Absence 5G sužuje Pixely i na mnohem větších trzích, než je Česko

5
Absence 5G sužuje Pixely i na mnohem větších trzích, než je Česko
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Na zprovoznění 5G čekají také Indové u Pixelů 7 a Pixelu 6a
  • Google na tamním trhu přitom Pixely oficiálně prodává

Smartphony Pixel, které u nás ani po několika letech s výjimkou přeprodeje z ciziny stále nejsou dostupné (přestože v ČR Google oficiální zastoupení má), se bezpochyby řadí k jedněm z nejlepších telefonů s Androidem. I z tohoto důvodu je tak trochu škoda, že výměnou za špičkovou fotovýbavu, relativně čisté prostředí Androidu (Pixely mají svůj vlastní launcher) či originální design musí zákazníci zaplatit daň v podobě chybějícího 5G, ačkoliv jej Pixely po hardwarové stránce podporují.

Podle gsmarena.com však není Česká republika ani zdaleka jediným trhem, kde má Google s nasazením 5G problémy. Nezměrně větší indický trh, kde jsou navíc Pixely oficiálně prodávány, si rovněž musí počkat na zprovoznění 5G na Pixelech 7 a Pixelu 6a, což výrobce slibuje někdy v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku, přestože dříve uváděl termín prosinec 2022.

Google musí totiž nejprve dořešit veškeré certifikační procesy s tamními operátory, což je ostatně i (ne)oficiální důvod, proč 5G nefunguje na Pixelech v ČR. Absence 5G zaviněná zřejmě neochotou Googlu potřebné certifikace obstarat je rozhodně škoda, a to i vzhledem k tomu, že podstatně menší značky s horším postavením (jako je Nothing, ale třeba i environmentální Fairphone), na našem trhu 5G u svých telefonů zajištěné mají.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Fenomén 5G, co představuje kromě marketingu? Jaké pokrytí 5G má Indie? A nejen Indie , stačí se podívat na Českou republiku a množství dalších států. Navíc tu jsou nezanedbatelné otázky, dosah a zejména šíření v panelových domech, cena a efektivita. Nejsem proti 5G, 6G, 7G atd, ale stojím na zemi a současný stav zcela neodpovídá realitě, hlavně prodej zařízení, které nelze plně využít.
Petr Šraier
Petr Šraier
Jenom pro doplnění: syn v GB, již s britským občanstvím, 5G na Pixelu má vypnuté, kvůli výdrží. Prý to zkoušel.
Souhlasím sice, že blokace je škoda, avšak pokud nemáte mobil jako modem, je to dost jedno. Aspoň tedy tam, kde je 4G.. 😉
Já má Pixel 4a 5G a sit 5G mi zde v ČR nejde
Milan Fornůsek
Milan Fornůsek
V Indii už podpora 5G od Googlu funguje. Kdy bude u nás? Pravděpodobně nikdy, Google státy bývalého sovětského bloku ignoruje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze