Apple iPad mini rozebrán - výroba a montáž stojí jen 3 700 Kč

48

Apple si za své produkty nechává vždy řádně zaplatit. Ať už jde o iPhone či iPad, vždy je daný kousek o něco dražší, než podobně vybavená konkurence. Sám výrobce to vždy odůvodňuje hodnotnějšími materiály a dalšími výhodami, se kterými lze souhlasit. Výrobní náklady malého iPadu jsou ovšem opravdu nízké a cena přitom vysoká.

Apple iPad mini byl před nedávnem představen a rovněž jej i testujeme v redakci. Nyní byl ale rozebrán na jednotlivé díly, které prozradily, kolik stojí samotná výroba jednoho iPadu mini. Pokud sečteme všechny součásti verze 16 GB Wi-Fi, které si můžete prohlédnout v tabulce níže, dostaneme se na 188 dolarů. V přepočtu 3 700 Kč. Koncová cena však činí 329 dolarů, v přepočtu 6 300 Kč. Nejdražší položkou na seznamu je displej, který Apple díky jeho úhlopříčce vyzdvihuje.

Apple iPad mini, Amazon Kindle Fire HD a Microsoft Surface

Samozřejmě v koncové ceně musí být započtena marže pro výrobce, vývoj technologií, náklady, reklama a další nezbytné věci. Právě tyto položky ale dosahují 43% celkové ceny, což nemá u žádného dalšího výrobce obdoby. Pro srovnání je v tabulce uveden například tablet Kindle Fire HD, jehož výrobní náklady činí 165 dolarů, tedy zhruba 3 240 Kč. Prodejní cena je ale 199 dolarů, po přepočtu příjemných 3 900 Kč. Kindle tak na každém kusu vydělává podstatně méně než Apple a přesto slaví úspěchy. V tabulce figuruje také tablet Surface od Microsoftu, který však vyšší cenu vyváží 10 palcovým displejem a v balení speciální pouzdro.

Čtěte také: První dojmy z testování iPadu mini

Výrobní náklady iPadu mini a dalších konkurentů

Co si myslíte o cenové politice Applu vy? Je přiměřená s ohledem na kvalitu výrobků nebo jsou výrobky s nakousnutým jablkem jen zbytečně předražené?

Zdroje: slashgear.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
j
tak ty ceny jednotlivých součástí sou masakr třeba kamera a procesor mazec
Hadas
Výrobní cena je jenom jeden z parametrů, který vstupuje do kalkulace prodejní ceny, to je asi jasné. Nicméně je vidět, že si Apple prostě může dovolit mnohem vyšší marži na svoje přístroje než konkurence. Poptávka mluví jasně. Pokud se na produkty Apple dělají při uvedení fronty a přístroje jsou často vyprodané, tak by to byla přece ekonomická blbost, aby Apple tlačil cenu dolů. Prodejní čísla mluví za vše.
Pro mě je Apple kvalitní produkt, ale vzhledem k ceně a omezením, které mi nevyhovují, si ho nekoupím.
MirdaP
Mohou si takové předražení v klidu dovolit, i.ovce to stejně koupí.
ja
Nezapočítal pan redaktor "něco málo" $ na vývoj, licence, ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze