Zloději našli další způsob, jak zneužít ekosystém Najít od Applu

Zloději našli další způsob, jak zneužít ekosystém Najít od Applu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Metoda spočívá v tvrzení, že se ve vašem obydlí nachází Apple Watch či jiné zařízení dohledatelné přes ekosystém Najít
  • Důvěryhodnost má zprostředkovat právě aplikace Najít (Find My)

S popularitou výrobků Apple bohužel existuje i hned několik různých způsobů, jak je zneužít ke kriminálním činnostem. V tomto ohledu lze zmínit například často skloňovaný AirTag. Ten zloději například nasadí do vozidel nic netušících majitelů za účelem sledování a následného odcizení. Paradoxně jej však využívají i některé policejní složky pro prevenci vůči těmto živlům. V poslední době se však diskutuje o „zneužívání“ dalších produktů, ať už jde o „odezírání“ hesla či různých funkcí v rámci ekosystému.

Záhadný iPhone či Apple Watch ve vaší domácnosti

Na sociální síti Reddit, na kterou odkazuje phonearena.com, se uživatel s přezdívkou „CalciteQ“ podělil o zajímavou zkušenost. Vše začalo návštěvou jemu neznámé osoby u dveří jeho domu, která zazvonila na zvonek a tvrdila, že se uvnitř jeho obydlí nachází Apple Watch. Konverzace probíhala skrze videofeed kamery v chytrém zvonku, kdy žena ukázala skrze kameru na displeji jejího iPhonů aplikaci Najít (Find My). Podle ní, respektive aplikace Najít, se v domě nacházely její Apple Watch, což byl zároveň její argument, proč nevěří tvrzení majitele domu, že tam nejsou. Na stejné sociální síti se pak objevil odkaz na příběh z Texasu z roku 2017 dostupný na ksat.com, který měl velmi podobný scénář. I v tomto případě se snažil někdo tvrdit, že se jeho zařízení Apple nachází v domě osoby, na jejíž dveře zazvonil.

Důvodem takového konání přitom zřejmě bude vniknout do nemovitosti a tu si zmapovat, případně se dovnitř rovnou dostat nátlakem po otevření dveří a vyloupit dům i s použitím hrozby fyzického násilí. V obdobných případech se doporučuje zavolat policii, případně alespoň navrhnout dotyčnému, aby lokalizoval/a údajné zařízení skrze přehrání zvuku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze