Apple vs. Samsung: srovnali jsme fotoaparáty Galaxy Note8 a iPhonu 8 Plus

Apple vs. Samsung: srovnali jsme fotoaparáty Galaxy Note8 a iPhonu 8 Plus
  • V redakci se nám sešly dva špičkové fotosmartphony – nový Apple iPhone 8 Plus a Samsung Galaxy Note8
  • Oba bodují optickým fotoaparátem, portrétním režimem nebo 2× optickým zoomem

Samsung Galaxy Note8 a Apple iPhone 8 Plus jsme podrobili detailnímu srovnání fotoaparátů. Který z nich fotí lépe? Apple, nebo Samsung? Ještě než se podíváme na kvalitu snímků, představíme si zbraně, s nimiž oba vstupují do boje.

Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy Note8
Primární fotoaparát 12 Mpx (4 032 × 3 024 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px)
Duální fotoaparát ano (12Mpx) ano (12Mpx)
Světelnost f/1,8 (f/2,8 teleobjektiv) f/1,7 (f/2,4 teleobjektiv)
Optický zoom ano, dvojnásobný ano, dvojnásobný
Optická stabilizace obrazu ano, pouze primární fotoparát ano, oba fotoaparáty
Přisvětletní LED dioda (dvoutónová) LED dioda (dvoutónová)
Video (max) 3 840 × 2 160 px, 60 FPS 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
Sekundární fotoaparát 7 Mpx (f/2,2) 8 Mpx (f/1,7)

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů.

Papírově lepší parametry má na všech frontách Samsung. Boduje především lepší světelností (a to i při optickém přiblížení) a optickou stabilizací na druhém fotoaparátu. Má také lepší přední fotoaparát. iPhone zase příjemně potěšil možností nahrávání 4K videa při 60 snímcích za vteřinu. Kromě klasických snímků jsme vyzkoušeli i portrétní režim, který nabízí iPhone již od modelu iPhone 7 Plus. U Samsungu jde v případě Galaxy Note8 o premiéru s použitím dvou fotoaparátů, dříve rozmazání pozadí probíhalo pouze za pomocí jednoho fotoaparátu a čistě softwarově.

Testovací snímky

Vlevo vždy naleznete snímky z iPhonu 8 Plus, napravo poté fotografie z Galaxy Note8. Snímky si pro prohlédnutí detailů rozklikněte v galerii, kde si je můžete přiblížit do plného rozlišení

Exteriér

Že jde o nejlepší fotomobily, které si můžete v současnosti koupit, dokazují oba telefony od začátku testu. Nízká úroveň šumu, špičkové podání detailů, příkladná ostrost i v rozích, dobré podání barev a správná expozice. To vše jsou benefity obou zařízení. Pokud ale opravdu chceme znát vítěze, musíme si fotografie prohlédnout skutečně podrobně. Zjistíme například, že Samsung volí mírně saturovanější, líbivější barvy. Nejvíce to je patrné na modrém nebi. U Samsungu si však můžete barvy velmi podrobně upravit, pokud se vám výchozí podání nelíbí. Co hraje do karet Samsungu, je širší záběr objektivu. Do snímku se vám toho, zjednodušeně řečeno, vejde víc.

Největší rozdíl je pak v přístupu k postprocessingu. iPhone ve fotografiích nechává trochu více šumu a záměrně zvýrazňuje kontury objektů, Samsung má odšumování silnější a vše je vyhlazenější. Pokud si fotografii zvětšíme skutečně hodně, jsou rozdíly dobře patrné. Na snímku z iPhonu je sice více šumu, ale i více detailů. U Samsungu je pak kresba líbivější. Závisí tedy na preferencích každého z vás. Opět ale platí, že toto jsou rozdíly patrné až po výrazném zvětšení fotografie.

Apple iPhone 8 Plus vlevo a Samsung Galaxy Note8 vpravo

Rozdíly jsou tedy minimální a oba telefony si tak odnáší po jednom bodu.

Apple iPhone 8 Plus – 1 : 1 – Samsung Galaxy Note8

V další kapitole se podíváme na srovnání dvojnásobného zoomu, portrétního režimu, makra a snímků v interiéru

Dvojnásobný zoom

V případě dvojnásobného zoomu platí o kresbě a kvalitě snímků v podstatě to samé jako u exteriérových fotek. Samsung se zde ale ujímá vedení díky optické stabilizaci i na druhém fotoaparátu. Navíc má lepší světelnost než iPhone. Výsledkem tak bylo, že jsme s iPhonem v interiéru museli pořídit několik fotografií, aby alespoň jedna byla srovnatelně ostrá jako u Samsungu. Obecně tak platí, že při použití 2× zoomu dosáhnete se Samsungem ostřejších a kvalitnějších fotografií, zejména pak v interiéru a obecně za zhoršených světelných podmínek. Samsung vyhrává.

Apple iPhone 8 Plus – 1 : 2 – Samsung Galaxy Note8

Portrétní režim

Portrétní režim s efektním rozmazáním pozadí je módní věc. Díky dvěma fotoaparátům s odlišnou ohniskovou vzdáleností telefony poznají, co je v popředí a co vzadu, pozadí tak mohou efektně uměle rozmazat. Zatímco Samsung nabízí u Notu8 duální fotoaparát vůbec poprvé, Apple ho už nějakou dobu u větších iPhonů používá. Nabízí se tedy, že Apple bude mít režim mnohem dotaženější, ale není tomu tak. U obou telefonů závisí hodně na náhodě a u každé scény je nutné pořídit více fotografií a doufat, že software nerozmaže nevhodně nějakou část těla nebo naopak nezapomene rozmazat něco v pozadí. Problém obecně dělají složitější scény, kdy za focenou osobou není dostatečný odstup od lidí nebo věcí v pozadí. Obecně jsme ale konstantně lepších výsledků dosahovali u Samsungu. Apple z nějakého důvodu často rozmaže i oblečení focené osoby nebo její vlasy, typicky tak, jako na našem testovacím snímku. Celkově mají ale oba telefony co dohánět a i když jde o zajímavou doplňkovou funkci, ani u jednoho přístroje není dotažena k dokonalosti natolik, aby si odnesl bod. Bodový příděl tak zůstává stejný.

Apple iPhone 8 Plus – 1 : 2 – Samsung Galaxy Note8

Interiér

V interiéru svádějí oba smartphony velmi, velmi vyrovnaný souboj. Oba produkují špičkové snímky s minimem šumu, plnými detaily a věrnou barevností a těžko na fotkách hledat nějaké vady. Pokud se na ně zaměříme podrobně, zjistíme, že mírně nižší úroveň šumu na výsledných snímcích má Samsung, u kterého jsou malé nápisy na snímcích o trochu lépe čitelné. Rozdíl je ale skutečně malý. Pozorovat však lze lepší volbu expozice u Samsungu, který nepřepaluje světlá místa, čehož se u iPhonu občas dočkáváme. V této disciplíně tedy vítězí Samsung, ale rozdíl je opravdu velmi minimální a udělujeme mu pouze půl bodu navíc.

Apple iPhone 8 Plus - 2 : 3,5 - Samsung Galaxy Note8

Makro

V případě makro snímků je souboj vyrovnaný. Se Samsungem se však můžete dostat k objektu mnohem blíže, zaostří i na velmi krátkou vzdálenost, kde už to iPhone nesvede. Díky clonovému číslu f/1,7 navíc rozmaže více pozadí. Na druhou stranu je složitější s ním nechat ostré to, co skutečně chcete a kraje květiny už někdy rozostřuje. iPhone podává konstantně dobré výsledky s velmi hezky prokreslenými detaily. Oba telefony si odnáší bod.

Apple iPhone 8 Plus - 3 : 4,5 - Samsung Galaxy Note8

Samsung fotí lépe

Závěr? Samsung vyhrává a celkově s ním pořídíte lepší snímky. V běžných podmínkách jsou rozdíly velmi, velmi malé a závisí spíše na vašich preferencích co do barevnosti snímků. Kde Samsung boduje, je sekundární fotoaparát, který má optickou stabilizaci a lepší světelnost a v praxi je to hodně znát. Mírně lepší výsledky s více detaily podává také v interiéru a zhoršených podmínkách, třeba v noci. Rozdíly jsou však malé a oba telefony patří k naprosté špičce. Otázkou nyní je, jak si Galaxy Note8 poradí s novým iPhonem X, který bude mít stabilizaci obou fotoaparátů. Rozhodně to bude velmi těsný souboj, na který se těšíme.

Snímky kterého telefonu se líbí více vám? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem!

Diskuze ke článku
iaudios
Já radši samsung galaxy j7, ten má 15 megapixelů =D
(mám ho)
Jooo mimochodem apple je hovno >:D
Leader
Co je to za konverzaci bez Absoluta Nofucka?
Ač příznivec Apple, musím konstatovat, že jde o velmi vyváženou recenzi a Samsung je o fous lepší, zatím.
pb
čekal jsem to jednoznačnějsi

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze