AirDrop v Číně má jedno zajímavé omezení, s politikou to prý nesouvisí

AirDrop v Číně má jedno zajímavé omezení, s politikou to prý nesouvisí
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Funkce AirDrop slouží pro přenos souborů mezi telefony
  • Nový iOS v Číně limituje, jak dlouho a pro koho může být funkce zapnutá
  • Apple to vysvětluje zlepšením uživatelského zážitku

Software telefonů se liší podle regionů. Dříve šlo hlavně o podporu specifik tamních sítí, ale postupně se objevují i některé vlastnosti vynucené tamní legislativou. Třeba u telefonů pro EU můžeme najít funkci pro „ochranu sluchu“, která limituje maximální hlasitost ve sluchátkách a další. Zvěsti na weibo.cn přinesly informace o tom, že podobné umělé omezení schopností se v iOS 16.1.1 chystá i pro území pevninské Číny.

Konkrétně jde o funkci AirDrop pro přenos souborů na krátké vzdálenosti. Ta využívá technologii Bluetooth Low Energy a peer-to-peer Wi-Fi, díky čemuž lze posílat materiály bez nutnosti odesílat je na internet. Mohou tak snadno obejít zásahy cenzury, popřípadě sledování sdíleného obsahu. Nově, pokud nastavíte funkci sdílení pro všechny, pak se po deseti minutách vždy přepne pouze na kontakty.

K situaci se pro techcrunch.com vyjádřil i Apple. Podle něj nejde o reakci na politickou situaci v zemi, jednoduše chce vylepšit uživatelský zážitek tím, že zabrání nevyžádanému sdílení souborů. Pokud totiž funkci zapomenete vypnout, můžete skončit s telefonem plným nevyžádaného a potenciálně závadného obsahu. Podle Applu se tato funkce časem rozšíří i do zbytku světa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze