  • horší kvalita a rozlišení displeje
  • chybějící USB-C
  • horší fotoaparáty
  • pouze 2 GB RAM
Diskuze ke článku
Kirby
Mel jsem tablet s Win 10 se 32 GB. A mohu rici, ze hlavne po updatu na Win 10 to proste nestaci. Uz jen z toho duvodu, ze jsem musel pripojovat externi harddisk pri vetsich aktualizacich Win 10.

Tech uvedenych 17 GB je bohuzel normalni a to teda jeste nebylo nainstalovano moc veci. Staci nainstalovat novejsi verzi Microsoft Office a zbyde 14, 13 GB.

Dobre reseni byvavalo kdyz do klavesnice 2-in-1 zarizeni pridavali harddisk.
Lukas
2GB ram? Sorry ale pri 2GB to je bezcenné a nepouzitelné. Nestoji za to ani dalej citat.. za 9000kč človek bežne kupi NTB s 4gb ram
Jirka Pánek
Tenhle kousek nabizi 4G pripojeni a wifihotspot pro 15 zarizeni, v tom je jeho sila. Samozrejme muzete mit neco jineho a s lepsimi parametry, ale zadny z nich nenabizi 4G. pro pripojeni na cestach je to fajn.
Ten chytrolin, co tu pise, ze Alcatel je shit, by mel konecne vytahnout hlavu ze zadku, je to jeden z nejvetsich vyrobcu telefonu na svete a jeden z TOP 5 vyrobcu TV (resp. materska firma TCL je brutalni obr ve vyrobe spotrebni elektroniky).
Tomáš
Dobrý den,
chápu to dobře, že pokud pokud budu tablet používat bez klávesnice, tak nemůžu využít připojení na internet přes SIM, ale pouze přes wifi a pro využívání dat operátora musím mít připojenou klávesnici?
Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze