Android v listopadu: každé třetí zařízení má KitKat

10

Google tentokrát nijak neváhal a hned první den nového měsíce uvolnil statistiky využívání jednotlivých verzí svého operačního systému Android. Souhrnně lze říci, že pokles zaznamenaly všechny verze, výjimkou je pouze Android 4.4 KitKat, který se dopracoval ke třetinovému podílu. Ve statistice se prozatím ještě neobjevil Android 5.0 Lollipop.

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Pozici nejstarší verze tak má Android 2.2 Froyo, který má jen půlprocentní podíl. K 9 % klesl podíl legendární verze 2.3 Gingerbread a i ta se již brzy stane minulostí.

Android

Nepatrný pokles zaznamenala verze Android 4.0 Ice Cream Sandwich a v pádech dolů můžeme pokračovat. Kdysi nejrozšířenější verze Android 4.1 Jelly Bean drží podíl 21,3 %. V podstatě na svém zůstává o něco novější verze 4.2 Jelly Bean. Nijak velkého rozšíření se nedočkal Android 4.3 Jelly Bean a už to ani nestihne, jeho podíl klesl na 7 %.

Všechny drobné poklesy nashromáždil Android 4.4 KitKat a v listopadu se mu povedlo překonat třetinový podíl. Rychlost nárůstu se však zpomaluje a nebude již trvat příliš dlouho. V přehledu prozatím chybí vůbec nejnovější Android 5.0 Lollipop, který se nestačil za měsíc dostatečně rozšířit.

Verze Označení Podíl v listopadu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,5 % -0,1 p.b.
Android 2.3 Gingerbread 9,1 % -0,7 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 7,8 % -0,7 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 21,3 % -1,5 p.b.
Android 4.2 Jelly Bean 20,4 % -0,4 p.b.
Android 4.3 Jelly Bean 7,0 % -0,3 p.b.
Android 4.4 KitKat 33,9 % 3,7 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Jirka
Musím uznat, že Android KitKat je opravdu super. Přešel jsem z Iphone 5S na Xperii Z3 a musím říct, že v odlaněnosti je Sony s jeho úpravou Androidu už před Applem.
Marek Smékal
Marek Smékal
Kde máte Lillipop?
Marek Smékal
Marek Smékal
Aha, nečetl :D
JiraKR
V tabulce v záhlaví třetího sloupce máte: Podíl v srpnu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze