Apple potvrdil, že v případě iPhonů přejde na USB-C

Apple potvrdil, že v případě iPhonů přejde na USB-C
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Apple tímto krokem reaguje na nařízení Evropského parlamentu
  • Prozatím však nebylo specifikováno, kdy se tak stane

Zkraje října schválil Evropský parlament používání jednotného konektoru na mobilních zařízení, kam samozřejmě spadají kromě tabletů i mobilní telefony. Vybraným jednotným konektorem je USB-C, které je již několik let standardem u drtivé většiny nových telefonů. Statistiku kazí především iPhony, které si i letos udržely proprietární konektor Lightning. Jde o do očí bijící tvrdohlavost, protože jinak Apple s USB-C nemá problém. Používá jej v Macboocích i iPadech, kdy i poslední veterán s Lightning konektorem, klasický iPad, letos v 10. generaci nasadil USB-C.

Vedoucí marketingu společnosti Apple Greg Joswiak v rozhovoru pro The Wall Street Journal ale nyní uvedl, že dojde k nahrazení konektoru Lightning rovněž u iPhonů, ačkoliv Apple z této změny údajně nemá vůbec radost. Bohužel nedošlo ke specifikování, kdy ke změně dojde. Vycházet tak stále musíme z faktu, který oznámil Evropský parlament. Sjednocený konektor musí být v nových zařízeních od roku 2024, což ale mimochodem znamená, že Apple může teoreticky ještě příští rok u iPhonů 15 držet Lightning.

Touto změnou, ať již nastane za rok, či dva, však anabáze Applu zřejmě neskončí. Objevily se totiž spekulace, že pro Apple bude USB-C pouze pomyslnou přestupní zastávkou a hodlá se fyzických konektorů na iPhonech zcela zbavit. Plně by se tak spoléhal na bezdrátové nabíjení a řešení MagSafe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze