ASUS ZenFone 9 bude špičkově vybavený kompakt, představí se za dva týdny

aktualizováno
ASUS ZenFone 9 bude špičkově vybavený kompakt, představí se za dva týdny
Fotografie: ASUS
  • Výrobci uniklo na internet video s klíčovými parametry
  • Na čelní straně bude stále 5,9" AMOLED displej, čtečka se však přesune na bok
  • O výkon se postará Snapdragon 8+ Gen1, energii dodá 4 300mAh baterie
  • Nový je rovněž design či hlavní fotoaparát

Aktualizováno 13. 7. 2022

Příchod nového ZenFonu 9 od ASUSu je na spadnutí a samotný výrobce již oficiálně potvrdil termín světové premiéry. Očekávané novinky se dočkáme 28. července, konkrétně v 15:00 hodin. Výrobce potvrdil vzhled telefonu a dodává, že půjde o kompaktní telefon s velkými možnostmi. Opět by se tak mělo jednat o vlajkovou loď v rozumných rozměrech.

ASUS ZenFone 9

Původní informace ze 7. 7. 2022

ASUS ZenFone 8 lze považovat za jeden z mála zástupců kompaktních smartphonů s Androidem a také kvůli tomu si v podrobné recenzi i dalších výběrech odnesl naše jednoznačné doporučení ke koupi. Tchajwanský výrobce, který na trh nedávno uvedl herní speciál ROG Phone 6 (Pro), má však brzy představit novou generaci ZenFonu, o čemž vypovídá přinejmenším zpráva od techgoing.com.

Zdá se totiž, že sám ASUS nechtěně zveřejnil propagační video ZenFonu 9 na YouTube, kde bylo následně promptně odstraněno, mezitím se však objevilo i jinde na internetu, viz níže. I díky tomuto omylu známe již nyní většinu specifikací, které jsou rozhodně působivé.


Začněme výkonem, který nebude obstarávat nikdo jiný než Snapdragon 8+ Gen1, který najdeme i u již zmíněné nejnovější generace ROG Phonu. V případě RAM lze pak očekávat přinejmenším 12 GB, ačkoliv tato informace ve videu zmíněna nebyla. Na čelní straně bude i tentokrát 5,9" AMOLED panel od Samsungu se 120Hz obnovovací frekvencí a průstřelem v levém horním rohu, který se zdá být o něco menší, než tomu bylo u ZenFonu 8, což však nelze z videa jednoznačně určit.

ASUS ZenFone 9

Designovou změnou si rozhodně prošla zadní strana, která bude dostupná hned ve čtyřech barevných provedeních a bude sladěná s rámečky. Jednat se bude o klasickou černou, krémově bílou, modrou, ale také červenou. Nové jsou rovněž fotomoduly i jejich design, kde ASUS vsadil na dva výrazné chromované kruhy, které obepínají 50Mpx hlavní snímač Sony IMX766 s šestiosou gimbal stabilizací, kterému bude sekundovat pravděpodobně ultraširokoúhlý objektiv, jehož specifikace však zůstávají otázkou.

Čtečku otisků prstů v displeji nahradí kapacitní senzor na pravém boku.

Milovníky poslechu hudby pak jistě potěší přítomnost 3,5mm jacku, ale také stereo hlasitých reproduktorů, které byly u ZenFonu 8 excelentní. Zajímavě působí i ve videu zmíněné příslušenství, jako je kryt s držákem na batoh nebo pouzdro se stojánkem a slotem pro platební (či jiné) karty. Stejně tak telefonu neschází certifikace zvýšené odolnosti IP68, kterou se chlubil již ZenFone 8, a také kapacitní čtečka otisků prstů namísto čtečky optické v displeji. Pomocí ní má být možné rovněž skrolovat obsahem.

Nejvíce nás však potěšila zpráva, že si ZenFone 9 evidentně stále zachová kompaktní rozměry, velmi pravděpodobně se tak bude opět jednat o jeden z nejlépe vybavených kompaktních smartphonů s Androidem.

Diskuze ke článku
Jan Sztacho
Jan Sztacho
Pokud opět nepohnojí software foťáku (hlavně noční režim, kdy čekat 4 sekundy na nic moc fotku bylo OUT) jako u předchozí generace, tak to bude "malá" bomba...
Jan Kasik
Jan Kasik
A teď si ho všichni kdo touží po malem telefonu povinně koupit a přestat fňukat
Lukas Zuman
Lukas Zuman
Já Zenfone 8 teď nahradil Xperií 10 lV a jsem s ní maximálně spokojený, kompaktní, úsporná, takže mi vydrží při normálním používání víc jak 4 dny!!! a umí všechno co normální člověk potřebuje a u toho výkonu, díky skvělé optimalizaci krom zapínání telefonu rozdíl v rychlosti ani nepoznáte.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Pěkná mašinka. Kdyby byla o 2mm tlustši ( kdo by si toho možná všimnul) ,tím by se zapustily foťáky , a měla větší baterku , tak by to byla paráda. Takto do večera nevydrží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze