Apple si patentoval „lék“ na největší problém ohebných displejů

1
Apple si patentoval „lék“ na největší problém ohebných displejů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Applu dělá vrásky nízká odolnost ohebných displejů
  • Patentoval si řešení, které má zabránit prasknutí

Popularita ohebných displejů strmě roste, přestože jsou zařízení vybavená touto technologií zpravidla dražší a náchylnější k poškození. Právě s druhým zmíněným aspektem by si chtěl poradit Apple vzhledem k patentové žádosti, na kterou upozornil Patently Apple.

Patent Apple ochrana ohebného displeje

Na menší odolnost ohebných displejů oproti konvenčním obrazovkám, které jakoukoliv možnost ohnutí postrádají, jsme si již zvykli. I proto jsou v současnosti aplikovány speciální fólie, které jsou součástí zařízení a jejich instalaci má na starosti samotný výrobce. Ty by měly částečně zvýšit odolnost ohebného skla, které je však přesto vysoce náchylné na poškození a lze jej poškrábat třeba i nehtem.

V případě zmíněného patentu jde však cupertinskému výrobci spíše o odolnost proti prasknutí, které se může rozšířit na základě mikroprasklin. Právě těm by měla zabránit speciální vrstva, jež má rovněž omezit možnost poškrábání. Jak však bude takové řešení skutečně vypadat, potažmo zda jej výrobce reálně někdy nasadí, zůstává s otazníkem.