ASUS má první 3D OLED notebook na světě. Třetí dimenzi si užijete i bez brýlí

1
ASUS má první 3D OLED notebook na světě. Třetí dimenzi si užijete i bez brýlí
Fotografie: ASUS
  • 3D efekt lze v případě potřeby vypnout
  • Najdeme jej například u modelu ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED

Pokud některá technologie představená na letošním veletrhu CES 2023 skutečně stojí za vypíchnutí, pak je to 3D OLED tchajwanské společnosti ASUS. Ta je známá masivním nasazováním OLED panelů, a to i do cenově dostupných notebooků, nyní však chce uživatelský zážitek povýšit na novou úroveň.

Technologie 3D OLED, kterou najdeme například u špičkově vybaveného notebooku ASUS ProArt Studiobook 16 3D OLED, přitom nevyžaduje žádné speciální brýle, vše potřebné se totiž nachází v samotném displeji. 3D efekt má pak na starost několik speciálních vrstev a také sledování očí uživatele pomocí webkamerky. Výrobce dále uvádí, že 3D efekt obraz bude možné korigovat (případně i vypnout), displej zmíněného notebooku má přitom velkou 16" uhlopříčku i 120Hz obnovovací frekvenci a jemné 3,2K rozlišení. Skvostná podívaná je tak víceméně zaručena.

Kromě zajímavé technologie 3D displeje pak z další výbavy Studiobooku zaujme velká 90Wh baterie či až 8TB úložiště s možností osazení až 64 GB RAM typu DDR5 o taktu 4 800 MHz. Hráče i uživatele vyžadující špičkový grafický výkon pak potěší přítomnost GPU GeForce RTX s technologií NVIDIA Studio. Neméně zajímavý je prostorný touchpad s haptickou odezvou či podporou pera. V neposlední řadě přijde vhod i moderní konektor HDMI 2.1 s podporou obrazu v kvalitě až 8K a 60 Hz.