Apple vymyslel zcela nový druh rasismu. Štve proti sobě zelené a modré

Glosa
10
Apple vymyslel zcela nový druh rasismu. Štve proti sobě zelené a modré
Fotografie: Ondřej Pohl, mobilenet.cz

Kde jsou ty časy, kdy se zprávy na telefonech ukazovaly pouze černobíle. Dnes máme displeje s 16 miliony barev – a věřte nebo ne, může to způsobovat i potíže, které dalece přesahují fungování technologie. Třeba když se pomocí zelené barvy rozhodnete šikanovat jednu skupinu uživatelů...

Ještě dodnes mi leží vzadu v hlavě vzpomínka na konec základní školy, kdy se lidé ve třídě rozdělovali na dvě skupiny: na ty, kteří mají značkové boty (Nike, Adidas...), a na ty ostatní. Dlouho jsem to považoval za příznak doby a místa, konec devadesátých let na předměstí Ostravy skýtal mnoho dalších podivuhodností. Ale postupem času mi dochází, že dělit svět na „nás“ a „ně“, je něco mnohem hlouběji zakořeněného v lidské povaze.

Kupříkladu, když nahlédnete do diskuze pod mnoha články na tomto webu, musíte nabýt dojmu, že svět se dělí na majitele iPhonů a Androidů, kteří spolu už více než dekádu vedou nesmiřitelnou občanskou válku. Naštěstí jen slovně na internetu. Člověk by čekal, že se odpovědní lidé budou snažit napětí mírnit, kde se dá, protože svět je dnes už tak rozdělený. Jenže opak je pravdou: Facebook schválně přilévá oleje do ohně na všech možných frontách a bez poskvrny není ani Apple. A přitom jde o takovou hloupost.

Applovské iMessage mají totiž ve Spojených státech statut hlavní komunikační platformy. Aby o tuto roli nepřišly, dokáží se dorozumět i s uživateli konkurenčního Androidu. Ale aby bylo už od počátku jasné, kdo je kdo, mají „cizáci“ s Androidem zelenou barvu bublin, zatímco Applisti modrou. Máte pocit, že je to rozdíl, který řeší akorát děti na základních školách? Chyba – šikana se podle androidcentral.com vykytuje i na takových místech, jako jsou týmy NBA.


A to jsou jen případy, o kterých se veřejně mluví. Všichni dobře víme, jak takový rasismus funguje v praxi. Je norma ho nepřiznat, ale jen málokdo ho dokáže naprosto vytěsnit ze svého uvažování a jednání. Je o to více podivem, že se tak děje v hyperkorektních Spojených státech. Nálepkovat lidi podle nějakých charakteristik a štvát je tak proti sobě je typickým znakem pro diktátorské režimy a ne pro nejbohatší společnost na světě.

Diskuze o „modré a zelené“ už probublala až na nejvyšší místa. Senior viceprezident Googlu Hiroshi Lockheimer tuto praxi otevřeně kritizuji a odvolává se na článek od Wall Street Journal. Ten popisuje, jak se v komunitách náctiletých vžilo označení „hnusná zelená“. Lidé ve věku obzvláště citlivém na přijetí společností pak raději volí iPhony před levnějšími Androidy. Podle článku jde o propracovanou strategii výrobce, který je svými „vendor lock-iny“ pověstný.

Využívat ty nejnižší lidské pudy pro zisk firmy je jedna věc, ale když přitom rozeštváváte společnost, musíte počítat s následky. A ty mohou být v zemi, kde je otázka barvy obzvláště citlivá, velice bolestné.

Diskuze ke článku
Franta Kulisek
Franta Kulisek
"Nálepkovat lidi podle nějakých charakteristik a štvát je tak proti sobě je typickým znakem pro diktátorské režimy a ne pro nejbohatší společnost na světě." ...... to ma byt nejaky skryty vtip?:) Myslim, ze etalonem diktatorskeho rezimu a rozdelovani spolecnosti jsou dnesni USA vedene nacistickymi uskupenimi jako BLM, Biden a podobne.
Janek Fanek
Janek Fanek
Kdyby to bylo jen o operačních systémech Apple a Google, bohužel stejná věc se promítá do politiky. Stačí sledovat zahraniční tisk a každý rozumný člověk vidí, že rétorika zašla na nebezpečnou úroveň. Od toho není daleko k činům a kdo bude obětí, no přece naprosto obyčejný člověk. Tato současná politická reprezentace a zejména vojenská část, musí být vyměněna za rozumné, ideologií nezatížené politiky, jejichž hlavní náplní bude vzájemně výhodná spolupráce a zachování planety Země v dobrém stavu. Snad to většině občanů v krátké době dojde a postarají se o nápravu.
Jindřich Adámek
Jindřich Adámek
Mezitím já který má rád zelenou barvu: It’s not a bug, it is a feature.
Powdy22
Powdy22
Naposledy upraveno: 12. 1. 2022 08:22
A přitom určitě apple nezamýšlel tímto krokem nic špatného… já bych si třeba ani nepomyslel, že to je nějaký odlišovací prvek, jako, že android je jiný nebo horší, tak má i proto jinou barvu bublin… Jen bych si řekl, že android je zelený robot, tak proto zelené bubliny 🤦🏻‍♂️😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze