Auta a mobily: Škoda Superb umí vše, včetně LTE a CarPlay

Nová generace Škody Superb je opěvována ze všech stran. Zvenku krásná, zevnitř chytrá. Novinka začíná na ceně 600 tisíc Kč. Pokud však sáhnete po silnějším motoru, infotainmentu Columbus, který rozšíříte o televizní tuner, CarPlay, Android Auto, LTE nebo Wi-Fi, může být cena i dvojnásobná. Jak to vše funguje jako celek? Na to se zaměříme v dnešním díle seriálu Auta a mobily.

TIP: Auta a mobily: Volkswagen Passat s Car-Netem umí i MirrorLink

Auta a mobily: Škoda Superb

Staré dobré budíky a jeden displej

Škoda Superb v nové generaci prodělala designovou proměnu. Nutno podotknout, že naživo auto vypadá ještě daleko lépe než na fotografiích. A už na nich mu to velmi sluší. Superb se zkrátka povedl a oproti Volkswagenu Passat, který jsme také testovali, je určitě pohlednější. Interiér působí moderním, přesto usedlým a klasickým dojmem a ihned se v něm zorientujete. Před volantem najdete pouze staré dobré známé budíky, nikoli displej jako můžete mít ve Volkswagenu Passat. Na středovém panelu je umístěn dotykový displej dle zvolené výbavy. Nejlevnější infotainment nese název SWING a své funkce zobrazuje na 5" displeji. Sáhnout můžete také po infotainmentu Bolero nebo Amundsen. Na druhé straně výbavy je systém Columbus, který jsme otestovali i my, a za který si připlatíte celých 30 000 Kč. Jen v případě nejvyšší výbavy Laurin & Klement je systém dostupný o 9 000 Kč levněji.

Škoda Superb

Mezi budíky můžete ovládat základní funkce, jako je zapínání jízdních asistentů, sledování navigačních pokynů nebo informací o vozidle, jako je například spotřeba, dojezd a podobně. Informace se zobrazují na klasickém barevném displeji, který poskytuje hezkou grafiku, žádné technologické vychytávky ale nečekejte a vzhledem k ceně bychom čekali jemnější zobrazení, případně ne pouze čtvercový tvar.

Velmi se nám líbí ovládání funkcí zobrazovaných na malém displeji pomocí rollerů na volantu. Jsou snadno nahmatatelné a velmi dobře ovladatelné. Odpovídá jim i rychlá odezva na displeji. V testovaném voze nechyběl ani adaptivní tempomat, hlídání v jízdních pruzích nebo rozpoznávání dopravních značek.

Columbus – jen to nejlepší

Veškeré centrum dění se odehrává na středovém dotykovém panelu obklopeném ovládacími tlačítky. Škoda jen, že je displej systému umístěn níže na středovém panelu. Řidič musí příliš klopit oči. Jak již bylo řečeno, infotainment Columbus zahrnuje to nejlepší, co do své Škody Superb můžete dostat. A zároveň bych se nebál označit Columbus jako jeden z nejlepších systémů v dnešních autech vůbec. Bez nadsázky. Má snadné ovládání, špičkovou grafiku, spoustu užitečných funkcí a je radost ho používat.

Celý systém běží na 8" dotykovém displeji s rozlišením 800 × 480 pixelů, což je na poměry aut slušně jemná podívaná. Za své peníze dostanete navigaci, včetně mapových podkladů celé Evropy a následné aktualizace, která probíhá dvakrát ročně. Dále Bluetooth, Wi-Fi, slot pro SIM kartu s podporou LTE a nechybí ani možnost připojení telefonů a rozhraní Apple CarPlay, Android Auto a dokonce i MirrorLink.. Další vychytávkou je televizní tuner, který jde spárovat pouze se systémem Columbus. A cena? Dalších 18 000 korun. Pokud toužíte využívat různé aplikace na svém chytrém telefonu k ovládání vozu, pak stačí za 2 200 Kč dokoupit funkci SmartGate, popřípadě Media Command. Díky této aplikaci po připojení chytrého telefonu k integrovanému Wi-Fi síti můžete aplikací ovládat infotainment systém i ze zadních sedadel a pustit si například vaší oblíbenou skladbu do dvanácti reproduktorů s celkovým výkonem 610 wattů. Více o funkci SmartGate najdete v našem testu Škody Fabia.

Škoda Superb

Funkce můžete ovládat buď dotykem, nebo díky kolečku na pravé straně displeje, které je pro rychlejší hledání pohodlnější. Více využívané funkce, jako je například telefon, navigace či rádio, mají svá hardwarová tlačítka na obou stranách systému, tak jak je u koncernových vozů zvykem. Škoda jen, že tlačítka nereflektují danou výbavu a například místo tlačítka „traffic“ není použito tlačítko „TV“, pokud je jím vůz vybaven.

Celý systém je velmi svižný a reakce rychlé. Díky multifunkčnímu volantu můžete přepínat jednotlivé skladby, rádiové stanice nebo přijímat a odmítat telefonní hovory. Chválím kompletně českou lokalizaci, a to i podporu hlasového zadávání. Zadat cílovou stanici, změnit rádio nebo někomu zavolat tak zvládne i angličtinou nevládnoucí řidič. Celé to navíc funguje spolehlivě a síla koncernu se zde projevuje naplno, nejen v  tomto ohledu se totiž jedná o špičku na trhu. Pochválit musíme také velmi povedenou grafiku, která napomáhá snadnému ovládání a nebojím se ji označit za jednu z nejlepších vůbec.

Manažerský sen

Škoda Superb nejnovější generace je jediný model od automobilky, který nabízí integrované vysokorychlostní připojení k internetu (LTE). Stačí do slotu vložit funkční datovou microSIM kartu a rázem jste připojeni k internetu. Superb má funkci Wi-Fi hotspot, díky které lze poskytnout internet všem zařízením v autě – notebooku, mobilu, tabletu a dalším. A věřte, že taková cesta po dálnici D11 na zadním sedadle je již velmi pohodlným denním programem a ne nutným zlem, kde pouze mrháte svým časem. Chválíme, že SIM kartu v externím modulu můžete využít jak na datové, tak telefonní služby.

Škoda Superb

V případě velké zácpy přijde vhod i televizní tuner. Ten nabízí jak analogové, tak digitální vysílání podle místa, kde se zrovna nacházíte. Pokud jste na dobrém signálu, pak přenos běží výborně, zvuková kulisa v reproduktorech je ucházející. Netěšte se ale, že byste si sledováním televize krátili cestu i při rychlosti 130 km/h na dálnici. Jakmile se rozjedete, obraz televize kvůli bezpečnosti zmizí, zvuk ale pokračuje a pro diskuzní pořady nebo poslech zpráv je to použitelné.

CarPlay, Android Auto a MirrorLink

Škoda Superb zvládne připojit telefon přes Bluetooth a přehrávat z něj hudbu, využívat jeho telefonní seznam a další běžné věci. To už známe. Pokud ale chcete víc, Superb nabízí jako jedno z prvních aut na našem trhu připojení telefonu přes kabel pro všechny tři hlavní systémy. Apple CarPlay pro iPhony, Android Auto pro podporované Android telefony a do třetice i MirrorLink, který s Android telefony nabídne mnohem širší možnosti. V případě Androidu si můžete zvolit, jaké rozhraní se má používat prioritně.

CarPlay i Android Auto jsme poprvé vyzkoušeli na letošním veletrhu CES. Přepnutím do tohoto režimu se na displeji systému zobrazí zjednodušené prostředí s velkými ovládacími prvky a několika předpřipravenými funkcemi a aplikacemi, které byste v autě mohli potřebovat. Nejedná se tedy o kompletní zrcadlení vašeho telefonu na displej systému, to umí pouze MirrorLink (a také jen omezeně) a závisí na Applu nebo Googlu, jaké aplikace vám zobrazí a vývojářích, zda jejich aplikace dostanou certifikaci pro daný systém. Za všechny můžeme zmínit například Spotify, který na CarPlay funguje už nyní.

A co CarPlay a Android Auto umí? Základní věci je přistup k vašim kontaktům, kterým následně pomocí hlasu můžete zavolat či poslat SMS zprávu. Dále si můžete přehrávat vaše oblíbené skladby a v případě CarPlay můžete přehrávat vaše oblíbené podcasty. Samozřejmostí je využití navigace, kterou si můžete naplánovat na telefonu před samotnou cestou a poté se ve voze pouze připojit. Reakce jsou poměrně svižné, občasná prodleva byla znát především při hlasovém hledání určitého jména v kontaktech a při připojení iPhonu se celý systém také chvilku načítal, ovšem nejedná se o neodpustitelnou dobu. Nechybí ani podpora aplikací, jako je například Spotify. V případě CarPlay musíte mít pro jeho používání v telefonu aktivovanou Siri. Ta se však stále nenaučila česky, takže na CarPlay musíte anglicky, případně jiným z mnoha podporovaných jazyků. Ovšem jednoduché úkony jako volání či posílání SMS zvládne asi v cílové skupině opravdu každý.

Fotky z dovolené na osmi palcích

Díky USB portu, který se nachází prakticky u řadící páky, lze připojit kromě telefonů, MP3 přehrávačů a tabletů i flashku a přehrávat z ní hudbu nebo třeba i fotografie. Pokud se vracíte z dovolené, můžete to být příjemné zpestření cesty. Díky dvojici slotů pro SD kartu umístěných ve schránce před spolujezdcem můžete ostatně fotografie prohlížet rovnou po vytažení z fotoaparátu, což se určitě může hodit. V případě připojení iOS zařízení kabelem se pro přehrávání hudby aktivuje režim iPod, díky kterému lze procházet přímo ze systému skladby v zařízení a bezpečněji a rychleji si vybrat to, na co máte náladu bez nutnosti dívat se za jízdy na malý displej mobilu.

Škoda Superb infotainment

Bez aplikací

Co naopak Superb postrádá, je možnost rozšíření pomocí vestavěných chytrých aplikací. Škoda se totiž rozhodla jít cestou připojených zařízení a nevyužívá systém k provozu mnohdy pomalých aplikací, které se ovládají méně pohodlně, než na telefonu. Nicméně i oproti Volkswagenům jsou vidět jistá omezení a datová SIM karta například není použitelná ani pro načtení dopravních informací nebo zobrazení Google Street View či Google Earth jako mapových podkladů. Hodit se může i počasí. Nic z toho tady ale nenaleznete, vždy musíte připojit telefon přes Android Auto, CarPlay či MirrorLink nebo využít už zmiňovaný SmartGate. Datová SIMka je tak využitelná skutečně jen pro Wi-Fi hotspot v autě.

Simply Clever

Nejnovější Škoda Superb je velmi povedeným automobilem. Její design zákazníky táhne, jízdní vlastnosti jsou výborné a o prostornosti není snad potřeba ani mluvit. Výborné vlastnosti Superb podtrhuje i velmi chytrým infotainmentem, který nově nabízí i Wi-Fi připojení a LTE, což celý vůz posouvá daleko blíže k tak často označovanému pojmu „manažerský sen“.

Infotainment Columbus vám nabídne navigaci včetně mapových podkladů pro celou Evropu. Za příplatek tento systém propojíte s televizním tunerem, potěší velmi dobré možnosti propojení s telefony prostřednictvím všech moderních technologií, špičková grafika, snadné ovládání a velmi dobré odezvy. Je škoda, že ani v té nejdražší konfiguraci nedostanete místo budíků displej tak, jako u Volkswagenu Passat, nebo alespoň větší displej mezi budíky. Ani tato malá kaňka na kráse však nedokáže zhoršit jinak výborný dojem z chytrého systému Škody Superb, který skvěle vystihuje slogan Škody „Simply Clever“. Je chytrý, ale zároveň jednoduchý, nabízí na výbornou přesně to, co se od něj očekává, ale nečekejte žádné zbytečnosti navíc.

Diskuze ke článku
Míša
K tomu dodám, no konečně, v letadlech, vlacích, v některých autobusech je podobný systém již bežnou součástí. U aut se musí do vyšších tříd, takže zase skluz. Teď hlavním oříškem bude najít adekvátní tarif, pro integrované LTE.
XYZ
Mě spíš fascinuje ta manuální převodovka. Auto za milion, je v tom nacpaných milion elektronických serepatiček, abyste mohli "lajkovat selfička" přímo z palubní desky, ale musíte u toho kvedlat forfklackem a v pojíždějící koloně tancovat kankán na pedálech.
Tomáš
Dobrý den, měl bych dotaz na redakci. Podle navigace jste auto testovali ve Vysokém Mýtě. Je to opravdu tak ?
Marek
Jen pro doplnění, to zastavování obrazu televize při jízdě se dá na žádost v servisu vypnout ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze