Apple se přepočítal, poptávka po novém iPhonu SE (2022) je nečekaně nízká

6
Apple se přepočítal, poptávka po novém iPhonu SE (2022) je nečekaně nízká
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Nový iPhone SE (2022) stále vychází z pět let starého iPhonu 8
  • Současné predikce prodaných kusů za letošní rok jsou oproti původním poloviční

Nový iPhone SE (2022) nepřináší kromě výkonnějšího procesoru, podpory 5G a mírně větší baterie takřka žádné inovace, kvůli čemuž se stal terčem posměchu (snad ještě víc než předešlý model) a v roce 2022 působí v mnoha ohledech již opravdu archaicky. Na druhou stranu se stále jedná o příjemně kompaktní zařízení se zvýšenou odolností IP67, skleněnými zády (podle cnet.com se jedná o stejný typ skla, který najdeme na zádech iPhonů 13 a 12), podporou bezdrátového nabíjení či špičkovým výkonem. Ani výše zmíněná pozitiva však pravděpodobně nepřesvědčila potenciální zákazníky k nákupu v současnosti nejlevnějšího (oficiálně prodávaného) iPhonu.

Zatímco analytici očekávali, že bude v letošním roce vyexpedováno přibližně 30 milionů kusů, což je o 5 milionů kusů více, než tomu bylo u modelu z roku 2020, realita bude, zdá se, diametrálně odlišná. Podle Nikkei Asia Apple markantně snížil produkci a plánuje v nadcházejícím čtvrtletí vyrobit o 20 % méně celkového objemu, než měl původně v plánu. Svůj podíl na tom má samozřejmě i situace na Ukrajině doprovázená vyšší inflací, jak vyjádřil pro Nikkei Asia jejich zdroj.


Nenaplněná očekávání komentuje také populární analytik Ming-Chi Kuo, který snížil svou predikci na 15 až 20 milionů prodaných kusů v letošním roce. Pokud je výše uvedené skutečně pravda, znamená to, že se tentokrát Apple již opravdu přepočítal a zklamal spoustu potenciálních zákazníků toužících po cenově dostupném iPhonu, který bohužel vychází již z pět let starého iPhonu 8 s ještě starším designem.

Apple iPhone SE (2022) 256 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Apple iPhone SE (2022) 256 GB

Apple iPhone SE (2022) 256 GB

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 144 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic,
Paměťúložiště: 256 GBne
Akumulátor2 018 mAh
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 28. 3. 2022 19:47
A čekal snad někdo něco jiného? 🤣 Krom Applu. Takový bazmek nemá cenu.
Porydge Covername
Porydge Covername
Za 5.5k by to šlo.
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Zezadu vypadá hezky.....
Xwert Is
Xwert Is
Tento telefón si svojho zákazníka nájde u Apple to vedia (hlavne firmy a nenáročný používateľ čo chce iPhone). Za tým znížením produkcie môže byť aj to, že Apple zrejme počíta aj s tým, že napr v takom Rusku nepredá ani jeden kus a taktiež to bude asi aj na Ukrajine. Navyše je teraz ešte aj problém s čipmi a aj bude keďže plyn ktorý je potrebný na výrobu pochádza prevažne z krajín ktoré sú v konflikte. Takže aj tieto aspekty môžu hrať rolu v tom prečo Apple znížil objednávky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze