Apple iPad mini Retina v redakci: první dojmy

19

V redakci začínáme testovat nový Apple iPad mini druhé generace, který v novém těle sice přibral, ale rozhodně má co nabídnout. Mimo hlavní lákadlo – retina displej, jenž nově vykreslí čtyřnásobek obrazových bodů, zde nalezneme především výkonnější 64bitový procesor A7.

Největší rozdíl najdeme uvnitř. Tělo rok starého a současného iPadu mini je téměř stejné a vyšší tloušťka o 0,3 mm je prakticky nepozorovatelná. Podobné je to s hmotností. I zde iPad mini Retina přibral, ovšem 23 gramů navíc u iPadu mini Retina zřejmě také nepocítíte. Jediným hardwarovým rozdílem je drobný otvor pro sekundární mikrofon na zadní straně tabletu. Pocitově rozdlíl rozhodně nezpozorujeme a vyšší hmotnost i šířka je pouze mírným papírovým zhoršením.

iPad mini Retina poznáte od první generace podle nového barevného provedení. První generace byla dostupná v klasické bílé a černé. U verze s retina displejem máme na výběr ze stejné barevné variace jako u iPadu Air, tedy z vesmírné šedé a stříbrné. Barevné provedení je také jediným vodítkem, jak od sebe první a druhou generaci bezpečně rozeznat.

Apple iPad mini 2 (Retina) – videopohled

iPad mini Retina se svým rozměry 200 × 134,7 × 7,5 mm co do tloušťky dorovnal iPad Air. Oproti desetipalcovému sourozenci je již jen o 138 gramů lehčí. Retina displej a nový výkonný procesor žádají větší baterii. Právě akumulátor je příčinou zvýšení hmotnosti i tloušťky. Uživatele aspoň uklidní stále stejná výdrž na jedno nabití, úctyhodných 10 hodin.

Hned po rozbalení na vás čeká pro Apple klasický chladivý pocit. Do rukou se vám dostane špičkový tablet, který je vyroben z kvalitních materiálů. Precizní zpracování je u Apple typické a hned při prvním dotyku víte, s čím máte tu čest. Zde nelze mít žádné výhrady. Ihned po rozbalení víte, že se jedná o kvalitní tablet. Wow efekt ovšem nastane až po zapnutí.

Na přední straně se nachází 7,9palcový retina displej s rozlišením 2048 × 1536 pixelů (324 bodů na palec). Displej se stejným rozlišením, jaké nabízí větší iPad Air, je hlavním lákadlem nového iPadu mini. Jemnost a pozorovací úhly včetně barevného podání jsou na skvělé úrovni, a to i přesto, že Apple u iPadu mini Retina nenavýšil barevný gamut. Barevné podání na iPadu mini Retina a iPadu Air je odlišné. Na přední straně dále nalezneme nám známou 1,2Mpx kamerku a home button bez touch ID (to zřejmě přijde až s další generací). Za částku, kterou si Apple za nejnovější iPad mini s Retina displejem říká, určitě chceme maximum a touch ID tam patří. Některé uživatele tato absence zklame, stejně jako nás.

Zadní strana opět obsahuje 5Mpx fotoaparát, tablet pohání velmi výkonný procesor Apple A7. iPad mini s Retina displejem má skutečně výkonu na rozdávání a při používání to je vidět. Vysoký výkon a odladěný iOS je radost používat. Na zadní straně navíc nalezneme již zmíněný sekundární mikrofon. Ten zvyšuje kvalitu zvuku (brání šumu).

Apple iPad mini Retina v redakci momentálně testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, zeptejte se v diskuzi pod článkem a my vám odpovíme buď přímo zde nebo odpovědi zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Apple iPad mini 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,5 mm, 331 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor6 471 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 9 700 Kč
Diskuze ke článku
jakub cepelak
Dobrý den, chci se zeptat ,kdy bude vyhlášení soutěže o ty tři tablety ? :)
Jettero
Přečte te si to aspoň po sobě než to vydáte.
Vendel
Musím říci, že rozdíl v tloušce viditelný opravdu moc není, zato rozdíl v hmotnosti, ten je dle mé zkušenosti více než citelný, ač to je pouhých 23 gramů. Jinak jako mašinka to je pěkná, občas se mi pouze zdá, že se laguje Asphalt 8, jinak vše běží pěkně. Výměna z Miniho 1 určitě za to stojí.
Koko
A KDY BUDE VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ V SOUTĚŽI O HTC ??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze