Android 4.3 pro Samsung Galaxy S III dorazil do ČR (aktualizováno)

V polovině října se majitelé aktuální vlajkové lodi Samsungu dočkali aktualizace na Android 4.3 Jelly Bean. Po několika týdnech nyní začíná distribuce nového firmwaru s touto verzí operačního systému i pro jeho o rok staršího sourozence, populární a hojně rozšířený Galaxy S III. Jaké novinky vlastně můžete očekávat?

Aktualizováno 11. 11. 2013 - aktualizace v ČR

Uběhl týden a čekání uživatelů v České republice je téměř u konce. Radovat se mohou především majitelé Galaxy S III, kteří jej zakoupili u Vodafonu, kam již Android 4.3 dorazil a můžete jej stahovat. Velikost nového softwaru je 455,11 MB a tudíž doporučujeme při stahování být na Wi-Fi. Na další české kusy Galaxy S III nový Android ještě nedorazil, nicméně vše již bude otázka dnů, maximálně týdnů.

Krátce po uvolnění aktualizace pro české modely nám však čtenáři hlásí problémy. Po aktualizaci některým telefon nejde vůbec zapnout. Čtenář Jan Bílek nás informoval, že mu při reklamaci u Vodafonu potvrdili, že rozhodně není první s tímto problémem po aktualizaci. Dalším problémem, v případě zapnutí, je nezvykle dlouhá doba odemykání telefonu.

Máte již na svém Samsungu Galaxy S III novější Android 4.3? Pokud ano, dejte nám do komentářů pod článkem vědět, jak jste se změnami spokojen, případně, zda jste se také setkali s nějakým problémem.

Původní článek s informacemi o novinkách

Situace okolo aktualizace pro Galaxy S III byla po měsíce nejasná. Nejdříve Samsung dlouho vyvíjel firmware postavený na Androidu 4.2. Potom však práci na jeho vývoji ukončil a začal pracovat na verzi s Androidem 4.3. Ta byla nedávno dokončena a počínaje dnešním dnem se začíná postupně šířit mezi uživatele.

Samsung Galaxy S III - fotografie z recenze

Musíme říci, že i když příprava nového firmwaru Samsungu trvala opravdu dlouho, čekání se vyplatilo. Obsahuje totiž opravdu hodně novinek a vylepšení. Změnil se design UI (uživatelského prostředí), který je nyní v souladu s modernějšími modely Galaxy S4 a Galaxy Note 3. Launcher, tapety či vzhled widgetů však zůstali ve starém provedení. Samsung patrně nechtěl, aby se S III v obchodech pletl se svými mladšími sourozenci.

Překvapeni budete například v aplikaci nastavení, která doznala radikálních změn. Nově je rozdělena na čtveřici karet, které mají za úkol vyhledání požadované položky, kterou chcete nastavit, zrychlit.

Přidán byl také například nový S-Voice. Ovládat či vyhledávat pomocí hlasových pokynů půjde tedy nyní daleko jednodušeji a lépe, než dříve. Dobrou věc také Samsung vykonal tím, že do nového firmwaru přidal podporu pro chytré hodinky Galaxy Gear. Seznam novinek podle serveru sammobile.com, který již měl možnost firmware otestovat, najdete níže.

Novinky v novém firmwaru pro Samsung Galaxy S III

  • Nová verze operačního systému Android 4.3 Jelly Bean
  • TRIM – výrazné zrychlení běhu systému
  • Podpora ANT + – bezdrátová technologie senzorové sítě
  • Základní prvky uživatelského rozhraní TouchWiz s novým vzhled (kromě widgetů a dalších.)
  • Nová verze klávesnice Samsung
  • Aktualizovány ovladače grafického akcelerátoru (GPU)
  • Vylepšena zamykací obrazovka – widgety, hezčí „dominový efekt“, možnost úpravy velikosti hodin a další
  • Režimy obrazovky z Galaxy S4 – Adapt Display a Professional Photo
  • Pokročilý spořič obrazovky Daydream
  • Driving mode – aplikace pro používání telefonu za volantem
  • Notifikace s možností interakce (například můžete ihned odpovědět na příchozí e-mail, nebo jej ihned smazat)
  • Funkce přesunutí na SD kartu
  • Nový režim fotoaparátu Sound and Shot
  • Interface UI aplikace Nastavení aktualizován do podoby čtyř záložek, totožné s Galaxy S4
  • Nová verze S-Voice – lepší ovládání telefonu a vyhledávání
  • Nové Samsung Apps – Kalkulačka, Kontakty, Hodiny, Galerie, Hudba
  • Podpora Full Screen režimu u Samsung Apps

Z dřívějších zkušeností se Samsungem a jeho velmi detailní (někdy až moc) prací na softwaru, můžeme naprosto určitě říci, že výše uvedený seznam kolegů ze sammobile.com určitě není konečný, nýbrž se postupně budou objevovat další, dílčí vylepšení, která jim při prvních hodinách, strávených s novým softwarem, unikla. Výše uvedený seznam ale podle nás již lze brát jako seznam těch nejdůležitějších novinek a vylepšení.

Aktualizace začíná teprve dnes. Jako první si ji do telefonu nainstalovali majitelé Galaxy S III, zakoupených u irského operátora Vodafone. Než se objeví první, oficiální cestou aktualizované kousky v České republice, bude to tedy patrně chvíli (několik dní až týdnů) trvat. Doporučujeme tedy obrnit se trpělivostí.

Pokud nevíte, jak aktualizovat, tak vězte, že můžete využít buď aktualizace typu OTA, tedy stažení firmwaru skrze datovou síť. Zde důrazně doporučujeme připojení skrze Wi-Fi, neboť aktualizace zabírá necelý 1 GB, na což drtivá většina vašich FUP limitů mobilního internetu v rámci tarifu či předplacené karty rozhodně nestačí. Druhou možností je aktualizace pomocí kabelu a PC, skrze program Samsung Kies.

TIP! Samsung Galaxy S4 dostává aktualizaci na Android 4.3 Jelly Bean

Pokud nechcete čekat, můžete ale novou verzi Androidu do svého Galaxy S III skrze různé neoficiální cesty dostat už teď. Pokud v této oblasti nemáte žádné zkušenosti, vřele doporučujeme přečíst si náš nedávno zveřejněný článek – Alternativní ROM: co to je a jak ji nahrát do telefonu?

Zdroje: sammobile.com

Diskuze ke článku
Bikerr84
4.3.1 od cyanogenmod jede jako blesk bez pádů a chyb. Už nikdy origo touchwiz :-D
nepliget
hlavně ať udělají 4.3 na Note 2 ;)
ano
Samsungy se mi nelibi, mam radsi HTC, nebo Xperie. Daji se vyhrat na http://goo.gl/TJKKwD
nugy
Zamykaci obrazovka-dominovy efekt... myslíte že vodní hladina už nebude ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze