Apple vyvíjel revoluční způsob komunikace mezi iPhony. Dočkáme se jej v budoucnu?

1
Apple vyvíjel revoluční způsob komunikace mezi iPhony. Dočkáme se jej v budoucnu?
  • Uživatelé by mohli komunikovat bez přístupu k mobilní síti či internetu
  • Technologie měla fungovat v 900MHz rádiovém spektru
  • V současnosti byly práce na funkci pozastaveny

Pravděpodobně mi dáte za pravdu, že ocitnout se bez telefonního signálu se může v některých případech proměnit v krajně nepříjemnou záležitost. Například nacházíte-li se někde ve volné přírodě, kde nemáte zmapovaný terén a spoléháte se na komunikaci skrze internetové připojení nebo v případě nejvyšší potřeby možnost zavolat. Podobně nad výše uvedenou situací pravděpodobně přemýšlel i Apple, který až donedávna vyvíjel zajímavou alternativu klasické vysílačky (nikoliv iOS aplikace vysílačky „Walkie Talkie“ známé například z Apple Watch). Pokud by práce na této funkci neustaly, mohli by uživatelé zařízení s logem nakousnutého jablka spoléhat kromě internetu a možnosti zavolat si ještě na jeden další způsob komunikace.

Podle ověřených zdrojů The Information Apple na této funkci spolupracoval s Intelem. Primárním účelem bylo zprostředkovat majitelům iPhonů možnost posílání zpráv s dalšími uživateli za využití dálkových rádiových vln, které by nerušily běžné telefonní sítě. Technologie měla fungovat v 900MHz rádiovém spektru.

Tento projekt byl však podle všeho nedávno pozastaven – částečně kvůli odchodu Rubéna Caballera (bývalého manažera hardwarového inženýrství) z Applu, ke kterému došlo dříve v tomto roce. Nová funkce rovněž spoléhala na technologie od Intelu, Apple má však od roku 2020 opět začít využívat technologie Qualcommu, s nímž se cupertinský gigant dlouhou dobu soudil. Naděje však umírá poslední a zajímavé funkce se možná přeci jen dočkáme. Pravděpodobně to však nebude v brzké budoucnosti.