Applu hrozí další pokuta. Evropské komisi vadí zvýhodňování jeho peněženky

Applu hrozí další pokuta. Evropské komisi vadí zvýhodňování jeho peněženky
Fotografie: Motorola
  • Apple údajně příliš zvýhodňuje svou metodu placení
  • Současně omezuje přístup konkurence k hardwaru a softwaru
  • Celý spor může trvat i několik let

Evropská komise na oficiálních stránkách informuje, že obvinila Apple ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Apple údajně zvýhodňuje proti konkurenci svou mobilní platební aplikaci Apple Pay. Komisi vadí zejména to, že americký gigant omezuje přístup konkurenčních vývojářů k hardwaru a softwaru na svých mobilních elektronických zařízeních, čímž brání vzniku jiných mobilních peněženek, než je její vlastní. Apple nicméně tvrdí, že jeho aplikace Apple Pay je pouze jednou z možností, jak lze mobilními telefony iPhone platit.

Pakliže by se výtky Evropské komise ukázaly jako oprávněné, hrozí Applu dle informací ČTK pokuta ve výši až 10 % ročních tržeb společnosti. V nejhorším případě by Apple musel zaplatit 36 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 857 miliard korun.

„Pro integraci evropského platebního trhu je důležité, aby mohli spotřebitelé těžit z konkurenčního a inovativního prostředí plateb. Máme indikace, že Apple omezoval přístup ostatních firem k technologiím, které jsou nutné pro vývoj konkurenčních řešení pro mobilní platby na jeho zařízeních,“ konstatovala místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v komisi na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Na vznesená obvinění může Apple samozřejmě reagovat a celý spor se může přesunout až k unijnímu soudu. Další kroky lze jen obtížně odhadovat a je možné, že se spor bude vléci dlouhé roky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze