Android 7.0 Nougat: co v něm je a není?

31

Po měsících beta testování vydal Google oficiálně nejnovější Android 7.0 Nougat. Ten se obratem dostal i na náš redakční Nexus 5X, takže jsme jej, co nejdříve nainstalovali a znovu pořádně vyzkoušeli. Změn není oproti Developer Preview mnoho, ale přeci je dobré si při této příležitosti zopakovat, co vše nám může Nougat nabídnout a na jaké novinky se můžete těšit.

Začneme asi tou nejvýraznější změnou. Nové notifikace a lišta s rychlými nastaveními jsou znatelně propracovanější a mnohem užitečnější než dříve. Na první pohled každého uchvátí, jakým způsobem animace lištu rozpohybují. Dokonce je systém o trošku plynulejší, než byla Developer Preview verze, což rozhodně potěší.

Android 7.0 Nougat

Všimnout si můžete i změn v rychlém nastavení, kam si nyní můžete dát ještě o něco více přepínačů, uspořádat si je, jak jen chcete a poté mezi nimi listovat. Přepínače také fungují trochu jinak než dříve. Nyní vám například ihned po kliknutí na Wi-Fi ikonku vyskočí seznam všech dostupných Wi-Fi připojení, ke kterým se lze přihlásit. Už se nemusíte komplikovaně trefovat do lištičky pod ikonkou jako v Androidu 6.

Notifikace vám nyní dávají o trochu více informací, ale zároveň působí uhlazenějším dojmem. Nově se už také neřadí pouze chronologicky, ale sdružují se i podle typů notifikací do jednotlivých bloků podle typu. Pokud si chcete přečíst zprávu z notifikace celou, stačí si ji rozbalit swipnutím dvěma prsty, kdy zároveň dostanete i pár možností interakce s ní. Navíc konečně fungují i rychlé odpovědi při příchodu zpráv, takže už nemusíte chodit zbytečně do aplikace. Odpovíte hezky rychle odkudkoli chcete. Potěší i možnost upravit chování dané aplikace přímo z její notifikace. Můžete tak například blokovat či ztišit zprávy z messengeru pouhým klepnutím a podržením notifikace. Jednoduché a užitečné.

Velkou novinkou jsou samozřejmě i nové multitaskingové funkce. Režim dvou oken funguje opravdu skvěle a rozhodně se hodí zejména majitelům větších zařízení. Stačí dlouze podržet tlačítko multitaskingu a právě používaná aplikace zůstane v horní polovině obrazovky, zatímco ve spodní si můžete vybrat další aplikaci. Velikost oken se dá lehce upravit tažením lišty uprostřed, nebo pomocí ní přejděte přímo pouze do jedné z otevřených aplikací. Funkce navíc neměla naprosto žádný dopad na plynulost telefonu a vše šlapalo jako hodinky.

Co ovšem já osobně oceňuji možná ještě více než tento režim, je prosté dvojité poklepaní na tlačítko multitaskingu, čímž se nyní přepínáte mezi dvěma naposledy otevřenými aplikacemi. Je to sice malinká drobnost, ale za to extrémně návyková. Čeká tu na vás také nové tlačítko pro uzavření všech aplikací v multitaskingu najednou. Sice je nešťastně umístěno, takže se musí pokaždé zbytečně proscrollovat až na úplný konec karuselu s aplikacemi, ale alespoň je tu.

I nastavení se dočkalo lehkých úprav. V řádku vidíte kromě názvu i nějakou vlastnost daného nastavení. Třeba pod nápisem Displej je napsáno, na kolik procent máte nastaven jas a pod kolonkou Wi-Fi zase jméno sítě, ke které jste zrovna připojeni. Nové „hamburger menu“ je jednoznačně skvělý nápad a opravdu zpřehledňuje navigaci v nepřeberném množství nastavení.

V nastavení najdete také nové návrhy, kde vám systém automaticky doporučuje určité aktivity, které by vás mohly zajímat. Pobídne vás tak třeba k přihlášení na Gmail, ke změně tapety či zlepšení bezpečnosti. Občas je to sice až trochu otravné (ne, opravdu si nechci po desáté měnit tapetu), ale naštěstí lze návrhy uzavřít. Ve využití dat nalezneme zbrusu nový spořič, abyste nemuseli zbytečně plýtvat vašimi drahocennými daty na cestách. A v uživateli si můžete nyní vyplnit nouzové informace jako jméno, příjmení, adresu, krevní skupinu, léky, kontakty atd., ke kterým bude mít každý přístup přímo ze zamykací obrazovky v případu nouze.

Upravit je nyní možné i velikost zobrazení displeje, čímž se vám chytře změní všechny prvky na displeji, nejen text. Po zvětšení či zmenšení se vám tak vše zpřehází do nové podoby jako třeba mřížka s ikonkami. Bohužel už nenajdete po odemknutí nástroje pro ladění prostředí v nabídce tmavý režim ani kalibraci barev displeje. Google se je patrně rozhodl přeci jen nechat ještě u ledu. Škoda, zrovna po tmavém režimu spousta lidí již dlouho touží a i já jsem jej v Developer Preview často používal.

To by byla většina těch největších viditelných změn a funkcí, ale jak to vypadá pod kapotou? Předně se dočkáte konečně podpory Vulcan API, takže se určitě dočkáme mnohem lépe vypadajících her a oficiální podpory od Googlu se dočká i virtuální realitu v podobě Daydream, která dostala i vlastní virtuální prostředí. Zlepšení nastane také u podpory Javy 8 a novinkou je podpora Unicode 9 pro mnohem více různých emotikonů a stejně tak Doze mód čeká trochu větší vybroušení, takže by se měla zlepšit i výdrž baterie. Náš redakční Nexus 5X si však s baterií bohužel nijak nepřilepšil.

TIP! Daydream: celá platforma VR od Googlu namísto brýlí z kartonu

Android 7

U nových telefonů s Androidem 7, jako budou nové Nexusy či LG V20, nás čeká i nové a hlavně lepší řešení aktualizací, které se budou stahovat a částečně i instalovat automaticky na pozadí. Pryč jsou tedy doby, kdy bylo nutné aktualizaci stáhnout, instalovat, restartovat systém a čekat a čekat. U nových telefonů proběhne vše rychle a plynule. Když už jsme u rychlosti a plynulosti, obměny se dočkaly i kompilátory v podobě JIT. Popisovat, co JIT kompilátor je a jak funguje je asi zbytečné, takové technické zbytečnosti vás patrně tolik nezajímají. Důležité je si říct, co díky němu získáme. Předně rychlejší stahování aplikací, a to rovnou o 75 %, což je úctyhodné číslo. Aplikace se zmenší až o 50 %, čímž získáte více místa v telefonu, rychlejší multitasking a navíc se zvýší i výdrž na baterii díky lepší práci s procesorem. A pokud se vám v budoucnu při vyhledávání na Googlu objeví výsledek, který vybízí k otevření v aplikaci, kterou nemáte staženou, otevře vám odkaz v prostředí aplikace bez její instalace. Bohužel to vypadá, že i tato funkce prozatím v systému chybí.

V budoucnu by se nám měl také Google Now vyvinout, nebo spíše přetvořit na nový Google Assistant. Tato nová funkce bude postupně zavedena napříč aplikacemi Googlu a časem nahradí Google Now kompletně. Fungovat bude v podstatě jako chatovací místnost, kde můžete klást i ty nejkomplikovanější otázky a dostávat v minimálním čase přesné a užitečné odpovědi. Zatím jsme však na Assistant v Nougatu k našemu zklamání vůbec nenarazili. Stejně tak není třaba ani o spekulovaném manuálním ovládání expozice v aplikaci fotoaparátu ani vidu ani slechu.

TIP! Google Assistant pro všechno: poradí, pomůže a navíc poslechne

Android 7

Je toho opravdu dost. Nougat je skutečně velká a velmi užitečná aktualizace, která vám v mnohém usnadní a zpříjemní používání systému. Prozatím v sobě však nemá všechny slibované funkce, kterými se Google před pár měsíci chlubil a v které jsme doufali díky různým únikům. To se může ovšem změnit s dalšími menšími updaty a především s příchodem nových Nexus zařízení na podzim.

Aktualizace na Android 7 budou postupně uvolňovány během následujících pár týdnu pro modely Nexus 6, 5X, 6P, 9, Pixel C, Nexus Player a zařízení s Android One. Oblíbený Nexus 5 se bohužel už oficiální podpory nedočká. Za to HTC a Sony však už vypustilo seznam zařízení, která se novým Androidem budou moci pochlubit a za pár týdnů se dočkáme i prvního nového telefonu s Nougatem v podobě očekávaného LG V20.

Diskuze ke článku
Mourinho
Takže celé nastavení je zase celé bílé a nejde změnit na tmavý režim? Kolik let to ještě Googlu potrvá...
Lukáš
Příjemné změny a není jich málo, hlavně to co se opravdu využije. Některé nové funkce mi připomínají cyanogenmod, ale to je jedině dobře. Za mě palec nahoru.
PDD
Jo takze zadne novinky proti Beta preview 5..
blublon
bude umet (nebo uz umi) nejaky android inverzni prostredi? Tmave pozadi a svetle pismo - neco jako WP?
Nemyslim instalaci nejakeho launcheru, ale primo v systemu prepinaak, diky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze