75 % Android aplikací bude kompatibilních s Nokiemi X bez úprav

16

Dlouho se spekulovalo, zda Nokia přeci jen představí telefon s Androidem. V posledních chvílích se zdálo, že je to opět jen jeden velký omyl. Včera ráno se však stalo dosud nemyslitelné. Nokia představila tři telefony, které zvládají aplikace pro Android. Obchod Google Play však chybí, jak to tedy bude s kompatibilitou?

Trojlístek androidích novinek čítá Nokii X, Nokii X+ a Nokii XL. Všechny tři jsme si již přímo v Barceloně vyzkoušeli a vy si tak můžete přečíst naše první dojmy nebo shlédnout video. Při představování Nokia uvedla, že aplikace bude možné instalovat buď z jejího obchodu, případně obchodů jako je Amazon Store, kde se třeba Android aplikace nacházejí. Další možností bude instalace ruční, kdy si stáhnete z internetu APK soubor dané aplikace či hry a následně jej v telefonu nainstalujete.

Nokia X

Vyvstává však otázka ohledně kompatibility. Sama Nokia na své vývojářské stránce uvádí, že předpokládá, že 75 % všech aplikací bude spolehlivě kompatibilních bez nutnosti je jakkoliv upravovat. Zbylých 25 % bude v případě problémů nutné upravovat, avšak sama Nokia uvádí, že modifikace by neměla zabrat více než 8 hodin práce. Na výše uvedených stránkách si každý vývojář může svou aplikaci otestovat, zda bude korektně fungovat i na Nokiích řady X.

Zdroje: wmpoweruser.com

Diskuze ke článku
Moravak
No jestli to má být mobil pro méně náročné (rozuměj méně zdatné) uživatele, tak tento způsob nahrávání android aplikací se mi zdá přinejmenším podivný, ne-li zcela zcestný. Odkud si to asi ti uživatelé budou stahovat na tu kartu, když google play (kde je valná většina aplikací) není podporovaný. No sem zvědavý až to někdo (ne zaměstnanec nokie) vyzkouší v reálu. Nějak tomu nerozumím, podle mne místo aby smartfouny přiblížili lidem kteří nejsou it guru, tak je tím spíš odradí. leda že všichni chudáci vývojáři zase budou strkat svoje aplikace i do nokia storu (to sem zvědavý co za to nokia bude vybírat).
Lukas
Co treba apky na internetove bankovnictvi?
myzu
No ja som zvedavy ako to bude so stabilitou samotnych app.Osobne mam obavy ci instalacia app s roznych obchodov nesposobi ich nestabilitu,resp.nestabilitu celeho systemu a tiez sa obavam ci sa tym nezvysi riziko stiahnutia virusov do telefonu spolu s jednotlivymi app...
tomas
Prosím vas nenechte se vysmat. Kompatibilni to bude se vsema aplikacema co běží na androidu. Jen, tím ze tam nejsou gapps, tak aplikace co maji gapps jako závislost tam prostě nepojedou. Nokia dodá nějaký lepidlo, díky kterymu si za tech 8 hodin do aplikace dáte integraci s MS účtem místo Google accountu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze