4 praktické funkce operačního systému EMUI 13 od Huawei

4 praktické funkce operačního systému EMUI 13 od Huawei
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Mezi zajímavé funkce patří SuperStorage i chytré widgety
  • Nejnovější EMUI 13 využívá například vlajkový Huawei Mate 50 Pro

Huawei již několik let vyvíjí a ustavičně vylepšuje proprietární operační systém Harmony OS, který na našem trhu najdeme v nových smartphonech pod označením EMUI 13. Systémem je vybaven například „selfie speciál“ Huawei nova 10 Pro se 100W nabíjením a výrazným designem, ale také vlajkový Huawei Mate 50 Pro, o jehož unikátní variabilní cloně s deseti úrovněmi nastavení si můžete přečíst v naší podrobné recenzi. V tomto článku se zaměříme na čtyři oblasti, v nichž se EMUI 13 co nejvíc snaží usnadnit život uživatelů.

Vylepšené widgety

Vylepšené widgety systému EMUI 13 umožňují nahlížet do aplikací bez nutnosti jejich otevření. V praxi to znamená, že po ikonce vybrané aplikace stačí přejet prstem, čímž se otevře okno s widgetem, s nímž je možné dále pracovat.

Widgety pocházející například z tematicky podobných aplikací lze přetažením skládat na sebe. Jednoduchým „svajpnutím“ dolů lze pak balíček s poskládanými widgety rozbalit a přepínat mezi nimi tažením prstů nahoru a dolů.

S tím se pojí i možnost vytváření chytrých složek, jejichž velikost i tvar lze upravovat přesně dle potřeb uživatele. K předchozím možnostem rozmístění políček 1:2, 2:2 a 4:4 nově přibyly složky typu 1:2, 2:4, ale i další.

Propojení více zařízení

EMUI 13 umožňuje propojit až 10 zařízení a vytvořit ucelený ekosystém, v rámci něhož je možné si prohlížet například informace z notebooku v telefonu či naopak. Funkce Multi-screen pak umožňuje otevřít okno s rozhraním telefonu a zároveň mít otevřený například i jiný dokument na obrazovce laptopu. S tím se pojí i funkce SuperHub, kdy lze pomocí přetažení souboru do SuperHub okna dočasně uložit požadované soubory a následně je odtud rychle poslat do jiného zařízení. Velmi praktická je napříč zařízeními Huawei možnost sdílení hudby, stejně jako možnost využít telefon jako webkameru.

Úložiště SuperStorage

V rámci úspory úložiště a zefektivnění práce s dostupným prostorem byla představena funkce SuperStorage. Jedná se o kompresní technologii, která pomáhá také s vyhledáváním duplicitních souborů, jež umí automaticky detekovat a označit. Jmenovitě se jedná například o fotografie odeslané z různých chatovacích platforem či stejné soubory uložené či stažené několikrát po sobě. SuperStorage zároveň dokáže identifikovat aplikace, které nebyly dlouho používány a nabídne jejich kompresi, aby nezabíraly zbytečně místo.

Důraz na soukromí

V rámci operačního systému EMUI 13 je kladen ještě větší důraz na zabezpečení systému a uživatelské soukromí. Přístup k jednotlivým oprávněním aplikacemi je tedy nově přehlednější, a tudíž je tak možné jej i lépe kontrolovat.

Funkce Privacy Center v sekci Soukromí obsahuje podrobné zobrazení chování veškerých aplikací. Zároveň platí, že pokud telefon zjistí, že aplikace používá nepřiměřené oprávnění, doporučí uživateli, aby oprávnění upravil, respektive zrušil.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze