Bejeweled: legenda mezi logickými hrami, pro iOS nyní v HD kvalitě

1

Na App Store se objevily inovované verze her Bejeweled a Bejeweled Blitz, tou největší změnou je podpora retina displeje, takže se můžete těšit na novou a krásnou grafiku. To ale není vše, máme tu i nové herní módy, takže pokud chcete trochu potrápit mozkové buňky, jste vítáni u dnešní recenze.

Princip hry je už deset let stejný

První verze hry Bejeweled spatřila světlo světa už v roce 2001. Původně šlo o flashovou hru, byla ale natolik populární, že z ní vznikla plnohodnotná hra pro stolní počítače, která se dočkala několika pokračování, tím posledním je Bejeweled 3. Celkově se jí prodalo přes 75 milionů kopií, a logickým krokem byla její portace na kapesní počítače a telefony. Objevila se na platformě Palm OS, Windows Mobile, Windows Phone, iOS a Android. Dnes se zaměříme na verzi pro iOS, jsou to vlastně hry dvě, Bejeweled a Bejeweled Blitz.

Obě hry byly ještě před několika dny prodávány dohromady pod názvem „Bejeweled 2 + Blitz“, nyní došlo k jejich rozdělení. Bejeweled je za 79 centů, Bejeweled Blitz je zdarma. Zmizelo i to číslo „2“, je to dáno tím, že nová verze Bejeweled v sobě integruje několik herních módů ze všech PC verzí této logické hry a autoři ji nechtěli vydat pod názvem Bejeweled 3, jelikož PC verze Bejeweled 3 obsahuje těch módů mnohem víc, a označení „3“ pro tuto mobilní verzi by proto bylo poněkud zavádějící.

Bejeweled je návykovou logickou hrou s velmi jednoduchým principem. Máte herní plochu plnou různobarevných diamantů, a musíte je prstem přesouvat mezi sebou tak, abyste umístili minimálně tři stejné diamanty vedle sebe. Ty poté zmizí a na jejich místo spadnou diamanty, co byly nad nimi. Do prázdného místa hrací plochy spadnou náhodně nové. Přesouvat můžete pouze bezprostředně sousedící diamanty, a to jen za podmínky, že přesunutím vznikne zmiňované spojení alespoň tří diamantů.

Za odstranění pěti diamantů najednou získáte Hypercube, což je speciální element, který umí zničit všechny diamanty vybrané barvy.

Bejeweled – video k recenzi

Obsahuje několik herních módů

Ve hře najdete tři módy. Tím prvním je Classic, ten už je ve hře od jejího počátku. Skládá se z jednotlivých úrovní, pro dokončení každé z nich musíte nechat zmizet určité množství diamantů. Končíte v okamžiku, kdy se dostanete do stavu, že už nemáte žádný další tah pro přemístění diamantu.

Druhým módem je Diamond Mine. Zde využíváte explozí při zmizení diamantů k tomu, abyste odstranili půdu ve spodní části hrací plochy pod danou linku.

Třetím módem je Zen. Jde o nekonečný, vyloženě odpočinkový a relaxační mód, kde nemůžete nikdy skončit. Nejde se v něm dostat do situace, že by vám došly tahy, jen si užíváte pohody při šoupání diamantů.

V menu ve spodní části vidíte ještě Blitz, dal by se označit za čtvrtý mód, jde ale o zcela samostatnou aplikaci se specifickým pravidlem - máte pouhých 60 vteřin na to, abyste nahráli co nejvyšší skóre. To posléze můžete porovnávat se svými přáteli na Facebooku.

Blitz je rychlovka na 60 sekund

V Bejeweled Blitz si také můžete za virtuální mince, které získáváte během hry, dokoupit různé bonusy, jako například prodloužení času o 5 vteřin či Hypercube, které vám mají pomoci k vyššímu, skóre.

Bejeweled si můžete zahrát i na telefonech s Androidem nebo Windows Phone, ovšem Blitz verze je dostupná pouze pro iOS. Jakmile ji poprvé vyzkoušíte, pak vám garantuji, že vás chytne a nepustí.

Hru Bejeweled a Bejeweled Blitz jsme testovali na telefonu Apple iPhone 4.

Diskuze ke článku
Radim
K těm logickým hrám bych ještě doporučil Amazing Breaker, nestojí moc a je i verze zdarma, ale ta má omezený počet levelů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze