Apple akademie: jak ovládnout a využívat podcasty

3

Není aplikace jako aplikace. Myslím si, že na iPhonu jsou aplikace, které jsou většinou uživatelů přehlížené až skoro nepoužívané. Mezi takové patří i systémová aplikace Podcasty, kterou má každý iOS uživatel nainstalovanou v zařízení. Podcasty používám skoro každý den a podle mého názoru jde o podceňovanou službu, kterou většina uživatelů přesouvá do nepoužívaných složek. Málo kdo však tuší, co všechno aplikace umí a jak ji lze využít.

Podcasty Apple

Dnešní uspěchaná doba již tolik nesvědčí klasickým textům, kdy si pohodlně sedneme a něco zajímavého přečteme. Lidé stále někde cestují, pracují a neustále řeší nějaké problémy. Z toho důvodu si mnoho uživatelů raději poslechne mluvený text či se podívá na nějaké to video. Výbornou a mocnou aplikací v tomto směru je Apple aplikace Podcasty. Ta je velmi intuitivní, jednoduchá a minimalistická.

Po spuštění aplikace si můžete všimnout, že v dolní liště se nachází několik záložek, které skrývají různé možnosti. Podle názvů lze logicky odvodit, že sekce nepřehrané skrývá všechny podcasty, které jste si stáhli, ale ještě nestihli poslechnout. Naopak v sekci Moje podcasty se nacházejí vaše přihlášené odběry, tedy podcasty, které sledujete a posloucháte. Snadno si zde můžete například zkontrolovat, zda nevyšel nějaký nový díl vašeho oblíbeného pořadu.

Hitparada Podcasty

Záložka doporučené naopak skrývá řadu inspirací, především pak seriálů ze zahraničí, které můžete sledovat a poslouchat. Podle mého názoru se Podcasty skvěle hodí pro výuku cizích jazyků, kdy si snadno můžete nalézt různá výuková vysílání, které vytvářejí rodilý mluvčí. Osobně odebírám například Luke’s English Podcast, tedy pořad, který získal hned několik ocenění. Výborný je rovněž ESL Podcast či 6 Minute English.

Pokud se naopak zajímáte o moderní technologie a především pak Apple svět, rozhodně by vám neměl uniknout podcast blogera Johna Grubera, The Vergecast nebo iMore show. V aplikaci samozřejmě není ani nouze o české pořady a kromě našeho Jablečného podcastu, mobilecastu rozhodně doporučuji nepřehlédnout podcast Budiž, Médiář, Digit či iSetos webináře Honzy Březiny. V Podcastech můžete také nalézt záznamy vysílání a rozhovorů od českých zpravodajských stanic včetně technologicky zaměřených vysílání.

Moje podcasty

Podcasty využívám již několik let a je patrné, že neustále přichází nová a nová vysílání. Důkazem je i sekce Hitparáda, která se různě mění a každý týden se tam objeví nějaká nová show. Skvěle se hodí i možnost vyhledávání. Pomocí klíčových slov snadno můžete nalézt to, co vás zajímá a baví. Osobně například nikdy nepohrdnu starými Apple Keynotes se Stevem Jobsem či konferencemi All Things Digital se skvělým Waltem Mossbergem. Mezi jeho hosty kromě Jobse byl i například Bill Gates.

Stáhnout Podcasty

App Store (zdarma)

Výhodou aplikace Podcasty je také to, že většina záznamů je nabízena buď v audio či video formátu. Každý se tak může rozhodnout, co mu více vyhovuje. Při cestování autem se tak podcasty mohou stát skvělým doplňkem, jak zahnat nudu a zároveň efektivně využít volný čas. Nesporným faktem také zůstává, že všechny kanály a pořady jsou k dispozici ke stažení zdarma a lze je přehrávat i prostřednictvím Apple TV, iPadu nebo na MacBooku.

Apple TV

Každý podcast, který se v aplikaci nachází si můžete i pohodlně předplatit, tedy jakmile vyjde nový díl, automaticky se stáhne do zařízení a přijde vám běžné upozornění. Během přehrávání pak můžete využít i různá nastavení, časovače spánku, sdílení a možnosti přehrávání. U každého podcastu také naleznete recenze a uživatelská hodnocení, díky kterým se můžete snadno zorientovat. V nabídce nechybí ani záložka související, kde logicky naleznete podobně zaměřené pořady nebo další díly od stejného autora.

Osobně také často stahuji podcasty do iPhonu když vím, že budu mimo mobilní signál a nebudu tedy moct čerpat data. Vždy se mi vyplatilo mít v záloze kromě hudby, knížek a článků i nějaké zajímavé podcasty, například již zmíněné Apple Eventy, které se opravdu jen tak neokoukají. Z Jobsových přednášek a stylu mluvení si stále můžeme brát obrovský příklad.

Alternativa pro Podcasty

Znám mnoho uživatelů, kterým Apple aplikace Podcasty nevyhovuje. Někomu se nelíbí vzhled, jiní si zase stěžují na nedostatek uživatelských funkcí. Z toho důvodu je fajn se poohlédnout i po nějaké alternativní aplikaci.

Overcast

Volbou číslo jedna je rozhodně aplikace Overcast od známého vývojáře Marca Armenta. Ta nabízí mnoho uživatelských vychytávek, například noční režim, automaticky přeskakuje hluché či tiché pasáže, podpora 3D Touch či minimální spotřeba baterie během poslechu.

Overcast patřil dříve mezi placené aplikace, což však již neplatí. „Radši ať lidé používají Overcast zdarma než vůbec, a hlavně ať používají dobrou a správnou verzi Overcastu,“ napsal vývojář Marco Arment na svém blogu. Aktuálně však platí pravidlo, že všechny základní funkce jsou zdarma a například za zmíněný noční režim si musíte připlatit. Na výběr máte hned několik variant předplatného, přičemž všechny finance jdou na podporu a vývoj této aplikace.

V Overcastu jinak najdete prakticky totožný obsah a pořady jako v aplikaci od Applu. Samotné výhledávání podcastů je sice o něco složitější, ale jejich přehrávání je zase naopak daleko komfortnější. Záleží čemu dáváte přednost. Aplikace rovněž podporuje hodinky Apple Watch.

Overcast_podcast

V obchodě App Store pak lze nalézt spousty dalších aplikací, které nějakým způsobem přehrávají různé pořady a podcasty. Za zmínku stojí například TuneIn Radio (Pro), které nepřehrává pouze rádiové stanice, ale podporuje i některé podcasty.

Některé pořady mají dokonce svoji vlastní aplikaci. Převážně jde o edukační pořady na výuku cizích jazyků. Každopádně doporučuji podcasty nepodceňovat, jelikož z nich můžete kdykoliv čerpat a mohou se stát vaším skvělým doplňkem během cestování, jízdě do práce či odpočinku. Pokud máte nějaké zajímavé tipy a náměty, jaké pořady sledovat, budu rád, když se o ně podělíte s ostatními.

Stáhnout Overcast: Podcast Player

App Store