100 dní s Android Wear na zápěstí

26

Neodolal jsem a na Vánoce si pořídil hodinky s Android Wear, které jsem poslední tři měsíce intenzivně používal. Za dobu několikrát delší, než jaké je pro testy obvyklá, jsem systém prozkoumal do hloubky a o své zkušenosti se nyní podělím. Kromě zkušeností si také ukážeme pár tipů a triků, jak si hodinky vylepšit.

Můžeme klidně začít shrnutím, které obvykle přichází až na závěr. Jaké jsou tedy mé dojmy? Abych pravdu přiznal, jsou stále poněkud rozpačité, v čem se víceméně shoduji s ostatními recenzenty. Jsou zde sice některé dobře pojaté momenty, které vypadají skoro jako ze sci-fi filmu (například zdařilé používání navigace), ovšem na ně poněkud vrhá stín spousta nedomyšlených detailů a drobných chyb. S některými, jak si ukážeme později, se dá snadno vypořádat, jiné budou chtít hlubší změnu filozofie celého systému.

LG G Watch R
Hodinky prostě mají být kulaté, nemyslíte?

Takže jsem v situaci, kdy sice hodinky nadále využívám a nesnažím se je udat v zastávárně, ovšem kdybych byl ve stejné situaci znovu, asi bych si dokázal představit účelnější využití prostředků, které jsem investoval do hodinek LG G Watch R.

Technické parametry LG G Watch R

Kompletní specifikace
Konstrukce46,4 × 53,6 × 9,7 mm, 62 g, odolnost: IP67
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejPOLED, 1,3" (320 × 320 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor410 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostlistopad 2014, 6 499 Kč

Na špici pokroku

Kdy má podobné zařízení smysl si pořizovat? V současné době je to stále spíše hračka pro technologické nadšence, než smysluplný doplněk k telefonu. Takže když telefon využíváte opravdu aktivně a počty došlých notifikací z nejrůznějších aplikací se počítají na stovky, pak jejich sledování skrze displej na zápěstí může mít nějaký smysl.

Při používání hodinek jsem narazil ještě na dva další nutné rysy, kterými by se jejich případný majitel měl vyznačovat. V první řadě je to jakási nutnost vnitřního řádu – na hodinky by měl být zvyklý, stejně tak jako na fakt, že je po příchodu domů odloží vždy na jedno místo. Jinak to prozatím nejde: mé dlouhodobé zkušenosti ukazují, že výdrž u tohoto modelu se pohybuje někde mezi 18 a 36 hodinami. Není to mnoho a za každé zapomenutí nabíjení je uživatel tvrdě potrestán.

Hodinky jsou fajn, ale než dojde na nabíjení. Nutnost vozit s sebou nabíjecí kolébku je otravná.

Druhou věcí, která dá používání chytrých hodinek smysl, jsou sluchátka k telefonu, nejlépe pak bezdrátová. S nimi pak dostává koncept nositelné elektroniky smysl. Když například na hodinkách zjistíte, že někdo volá, stačí jen zvednout hovor a začít mluvit. Bez sluchátek začnete teprve hledat telefon, takže vás používání hodinek ve skutečnosti spíše zpomaluje.

Notifikace by chtěly doladit

Pokud přijímáte spoustu notifikací, o kterých je dobré vědět, ale nemusíte na ně hned reagovat, pak budou hodinky s Android Wer určitě přínosem. Nic víc než to zobrazování totiž zatím nezvládnou. Každá přijatá notifikace má sice menu s pár položkami, ale obvykle to není nic moc smysluplného. A to mluvíme o aplikacích přímo od Googlu, ty třetích stran jsou na tom ještě o kousek hůř. Takže například si přečtete zprávu na Skypu, ale dál už musíte na všechno vytáhnout telefon. Přitom by stačilo zapracovat do menu pár předdefinovaných odpovědí ve stylu „ano“, „díky“, „zavolám později“ atd. a hned by byly možnosti o mnoho větší. Ještě větší radost by tomu dodalo hlasové zadávání textu, ale to není v našich podmínkách využitelné.

Notifikace a práce s nimi není dokonalá ani u aplikací od Googlu, natož pak u softwaru třetích stran.

Na hodinky radši nemluvte

Hlasové ovládání hodinek připomíná slavnou Hlavu 22 a stejně jako tento protiválečný román zavádí implikaci kruhem. Je přirozené, že hlasové ovládání není k dispozici pro češtinu, což by těm, kteří utrpěli nějaké vzdělání, nemuselo zas až tak vadit. Takže seberete odvahu a na hodinky promluvíte anglicky. Nastane krátký okamžik radosti, kdy se vám asi na druhý nebo třetí pokus podaří vyslovit název příkazu tak, že jej hodinky vykonají. Ten však velice rychle odezní, protože hodinky nejsou následně schopny porozumět českému pokračování: jménu, které chcete vytočit, poznámce, kterou si přejete zaznamenat anebo požadované adrese. Přitom hlasové vyhledávání přepnuté do češtiny v telefonu rozumí docela obstojně.

I kdyby se někdy v daleké budoucnosti podařilo tyto problémy vyřešit, stále to nebude ideální. I rodilí mluvčí si v recenzích často stěžují, že jim není rozumět. A i kdyby, spousta situací použití hlasového ovládání ztěžuje nebo rovnou vylučuje.

Hlasové vyhledávání a ovládání končí nezdarem častěji, než by bylo záhodno.

Někdy je moc ticho, takže nesouvislé verbální projevy k hodinkám přitahují nežádoucí pozornost. A lidé pak na vás nebudou hledět s obdivem jako na pionýra technologického pokroku, ale jako na lehce retardovaného mladíka, který si hraje na špióny. A jedna malá perlička: když venku fouká vítr, hodinky zaznamenají místo vašeho projevu jen „fu fu fu fu fu“, načež se vám v telefonu otevře seznam nejbližších finančních úřadů.

Chytré karty raději pokládám

Další důležitou funkcí, která by konceptu chytrých hodinek měla dodávat smysl, jsou Chytré karty od Googlu. Osobně je v telefonu nepoužívám, jejich přínos mi přijde docela malý na to, abych těch pár informací, které se dají zjistit i jinak, vyměnil za neustálé sledování polohy Googlem. Ale dal jsem celému konceptu druhou šanci, třeba začne mít v hodinkách ten správný šmrnc.

Ovšem nastal pravý opak. Hodinky jsou poněkud nekonzistentní v komunikaci s telefonem a v zobrazování informací. Typickým příkladem je zobrazený jízdní řád ze zastávky, ze které jste před pěti minutami odjeli. Anebo informace o tom, že vám cesta domů potrvá půl hodiny v situaci, kdy jste před půl hodinou vyrazili.

Chytré karty dokáží nabídnout důležité informace. Jen ne ve správnou chvíli.

Celé to připomíná jednu vánoční epizodu Simpsonových, kdy si Homer koupil mluvící hodiny, které svými moudry oblažovaly všechny okolo. A chytré karty se chovají podobně: spoustu toho vědí, ale namísto toho spíš jen tak nesmyslně blábolí.

A není to jen otázka služeb v dané oblasti. Kupříkladu podobně nesmyslně se chovají i další funkce. Kupříkladu jeden zahraniční recenzent chtěl sledovat stav svých akcií skrze Google Finance. Informace o nich dostával však zcela náhodně. Logické by při tom bylo, aby se tak stalo po nějakém větším výkyvu, anebo například po uzavření trhů. Tady to bude chtít ještě hodně práce.

Bugy, mršky jedny

Celou dobu běžely hodinky velmi stabilně, o nějakých restartech nebo zamrzání nemůže být řeč. Přesto i zde jsem narazil na dvě poměrně závažné chyby, které navíc patří do kategorie těch zákeřných. Myslím takové, které se objevují jen nahodile (obvykle jen párkrát za měsíc nebo i méně), takže je velmi těžké přijít na to, co je způsobuje. Obě dně navíc přetrvávají i v poslední verzi Android Wear 5.0.2.

Hodinky si totiž občas postaví hlavu a přestanou zobrazovat došlé notifikace. Žijete v myslném přesvědčení, že je klid, namísto toho na vás v telefonu čeká několik emailů a textovek. Pomůže až restart hodinek. S touto chybou se soudě dle internetových diskusí potýká více uživatelů s hodinkami i telefony od různých výrobců, takže černý Petr bude nejspíše v rukou výrobců.

LG G Watch R
Kromě firmware v hodinkách se také průběžně aktualizuje obslužná aplikace v telefonu a není to vždy bez problémů.

Ještě zákeřnější je chyba, na kterou jsem naštěstí narazil za tři měsíce dvakrát nebo třikrát. Při ní jednoduše zamrzne ambientní displej (ten, který zobrazuje jenom ručičky). Takže mrknete na hodinky, jsou za chvíli čtyři, pak na ně mrknete znovu a jsou zase za chvíli čtyři, i když je půl páté.

Osobně si tedy myslím, že by Androidu Wear slušela nálepka „beta“, stejně jako u mnoha jiných produktů Googlu. Jenomže to by se pak hodinky za několik tisíc asi tak dobře neprodávaly.

Customizace: vlastní ciferník a launcher

Nyní se naopak přesuneme k tomu, co je na hodinkách s Android Wear pozitivní a co jim přisuzuje velký potenciál do budoucna. Začněme možnosti přetvořit si vzhled hodinek k obrazu svému. Několik ciferníků najdete už předinstalovaných, další si můžete stáhnout. Obvykle se ale jenom přiblížíte tomu, co byste na hodinkách skutečně chtěli vidět. Někdy vám nesedí nějaký detail ve vzhledu, jindy byste si rádi přidali nějaké informace atd.

Existuje pár programů na „customizaci watchface“, ze všech se mi asi nejvíce líbil Intellicom WatchFaces. V mobilu si nejdříve nastavíte, jak by měl ciferník vašich snů vypadat. Začnete výběrem pozadí (jsou podporovány i uživatelské obrázky), pak výběrem ručiček, fontem číslic a dalšími náležitostmi. Nejlepší je ale možnost přidávat si widgety, které zobrazují různé užitečné informace: například aktuální počasí, stav baterie telefonu, počet kroků atd.

Aplikace v telefonu má bohaté možnosti nastavení vlastních hodinek, stejně tak jako galerii, ze které můžete zdarma stahovat.

Další slabinou současného stavu je spouštění aplikací. Posledních pár spuštěných je sice nahoře, ale obvykle to znamená scrollování na konec seznamu a dlouhé hledání. Situaci je potřeba vyřešit instalací alternativního launcheru. Opět jich existuje celá řada, za všechny jsem si vybral Wear Mini Launcher. V telefonu si nastavíte, jak jej budete spouštět. Po tomto gestu se dostanete k seznamu aplikací v hodinkách. Můžete si je seřadit podle libosti, některé aplikace zablokovat, zobrazit ve více sloupcích a určit velikost ikon. Takto by měl Android Wear vypadat už v základu, určitě by pak vyvolával o něco méně rozpačité reakce.

Příjemným bonusem tohoto launcheru je pak jeho další obrazovka. Na té můžete na dálku ovládat některé funkce: zapínat a vypínat Wi-Fi, hotspot, vyzvánění a dokonce nastavovat hlasitost telefonu. Lze jen zopakovat, že něco takového už by měly hodinky umět v základu.

Kdyby šly aplikace spouštět takto snadno už v základu, určitě by se systém dočkal lepších recenzí.

Aplikace nehledejte, už je máte

Původně jsem měl v plánu napsat i článek, který by doporučoval „must-have“ aplikace pro Android Wear. Žádný takový jsem ale zatím nesepsal. Proč?

Jde o to, že Android Wear nelze brát jako samostatný systém, ale jako nadstavbu Androidu. Neměly by tedy být tvořeny aplikace pouze pro hodinky (i když se tak často děje), ale pro oba dva systémy najednou. Ideální stav pak je, když aplikace v telefonu počítá s hodinkami a má pro ně speciální rozhraní. V ideálním případě tak máte všechny aplikace v hodinkách ve chvíli, kdy je propojíte s telefonem.

Současný stav ale vypadá tak, že nějaká podpora Android Wear je spíše světlou výjimkou. A pokud už ji aplikace má, pak nabízí jen část toho, co by mohla.

LG G Watch R

Těžký život pionýrů

Jak už jsem několikrát naznačil, celý Android Wear je v takové fázi vývoje, že updaty přinášejí celkem zásadní vylepšení. Poslední velká aktualizace měla třeba kromě změn v ovládání také přinést podporu Wi-Fi. To zní jako báječný nápad: už nebudete omezeni desetimetrovým dosahem Bluetooth, ale získáte mnohem větší volnost. Snychronizace hodinek a telefonu navíc probíhá přes servery Googlu, takže ani není nutné, aby obě dvě zařízení byla ve stejné síti. Tolik teorie.

Strom života prozatím přináší jenom problémy. Ten první spočívá v otázce, zda-li hodinky mají skutečně Wi-Fi. Mohlo by se zdát, že ano, ale není to tak jednoduché. Kupříkladu zmiňované LG G Watch R, v oficiálních specifikacích Wi-Fi nemají. Ovšem v některých dokumentech se o této technologii mluví, jako o součásti čipsetu, kterou je jen potřeba aktivovat novým firmware. Jasno nemají nejspíše ani u LG, jistá je tak jenom podpora u Sony Smartwatch 3.

Pokud se i přesto pokusíte podporu synchronizace přes Wi-Fi aktivovat, zasypou vás hodinky množstvím chybových hlášek a jediná cesta ven je tovární restart.

Závěrem

Současný stav navíc vypadá jako bezvětří. Zatímco by systém vyžadoval intenzivní práci, poslední doba přináší jen setinkové upgrady. Jako by všichni čekali na to, co přinesou Apple Watch. Snad to bude, alespoň v softwarové rovině, opravdu něco zajímavého, co pomůže celý segment rozhýbat a posunout na vyšší úroveň. Potenciál na to rozhodně má.

Diskuze ke článku
GT
"Hodinky prostě mají být kulaté, nemyslíte?"
My myslime a preto vieme, ze NIE NEMUSIA BYT KULATE!
Prosim autora nepodsuvat vlastny nazor na design a ergonomiu.
.
Dakujem autorovi za trefny a celkom vycerpavajuci clanok.
Jasne potvrdzuje to, co pisem uz davno, ze sucasny stav smart hodiniek este zdaleka nie je na urovni, za aku som ochotny zaplatit.
Vsetko su to testovacie prototypy, urcene na testovanie verejnostou a na verejne zaplatenie umelo vyvolaneho hype okolo smart hodiniek.
Zatial prudko prevladaju negativa nad pozitivami.
Bohuzial, autor sa musel opalit, hoci cital recenzie skusenejsich.....
"Blahoslaveni ktori uverili, aj ked nevideli/neskusili...."
.
Vdaka aj za zdroj aspon minimalnych moznosti uprav a jemneho doladenia.
Pri buducom vybere a nakupe zelam ovela viac stastia.... a rozumu (nic osobne). ;-)
Jirka.S
Přečetl jsem začátek a další čtení pro mě ztratilo smysl. Přijdu domů a hodinky položím na jedno určitě místo. Tak k čemu pak takové hodinky. To se dávalo dřív do každého pokoje bytě nástěnné hodiny. Mám sw 2 které wear nemají a jsem s nimi nadmíru spokojený, výdrž při plném využití tři dny a to i hraju hada občas, všechny notifikace mi to ukáže, normálně se s nima koupu a občas mě i budí do práce, takže vydrží tři dny včetně nocí.
PEtr
Co tak na ovládání v češtině zkustit Tasker, autovice a autowear. Třeba by to mohlo fungkovat
jerry
Mám Sony Smartwatch 3 prakticky stejnou dobu a autor to popsal velmi přesně. Aktuálně jsou hodinky s Android Wear opravdu spíše pro geeky (s tím jsme to kupoval).

Hlasové ovládání je uplně k ničemu, rozumně fungujících aplikací pomálu a chytré karty jsou tak otravné a k ničemu, že jsem je nakonec vypnul.

Jsem celkem zvědav na ten nejnovější update , mohl by to zase posunout dál.

Jo a chybí čeština, ne že by to byl extra problém, ale nevidím důvod, proč nepřebírat alespoň systémové názvy dnů a měsíců do watchface...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze