ZTE posouvá hranice: v Číně otestovalo LTE s rychlostí 223 Mb/s

Celosvětově první úspěšný komerční test technologie sdíleného přenosového pásma Carrier Aggregation provedl v Číně výrobce ZTE v LTE síti největšího světového operátora China Mobile.

Společnost ZTE, výrobce chytrých mobilních zařízení a dodavatel operátorské infrastruktury, úspěšně realizovala historicky první komerční test technologie umožňující přenášet mobilní data rychlostmi přesahujícími 200 Mb/s. Stalo se tak ve spolupráci s operátorem China Mobile. K dosažení rekordních rychlostí downloadu i uploadu dat byla použita technologie Carrier Aggregation v síti LTE, a to za běžného provozu.

ZTE logo

Zkušební přenos dat proběhl v čínském městě Guangdong v reálných podmínkách zavedené mobilní sítě standardu TDD-LTE operátora China Mobile. Nejvyšší dosažená rychlost stahování dat dosáhla 223 Mb/s. Průměrný poměr rychlosti stahování a uploadu dat po čas přenosu činil 3:1. Klíčem k dosaženým výsledkům bylo použití technologie Carrier Aggregation.

O technologii Carrier Aggregation

Technologie Carrier Aggregation (CA) neboli sdílení přenosového pásma dokáže naplno využít doposud relativně zanedbávaného potenciálu LTE sítí. Je všeobecně považována za klíčovou součást dalšího navyšování kapacit přenosu dat v rámci standardu LTE-A (Long Term Evolution Advanced).

CA umožňuje oproti dnes běžně používané technologii přenášet v rámci kanálu simultánně dva a více signálů o jedné nebo několika různých frekvencích. Efektivním využitím sítě tak značně naroste šířka přenosového pásma a v konečném důsledku i rychlosti stahování a uploadu dat. Technologii lze využít ve standardech sítě TDD-LTE i FDD-LTE. První úspěšně provedený test mimo „laboratorní“ podmínky potvrdil vysoký potenciál technologie Carrier Aggregation a výrazně přiblížil její nasazení do běžného provozu.

Na závěr malá zajímavost. My ZTE známe především jako výrobce levných mobilních telefonů. ZTE je ale také jedním z největších světových poskytovtelů mobilní infrastruktury standardu LTE. Ke konci roku 2012 čínský výrobce v této oblasti spolupracoval se 42 globálními mobilními operátory ze 32 zemí v Evropě a Asii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze