Beta verze iOS 13.5 usnadňuje odemykání iPhonu, když máte roušku

3
Beta verze iOS 13.5 usnadňuje odemykání iPhonu, když máte roušku
Fotografie: @anikolleshi
  • V nové verzi iOS Face ID rozpozná, že máte na obličeji roušku
  • Následně vás rovnou přesune na obrazovku k zadání bezpečnostního kódu
  • iOS 13.5 přináší také implementaci řešení Applu a Googlu proti novému koronaviru

S příchodem pandemie nového typu koronaviru přišel také nespočet opatření, která mají bránit nekontrolovatelnému šíření viru. V některých zemích, včetně České republiky, je to i povinné nošení roušek, respektive alespoň nějaké formy ochrany úst a nosu. Nasazením roušky si však vždy zakryjete značnou část obličeje, čímž ze hry vyřadíte všechny moderní formy jeho rozpoznání. Zcela logicky si v roušce nemůžete odemknout ani iPhone prostřednictvím Face ID, o čemž jsme vás informovali již v březnu. Později se sice objevila řešení, ale žádné nebylo ideální.

Problematiku se jal vyřešit samotný Apple a výsledek jeho snažení lze vidět v nejnovější beta verzi iOS 13.5, o čemž informuje 9to5mac.com. iPhone nově rozpozná, že máte nasazenou roušku a nebude se nijak zdržovat další snahou o rozpoznání obličeje. Odemykací obrazovka vás automaticky přenese do části, kde můžete zadat bezpečnostní kód a telefon odemknout. Pokud byste si přeci jen přáli využít Face ID, postačí provést tah prstem. Nové řešení je rozhodně vítané, neboť uživatel nemusí kvůli odemknutí sundávat roušku.


Další důležitou novinkou v iOS 13.5 je prvotní implementace funkce v boji proti novému typu koronaviru. Jde o již dříve oznámenou spolupráci Applu a Googlu, kdy vše funguje prostřednictvím anonymních údajů v podobě kódů, které si telefony mezi sebou navzájem vyměňují přes Bluetooth. Vše proběhne automaticky, když se k sobě telefony přiblíží. Jinými slovy, když se minete s osobu, která bude mít funkci zapnutou, aplikace vás na to následně může upozornit. Obdobná funkce už v rámci České republiky nějaký ten pátek funguje a nazývá se eRouška.