Android 14 nejspíše nabídne podporu satelitního připojení

1
Android 14 nejspíše nabídne podporu satelitního připojení
Fotografie: NASA
  • Starlink s americkým T-Mobilem chystají satelitní připojení
  • Podobná schopnost by se mohla objevit v iPhonech
  • Nyní příchod této schopnosti potvrdil i Google pro Android 14

Satelitní připojení Starlink představuje zásadní přelom v přístupu na internet, tedy alespoň pro místa, kde je problém klasické připojení. Po nedávném razantním snížení cen už dokáže konkurovat dokonce i českým mobilním operátorům. Ale to není zdaleka vše, co tento systém časem nabídne. Namísto velkých a nemotorných terminálů by mělo příští rok být možné použít obyčejné telefony. Alespoň ty od amerického T-Mobilu.

Test bude spuštěn až ke konci roku 2023, a tak zatím nejsou známé podrobnosti. Nutnost mít velkou anténu na telefonu nahradí nová generace satelitů s až 6metrovou anténou. Ta by měla vysílat v jednom pásmu 5G kolem 2 GHz. Uživatelům v klasicky nepokrytých oblastech by to zprostředkovalo alespoň hovory a textovou komunikaci, časem možná i pomalé připojení k internetu.

Aby mělo něco něco takového smysl, nejspíše nezůstane u jednoho operátora. Už delší dobu se spekuluje, že by mohly jednou iPhony nabídnout funkci pro připojení k satelitní síti. Konkurence nechce zůstat pozadu, a tak jeden z vysoce postavených lidí v Googlu sdílel tweet, v němž slibuje satelitní připojení jakou součást nadcházejícího Androidu 14.


O podobných schopnostech se také spekuluje z hardwarového hlediska, Qualcomm má mít údajně v přípravě modem s podobnými vlastnostmi. Vypadá to tedy, že se brzy rozběhnou nové závody o to, kdo dokáže svým zákazníkům zprostředkovat satelitní připojení. Z hlediska evropského uživatele jsou naprosto nepokrytá místa spíše jen nepříjemnou výjimkou. Naproti tomu v Severní i Jižní Americe nebo Austrálii najdeme stále obrovská nepokrytá místa. Satelitní volání s běžně dostupným mobilem a přiměřeně drahým ceníkem by zde mohla být dlouho očekávaná „další velká věc“.