ASUS odhalil ZenBook s excelentní konektorovou výbavou a výdrží až 22 hodin

14
ASUS odhalil ZenBook s excelentní konektorovou výbavou a výdrží až 22 hodin
Fotografie: asus.com
  • Ve výbavě najdeme Full HD displej s extrémně nízkou energetickou spotřebou a tenkými rámečky
  • Potěší dvojice Thunderbolt portů i plnohodnotné HDMI
  • Velká baterie lze nabít na 60 % za pouhých 15 minut

ASUS dnes představil nový ZenBook s 13,3" (UX325) a 14" (UX425, UM425) obrazovkou, podporou rychlého nabíjení, výkonným hardwarem a nadstandardní konektorovou výbavou.

ASUS ZenBook 14 UX425

Nové ZenBooky se chlubí pevným hliníkovým šasi, malými rozměry a nízkou hmotností, která činí 1,07 kg u 13" a 1,13 kg u 14" modelu. Díky kompaktní velikosti 304,2 × 203 × 13,9 mm, respektive 319 × 208 × 13,9 mm, se podařilo dosáhnout ještě o 3 až 4 milimetry tenčího těla ve srovnání s předchozí generací, ZenBooky se tak bez problémů vtěsnají i do malé pracovní aktovky. Za zmínku stojí také zvýšená vojenská odolnost MIL-STD 810G. Zařízení by tak mělo zvládnout i menší pády či práci při vysokých/nízkých teplotách a extrémní vlhkosti.

Jednou z největších výhod nových ZenBooků je výjimečně dlouhá výdrž, která dle slov výrobce činí až 22 hodin. Uvnitř zařízení je baterie o kapacitě 67 Wh, která podporuje rychlé nabíjení. Z 0 na 60 % lze tak ZenBook nabít dodávaným adaptérem za pouhých 15 minut, což by mělo plně dostačovat na 18hodinové používání. Nabíjení přitom probíhá přes konvenční USB-C, takže lze ZenBook klidně nabíjet třeba i přes powerbanku nebo nabíječkou od telefonu.

Po rozevření víka, což lze pohodlně zvládnout i jednou rukou, na vás vykoukne Full HD LED obrazovka s poměrem stran 16:9 a bočními rámečky tenkými pouhých 2,5 mm. Specialitou použitého panelu je extrémně nízká energetická náročnost. Při zhruba třetinové úrovni jasu (150 nitech) činí energetický odběr pouze 1 W. V horním rámečku pak nechybí infračervená kamera s podporou Windows Hello pro rychlé odemknutí počítače.

Pokud nový ZenBoook někde opravdu exceluje, pak je to konektorová výbava. Na pravé straně se usídlila microSD čtečka doplněná o USB-A typu 3.2. Na straně levé pro změnu najdeme dvojici USB-C s podporou rozhraní Thunderbolt a také klasické HDMI. Kvůli velikosti baterie a ostatním portům se již do těla nevtěsnal 3,5mm jack. ASUS to však vyřešil šalamounsky a do balení přihodí redukci z 3,5mm jacku na USB-C. Ve výbavě nechybí ani oblíbený NumberPad, tedy touchpad, který poslouží i jako numerická klávesnice.

Po stránce výkonu se mohou zájemci těšit na nové procesory Intel Core i7 (Ice Lake) doplněné až o 32 GB RAM typu LPDDR4 s taktem 3 200 MHz a až 2TB SSD. Alternativně si lze pořídit variantu osazenou AMD Ryzen 7 4700U (bez rozhraní Thunderbolt). Novinky by měly dorazit někdy v průběhu července a srpna, ceny v současnosti zjišťujeme.

Diskuze ke článku
Spytihněv
Víc se my líbí zenbook ux434, tam je ale zase ta hrůza od intelu.
G
Asus cením za to, že nie je zapredaný ako ostatní a okrem zastaraného, deravého prehrievajúceho sa a pomalého 14nm Intelu vydáva novinky aj s pokročilým 7nm Ryzenom.
Petr
První NTB po dlouhé době, který se mi líbí. Pevné šasi, odolnost, výdrž, s AMD i výkon, 2x Thunderbolt, super.
Chci se jen zeptat, jestli Thunderbolt bude mít i AMD verze, někde jsem četl, že to mají jen Intely, nebo to už neplatí?
jaromir sladek
jaromir sladek
Zenbooky jsou designově velmi pěkné, ale jsou velice poruchové, před rokem jsem koupil UX 433 a vrátil s vadou displeje /v Alze jsem v showroomu viděl 13,3 variantu se stejnou vadou displeje - viditelná tečka, dokonce ve stejném místě. Pouze průměrný display - cca 250 nitů, výdrž na baterii píší až 14 hodin, realita při pouhém brouzdání internetem cca 5-6 hodin, GPU a CPU throtling. Tak jsem ho vrátil a koupil si levnější UX 431 kupodivu s lepším displejem i reproduktory. Celkem spokojenost, jen opět baterie výdrž s bídou 4 hodiny. Teď po roce porucha - buď grafika na čipu nebo propojení základny s displejem. No v každém případě už Asus asi ne, zaujalo mě teď Lenovo S740 s 4K displejem, 500 nitů, hdr, vypadá to že když odmyslím Dell a Macbook, tak je to jediný výrobce který pochopil že display je důležitá součást nb.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze