Alcatel se vrací na český trh ve velkém: uvádí 9 modelů

Alcatel byla v našich končinách známá a oblíbená značka telefonů nižší a střední třídy. Po finančních problémech společnosti a odkoupení mobilní divize čínským TCL se však z našeho trhu postupně vytratily a setkáváme se s nimi spíše sporadicky v nabídkách operátorů. Nyní ale Alcatel chystá velký comeback. V dnešním článku si o Alcatelu ve stručnosti něco řekneme a především se podíváme, s jakými modely v našich končinách hodlá prorazit.

Alcatel si asi pamatuje každý z vás. Šlo o významného výrobce jednodušších, líbivých a levných telefonů na přelomu tisíciletí. Již tehdy existovala řada One Touch a modelům se v prodejnosti dařilo. Jenže brzy přišel nástup barevných displejů a moderních technologií, na které Alcatel nedokázal dostatečně pružně reagovat. Jeho pozice slábla a zdálo se, že jej potká stejný osud jako německý Siemens. Záchrana se objevila v roce 2004, kdy mobilní divizi Alcatelu odkoupila čínská společnost TCL. Ani ta však nezabránila tomu, že se Alcatel z českého trhu stáhl. Stalo se tak v roce 2005. Dlouhých pět let jsme v našich obchodech Alcatel neviděli. První pokus o návrat se odehrál v roce 2010, kdy se na našem objevilo několik levných modelů. Ty však zůstaly bez výraznější odezvy a nás čekaly další dva roky bez Alcatelu. Na sklonku roku 2012 se Alcatel, stále samozřejmě pod společností TCL, nadechuje znovu a mnohem mohutněji k návratu.

Své portfolio má založené na přístrojích s Androidem. Modely pokrývají nižší a střední třídu, čemuž odpovídají i příznivé ceny. Specialitou Alcatelu je podpora dvou SIM karet, kterou přidává takřka do každého svého modelu. Dle průzkumů, ze kterých Alcatel vychází, totiž 80 % obyvatel České republiky používá dvě SIM karty. Zde je nutno podotknout, že se počítá i případ, že máte služební a soukromý mobil.

Pamatujete se na legendární Alcately? Výrobce teď hlásí comeback

Včerejší den nicméně nemůže být považován za přesné datum návratu. S modely Alcatel jsme se totiž setkali již v posledních měsících. Vzpomínáte si, či přímo vlastníte vydařený Vodafone 860 Smart II? Pokud ano, vězte, že jej vyrobil pro našeho nejmladšího operátora právě Alcatel. Druhé setkání zprostředkoval T-Mobile, který do své nabídky zařadil model nižší střední třídy One Touch 991, který jsme již otestovali.

Nástup na český trh Alcatel podpoří devíti telefony, ze kterých je pět vybaveno operačním systémem Android. Všechny si v tomto článku krátce představíme. Všechny modely jsou spíše staršího data narození, k vidění byly už v únoru na veletrhu v Barceloně. Nejnovějším zástupcem je nejvybavenější One Touch 997D. Všechny dále uvedené modely vstupují na volný trh. V příštím roce bychom Alcately měli objevit i v nabídkách operátorů. Intenzivní jednání Alcatel vede především s Telefónicou.

TIP: přečtěte si recenzi nového Alcatelu OT-991

Alcatel nám ukázal detaily telefonů, které chystá na příští rok

Samotný Alcatel současnou nabídku prezentuje jako zahřívací. V jeho světovém portfoliu totiž najdeme i vybavenější modely, však Alcatel patří mezi 10 největších výrobců mobilních telefonů na světě a předběhl dokonce i Sony. Česká republika ale rozhodně nezůstane stranou a již za půl roku, tedy na jaře 2013, by mělo dojít k představení novinek, které náš trh neminou. Stejná situace panuje okolo tabletů. Alcatel v současnosti prodává dva sedmipalcové tablety. Uvedení nějakého tabletu na náš trh je opět plánováno v průběhu příštího roku.

Nové Alcately na českém trhu

V další kapitole vám představíme všechny novinky, které se chystají na český trh. Je jich celkem 9 a nechybí i poměrně originální kousky.

Nabídka modelů na našem trhu

V druhé kapitole článku se již budeme věnovat konkrétním modelům. Projdeme si celé portfolio, které bude dostupné na českém trhu od nejméně vybavených kousků, až po ty nejvybavenější. Nejprve se ale podívejte na video reportáž, ve které nové modely uvidíte naživo.

9 nových Alcatelů pro ČR

Alcatel One Touch 282 Simple

Model s nejnižším číslem v názvu je předurčen především začínajícím uživatelům či penzistům. Což ostatně napovídá i jeho design s opravdu velkými tlačítky, která se však pohodlně tisknou. Menší 1,8 palcový displej s rozlišením 128 x 160 je barevný a velmi dobře čitelný. Prostředí je plynulé, což má na starost procesor o taktu 532 MHz. Telefon je příjemný do ruky a díky hmotnosti 88 gramů i lehký. Ve výbavě nechybí například FM rádio, svítilna nebo hry. Na zadní straně najdete také SOS tlačítko. Všechny specifikace naleznete v našem katalogu níže.

Alcatel One Touch 282

Technické parametry Alcatel OneTouch 282

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 56,5 × 13,5 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát
ChipsetCPU: 1×52 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2012, 890 Kč

Alcatel One Touch 292

Chybí vám mezi dnešními telefony „véčko“? Alcatel tuto mezeru na trhu částečně zaplňuje modelem One Touch 292. Bohužel se jedná o velmi jednoduchý telefon nabízející jen základní funkce, ze kterých mohu jmenovat kalendář, FM rádio či jednu hru. Potěší však svými rozměry, kdy jej takřka schováte v zavřeném stavu do dlaně. Snadno je otevřete jednou rukou a je příjemně lehký. Koncové uživatele potěší obří tlačítka, která se jistě tisknou. Poněkud hůře jsou však podsvětlena. Toto „véčko“ bohužel nemá vnější displej a jeho nepřítomnost supluje pouze LED dioda. Více informací se opět dozvíte v tabulce níže či katalogu.

Alcatel One Touch 292

Technické parametry Alcatel OneTouch 292

Kompletní specifikace
Konstrukce94 × 45 × 18 mm, 67 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát
ChipsetCPU: 1×78 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2012, 690 Kč

Alcatel One Touch 720D Tribe

Prvním čistě dotykovým telefonem je model One Touch 720D Tribe. Písmenko D v názvu značí přítomnost dvou slotů pro SIM karty. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o telefon s Androidem. Dotykový displej a čtveřice tlačítek pod ním. Bohužel zdání klame. V těle telefonu tiká 104 MHz procesor a proprietální operační systém. Navraťme se ale ještě k tlačítkům, u kterých jsme narazili na jednu zvláštnost. Druhá klávesa zprava je totiž vyhrazena přímo funkci Wi-Fi. Stačí jeden stisk a telefon nabídne hledání z dostupných sítí. Výbava pak čítá průměrný 2,8 palcový displej s QVGA rozlišením a sám Alcatel láká na možnost doinstalovávat aplikace. To umožnuje přítomnost Javy, ve které jsou například naprogramovány klienti pro Facebook a Twitter, a které najdete nativně v telefonu. Pro více informací o výbavě navštivte náš katalog nebo se mrkněte na tabulku parametrů pod tímto odstavcem.

Alcatel One Touch 710 Tribe

Technické parametry Alcatel OneTouch 720D Tribe

Kompletní specifikace
Konstrukce104 × 58 × 12 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), LED dioda, video: 176 × 144 px, 7 FPS
ChipsetCPU: 1×104 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 2 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013, 1 490 Kč

Alactel One Touch 810 Glam

Výčet feature phonů, tedy telefonů bez otevřeného operačního telefonu zakončuje model One Touch 810 Glam. Na první pohled byste jej ale telefonem určitě nenazvali. Připomíná totiž spíše dámskou pudřenku a ženám je tento model určen především. Z venku působí jako zrcátko, ve kterém je nenápadný displej a v rohu čočka 2 Mpx fotoaparátu. Po rozevření se v horní části nachází 2,4 palcový displej s jemným rozlišením 320 x 240 pixelů. V dolní části se poté rozprostírá QWERTY klávesnice. Ta ale bohužel není vůbec pohodlná. Tlačítka sice jsou velká, ale mají malý zdvih a velký odpor. Často se tak stává, že klávesu vůbec nezmáčknete. Ve zbylé výbavě nechybí hudební přehrávač, podpora paměťových karet či připojení skrze EDGE na internet. Prohlížení stránek obstará Opera mini. Horší výbavu vyváží cena pod dva tisíce korun.

Alcatel One Touch 810 Glam

Technické parametry Alcatel OneTouch 810 Glam

Kompletní specifikace
Konstrukce70 × 70 × 16,8 mm, 93,8 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×208 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 1 990 Kč

Alcatel One Touch 903D Smart

Nejnižší model s Androidem, to je One Touch 903D Smart. Jde o opravdu základní model určený pro ty, kteří si svět chytrých telefonů chtějí vyzkoušet. Postačit jim musí menší 2,8 palcový displej se základním rozlišením 240 x 320 pixelů. O chod Androidu 2.3 se stará 650 MHz procesor, který je samozřejmě jednojádrový. Tak trošku historicky působí hardwarové klávesy pod displejem. Ty jsou celkem čtyři, přičemž nejpoužívanější domeček má vyhraněnou velkou klávesu ve druhé řadě. Zajímavé povrchové úpravy se dočkal zadní kryt. Jemné vroubkování přispívá k dobrému držení. Z výbavy potěší akumulátor o kapacitě 1300 mAh, rychlá mobilní data nebo podpora dvou SIM karet. Menší radost udělá pouze 2 megapixelový fotoaparát. Nedostatky však vyváží cena okolo 2500 Kč. Telefon už máme dokonce rovnou v redakci a testujeme jej pro vás.

Alcatel One Touch 903D

Technické parametry Alcatel OneTouch 903D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 57,6 × 12,5 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 140 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, ?

Alcatel One Touch 918D Smart

V portfoliu o něco výše stojí model One Touch 918 D Smart. Ten se opět pyšní různými barevnými kombinacemi a navíc i výměnnými kryty, které jsou ve stylu Vodafonu 860 Smart II. Měnit tak můžete zvlášť boční části a zadní kryt. K dispozici bude hned několik barevných krytů a příští rok se můžeme těšit na různé speciální edice. Hlavním vylepšením oproti modelu 903D je lepší displej. Na úhlopříčce 3,2 palce už operuje rozlišení 320 x 480 pixelů. Výbava je jinak velmi podobná. Opět nechybí mobilní data HSDPA a HSUPA, Wi-Fi, slot na dvě SIM karty a o pohon Androidu 2.3 se stará 650 MHz procesor. Vyhlídky na novější Android jsou dle slov výrobce minimální. Cena tohoto modelu bude startovat na necelých třech tisících.

Alcatel One Touch 918D

Technické parametry Alcatel OneTouch 918D Mix

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 58,6 × 12,1 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , video: 720 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×650 MHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 3 000 Kč

Alcatel One Touch 991D Smart

Stoupáme výbavou stále výše a na hranici nižší třídy s nižší střední třídou balancuje model One Touch 991D Smart. Dle obrázků vám možná je povědomý. Vaše tušení je správné, prodává ho už nějaký ten pátek T-Mobile, avšak ve verzi One Touch 991. Písmeno D v sesterském modelu značí přítomnost slotu na dvě SIM karty. 991D se chlubí velkým 4 palcovým displejem, který bohužel sráží rozlišení 320 x 480 pixelů. Rastr je už hodně viditelný. Operační systém je i v tomto případě starší Android 2.3 a o plynulost se stará 800 MHz procesor. Aktualizace na novější Android opět nelze čekat. Zbylá výbava se shoduje s modelem, který nabízí T-Mobile, a proto vás odkáži na katalog, případně naší recenzi.

Alcatel One Touch 991D

Alcatel One Touch 993D Smart

Dostali jsme se do poctivé střední třídy, kde už lze počítat s moderní výbavou. One Touch 993D Smart se tak chlubí 4 palcovým displejem s jemným rozlišením 800 x 480 pixelů. Povýšil také operační systém Android a je ve verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. V tomto případě je naděje na další aktualizaci velmi reálná. Alcatel prosazuje čistý Android, kde si upravuje jen několik drobností, jako například odlišný design dolní nabídky a podobně. O plynulost systému se stará jednojádrový procesor s taktem 1 GHz, kterému dělá společnost 512 MB RAM. Interní paměť vyšplhala na 4 GB a lze ji rozšířit paměťovými kartami. Nechybí ani 5 megapixelový fotoaparát, záznam VGA videa, Wi-Fi, GPS nebo poměrně silná baterie o kapacitě 1500 mAh. Potěší i cena pod pět tisíc korun.

Alcatel One Touch 993D

Technické parametry Alcatel OneTouch 993D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 63,9 × 11,4 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 4 997 Kč

Alcatel One Touch 997D Smart

Největší pozornost si zaslouží nejvyšší model One Touch 997D Smart. V podstatě jde o takovou vlajkovou loď na českém trhu. Alcatel tento model prezentoval už v Barceloně, avšak prodej avizoval až na konec roku. Tento model má v rukávu hned několik trumfů. Tím nejvyšším je zřejmě lehce zvýšená odolnost. Tělo telefonu je vyrobeno ze speciálního materiálu, který odpuzuje vodu. Telefon tak odolá nechtěnému polití nebo dešti. Dalším tahákem, který ale nabízí většina modelů, je podpora dvou SIM karet, pro jejichž správu je připravena samostatná aplikace. Opět se zvětšil displej a to rovnou na 4,3 palce. Rozlišení činí 800 x 480 pixelů.

Alcatel One Touch 997D

Nejvyšší model je zároveň jediným, který nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz. To by mělo zaručit perfektní chod Androidu 4.0.4. Prezentovaný kus nicméně patřil do předprodukční série a systém se značně sekal. Vítané zlepšení postihlo i fotoaparát. Ten nabízí už 8 megapixelů a především si poradí se záznamem HD videa, byť jen v kvalitě 720p. Alcatel také patřičně chválil výdrž telefonu, kterou by měla zajistit 1800 mAh baterie a také vyvážený odběr energie. Zbylá výbava představuje klasiku s Androidem ve vyšší střední třídě. Parametry si prohlédněte v katalogu. O to víc potěší cena, kterou Alcatel stlačil pod hranici 6 tisíc korun, čímž tento model řádně zavaří zavedeným značkám.

Technické parametry Alcatel OneTouch 997D Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce129,8 × 68 × 11 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 1,45 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostprosinec 2012, 5 997 Kč

Závěrečný komentář

Alcatel ohlásil návrat a na náš trh přináší hned devět modelů. Ano, většina z nich žádnou velkou díru do světa neudělá. Buď jde o velmi jednoduché modely nebo levné Androidy, který je už nyní na trhu více než dost. Na druhou stranu levné a jednoduché „véčko“ by si své kupce najít mohlo. Jednoznačnou výhodou pro Alcatel je, kromě nízké ceny u všech modelů, podpora dvou SIM karet. Největší úspěch by mohly získat především modely One Touch 993D a 997D. Za velmi příznivou cenu přinášejí výbavu, kterou konkurence může závidět. Čtyřkové Androidy, velké displeje, rychlé procesory. Velké naděje vkládáme do nejvyššího modelu, který se vstupem na trh stává nejlépe vybaveným Dual SIM telefonem na našem trhu.

Z prvních dojmů vše nasvědčuje, že tentokrát se návrat Alcatelu povede. Má své zastoupení, dostatečně rozmanité portfolio, které navíc příští rok obohatí, a svou roli hraje i fakt, že se mu daří úplně všude, kam prozatím vstoupil. Doufejme, že Alcatelu vydrží jeho dravá taktika s nízkými cenami a výbavami, které přinášejí vždy něco navíc. A příští rok se můžeme těšit i na výbavou zajímavé přístroje.

Diskuze ke článku
Redmarx
Tak na Alcatel One Touch si pamatuji, dodnes mi hruzou vstavaji vlasy na hlave, kdyz ho vidim nekde na obrazku, dekuji redakce. :-D No a nove modely jako kdyby mu z oka vypadly, opravdu osklive, rekl bych, ze Alcatel mit uspech nebude. Nevim ale jak moc budou lide touzit po dvousimkovych telefonech, ja take dve SIM mam ale prave proto, abych mohl mit dva telefony a urcite je nechci strkat do jednoho. :-)
Ferda
Alcatel 997D bude podle mě bomba :-)
Kynio
Vše půjde doslova na dračku :)
Velda
Trochu zmatení pojmů. :-) Alcatel není 10. největší výrobce mobilních telefonů, ale TCL Corp. je 10. největší výrobce... :-) Sami to říkáte, tak se toho po zbytek článku držte. :-) To je jako říct, že Xperia je (třeba) 11. největší výrobce na světě, ne není. Telefony dělá SEMC, teď již jenom SMC (Sony chceme-li.). :-)

Proto Alcatel nekoná ani žádný comeback. Ani TCL nemá žádný velký návrat, pro ni je to spíš velký příchod.
"Alcatel se vrací na český trh ve velkém: uvádí 9 modelů"
– příklad zavádějícího nadpisu
"Značka Alcatel se vrací na český trh ve velkém: uvádí 9 modelů"
"TCL Corporation Communications přichází na český trh ve velkém: uvádí 9 modelů"
– 2 korektní nadpisy :-)

Už tak se zjednodušuje řetěz výrobce – designér – značka (např. T-Mobile Lumia 710: Foxconn – Nokia – T-Mobile) na výrobce – značka (Nokia – T-Mobile), ale zjednodušovat jenom na značku je snad příliš, ne? :-) Viz. jak to zní u brandu Sony...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze