Apple chce s iPhony uspět v Indii, bude je v ní proto vyrábět

11

Růst prodejů je pro Apple nyní obtížnější než kdy dřív a firma je tedy nucena využívat velkého potenciálu, který s sebou nesou trhy jako Indie či Čína. V Indii je ovšem díky novým zákonům nutné vyrábět alespoň 30 % komponentů lokálně, pokud v zemi chcete své produkty prodávat. Apple proto chce část výroby iPhonů přesunout právě do Indie.

Apple s ohledem na růst prodejů iPhonů čím dál více usiluje o úspěch na čínském a indickém trhu. Firma si je vědoma obrovského potenciálu těchto rozvíjejících se trhů a svou obchodní strategii tomu patřičně přizpůsobuje. V Indii ovšem iPhone naráží na problém s novým zákonem, který u zahraničních výrobků požaduje, aby alespoň 30 % jejich komponentů pocházelo z domácí výroby. Apple momentálně není schopen tento požadavek naplnit, a proto plánuje částečně přesunout výrobu iPhonů právě do Indie.

Tip: Applu klesají prodeje iPhonů, meziročně se snížil také zisk společnosti

Dle India Times Apple usiluje o investiční pobídku ze strany indické vlády, aby alespoň částečně zmenšil náklady na vystavění nové továrny. Indie je z hlediska podpory investic do výroben elektronických zařízení poměrně vstřícná a Apple má podle všeho slušnou šanci s vládou se dohodnout. Pokud chce ostatně na indickém trhu uspět, nic jiného mu ani nezbývá. Žádost o výjimku z onoho pravidla o třetinovém podílu lokální výroby totiž vláda firmě zamítla. V současné době může Apple iPhony v omezené míře prodávat pouze přes indické přeprodejce, což mu ke slušnému růstu nestačí.

Foxconn Shenzen

Již nyní se proto objevují zvěsti o společných plánech Foxconnu (dvorního výrobce iPhonů) a Applu na částečný přesun výroby do Indie. Takový krok by společnosti Tima Cooka umožnil naplnit požadavky indické vlády a mohl by také pomoci minimalizovat náklady na výrobu. V Indii se totiž průměrná cena prodaného chytrého telefonu pohybuje okolo 150 dolarů. Pokud chce tedy iPhone v Indii uspět, bude pravděpodobně muset přijít alespoň s trochu konkurenční cenu.

Zdroje: 9to5mac.com, economictimes.indiatimes.com

Diskuze ke článku
Anonymní jméno
iPhony v Indii? Trochu nerálne s ohľadom na to, že drvivá väčšina ľudí tam z finančných dôvodov vlastní low-end smartfóny...
Pítrsan
Apple jde zase jen po prachách. Výroba v Číně je dneska už moc drahá, čínská vláda Apple taky pěkně dusí a vůbec se jim tam nedaří, jak předpokládali. Tak se holt musí poohlídnout někde jinde. No a kdyby dal někdo prachy na továrnu, tak dobrý, ne? ;-) Ale takhle naplno se to říct přeci nemůže! Žádný: pohořeli jsme, vyklízíme pole, ale ušlechtilý kecy o potenciálu a jeho využití. Stejně to bude jenom montovna! Se divím, že nejdou do Čech! :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze