Amazon Fire Phone naživo: ohromí 3D efekty a 6 kamerami (video)

8

V Česku se krátce objevil Amazon Fire Phone, který sice na první pohled vypadá jako šedivá myš, na ten druhý ale zaujme mnoha specialitami. Řeč je zejména o fascinujícím systému 4 kamer na přední straně, které snímají uživatele a zobrazují na displeji krásné 3D efekty. Podívejte se na naše první dojmy a videopohled z tohoto zajímavého telefonu.

S Fire Phonem vstoupil Amazon mezi výrobce telefonů a snaží se zopakovat úspěch, který slaví jeho tablety. U telefonu na to jde ale zcela jinak. Nedočkali jsme se žádného low-endu, ale slušně vybaveného modelu vyšší střední třídy, kterému nic podstatného neschází. Jako prodejní argument pak u Fire Phonu slouží unikátní prostředí, které je postaveno na Androidu, ale tento systém byste telefonu skutečně nehádali. Prostředí je naprosto odlišné, chybí Google služby a také ovládání se od klasických Androidů liší.

Amazon Fire Phone – první pohled

Úžasné 3D efekty hrají prim

Je vidět, že Amazon prostředí stavěl na efekt. Dominují mu 3D ikonky, někdy možná až moc kýčovité a malované. Má to ale svůj smysl, který poznáte hned, jak telefon zapnete a zobrazí se vám úžasná 3D zamykací obrazovka, která se pohybuje podle toho, jak s telefonem hýbete. Na výběr je mnoho scenérií a často se přistihnete, že si jen tak telefon zapnete a kocháte se. 3D efekty jsou přítomné všude v prostředí – animované jsou ikonky, zajímavé 3D efekty najdete také v mapách a mnoha dalších oblastech telefonu. I když displej nedisponuje 3D technologií, vše je tak plastické a nad povrch displeje téměř vystupující, že máte pocit, jako byste měli na nose 3D brýle.

Jak to funguje? Jak jsme vám už napověděli v našem preview nebo v perexu, telefon má na přední straně rovnou 5 kamer. 1 slouží klasicky na videohovory, 4 pak mají za úkol sledovat pohyby vaší hlavy a ve spolupráci s akcelerometrem a gyroskopem se starají o to, aby veškeré efekty byly dokonale plynulé a spolehlivě kopírovaly pohyby telefonu. A dělají to výborně, pohyby jsou tak věrné, až se vám může zatočit hlava.

Inovativní systém neslouží pouze pro potěchu oka, ale využijete ho rovněž při navigaci systémem. Naklopením telefonu do stran totiž můžete vysunout levou a pravou kontextovou nabídku nebo doplňkové informace v aplikaci, i když stejně tak pohodlně je zobrazíte swipenutím prstem ze stran. A tím se dostávám k ovládání a menu, na které si jednoduše budete muset zvyknout. Místo prostého multitaskingu nám Amazon naservíroval jakýsi interaktivní multitasking, kdy se pod aplikacemi rovnou zobrazují nejčastější volby u aplikace. Jiná je také notifikační lišta a vůbec celý koncept ovládání, kdy hlavní menu vysouváte tahem zespodu. Zvláštní je také pouze jedno hardwarové tlačítko pod displejem po vzoru iPhonu. Ostatně, podívejte se na videopohled, ze kterého si uděláte nejlepší představu o tom, jak takto odlišný systém funguje.

Amazon Fire Phone

Je to Android, ale zapomeňte na Google

Celý telefon je samozřejmě dokonale provázán se službami Amazonu. Můžete z něj nakupovat, číst na něm knihy z Kindle, poslouchat hudbu nebo sledovat zakoupená videa a lahůdkou je služba Firefly (světluška). Stačí aplikaci spustit, namířit na předmět, který chcete zakoupit (nebo ke kterému si chcete něco koupit) a telefon vám hned najde, co potřebujete. Při namíření fotoaparátu na telefon ho Firefly rozpoznala a nabídla rovnou koupi ochranného krytu na Amazonu. Velmi šikovné.

S ekosystémem Amazonu souvisí i jedna nepříjemná věc, která je přítomna i u tabletů od Amazonu. Google. Respektive jeho absence. Systémem je sice Android, ale žádné Google aplikace v něm nenajdete, a to ani Gmail nebo Google Mapy. A nenajdete v něm ani Play Store, abyste si mohli aplikace doplnit.

Slušně vybavený hráč je velmi drahý

Pokud se podíváme na Fire Phone jako na telefon, připomíná konstrukcí Nexus 4, avšak s hranatějšími proporcemi. Výbavou se řadí k dnešní vyšší střední až nejvyšší třídě, jen nabídne menší displej, než je dnes zvykem – pouze 4,7palcový LCD displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů. O výkonnostní složku se stará čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz od Qualcommu, tomu budou sekundovat 2 GB paměti RAM. Grafický čip je v tomto případě Adreno 330. K dispozici bude 32 a 64GB paměťová verze. Z konektivity můžeme vyzdvihnout podporu LTE, baterie nabídne kapacitu 2 400 mAh. Hudební nadšence potěší také dvojice stereo reproduktorů s technologií Dolby Digital Plus. Kromě 5 fotoaparátů vepředu se Fire Phone chlubí ještě hlavním fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx (f/2.0).

Amazon bohužel u telefonu nasadil příliš vysokou cenovku. Bez úvazku se v Německu, Velké Británii nebo USA prodává zhruba za 16 tisíc korun. Uvážíme-li fakt, že za tyto peníze nedostanete ani Google služby a celkově omezenou aplikační výbavu, nezachrání to ani inovativní a na pohled úžasné 3D prostředí. A zejména kvůli vysoké ceně se novinka neprodává dobře. Alespoň ten pohled ale stojí za to.

Technické parametry Amazon Fire Phone

Kompletní specifikace
Konstrukce139,2 × 66,5 × 8,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systém
Akumulátor2 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2014, 16 000 Kč
Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Ako vyriešili bolesti hlavy, ktoré sa prejavovali aj pri iOS parallax? Viem že táto technológia sa nevyužívala kvôli dlhšej odozve. Mozog tento problém začne vnímať a hľadať riešenie, čo sa prejavuje bolesťou hlavy a očí. Viem že pri kratšom zaťažení to niekto vôbec nemusí vnímať, ale pri každodennom dlhšom používaní sa môže tento problém vyskytnúť...
loukas
No, říkat, že 4,7" displej je malý mi přijde blbost. OK, někomu to tak může připadat, ale sám mám Nokii Lumii 925 a 4,5" displej bohatě stačí a HD rozlišení jakbysmet. Btw mám v okolí mnoho přátel, kteří mají telefony s úhlopříčkou menší než 4,5" a jsou spokojeni.
Xwert Is
Xwert Is
Tie 3D efekty vypadajú zaujímavo ale niečo podobné má aj Apple ak sa nemýlim ale u neho je to miernejšie zaujimalo by ma či by sa ten senzor čo je v apple dal predimenzovať aby dokazal nahradiť tie 4 kamery... myslím že by to bolo možné resp že by to podobný senzor ako má iphone dokázal tiež.
PavelT
Mě je jen záraží, že není zmínka o podstatné informaci – jaký je to propadák a jak to Amazonu docela dost uškodilo. Jinak zařízení, které nemá přístup do pořádného store, je designově průměrný a za takovou cenu se nedivím, že není o něj zájem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze