Zisk Samsungu ve Q4 2015 poklesl o 40 %, dařilo se tabletům

5

Samsung oznámil finanční výsledky za poslední kvartál roku 2015. Celkově nejde o příliš pozitivní informace, zisk totiž poklesl o 40 %. Dařilo se především tabletům, prodeje smartphonů naopak trochu stagnovaly. Samsung navíc přiznává, že v roce 2016 bude těžké udržet svoji ziskovost, na vině jsou především agresivnější čínští výrobci.

Finanční výsledky Samsungu za poslední čtvrtletí roku 2015 se nenesou zrovna v pozitivním duchu, čistý zisk totiž klesl o poměrně výrazných 40 % na 2,7 miliardy dolarů. Na svědomí to mají především agresivnější čínští konkurenti, kterým se skvěle daří v oblasti TOP smartphonů. Nabízejí totiž velmi lákavý poměr ceny a výkonu, značka jako taková tedy trochu ustupuje do pozadí. Alespoň to prozrazují aktuální finanční výsledky.

Samsung logo

Čtvrtletní zpráva poukazuje na propad prodejů smartphonů, a to především té nejvyšší třídy. Lépe se dařilo smartphonům z nižší a střední třídy. Celkově se ovšem prodeje smartphonů ztenčily, lépe se dařilo například tabletům, což je možná trochu překvapení. Mobilní divize jako taková za čtvrté čtvrtletí 2015 vykázala mezičtvrtletní pokles prodejů o 6 %. Ve srovnání meziročním došlo k 7,3% poklesu prodejů.

Samsung se logicky obává také o ziskovost v roce 2016. Bude velmi obtížné vyrovnat se s konkurencí, která stále více tlačí cenu dolů při zachování špičkové výbavy. V roce 2016 se Samsung bude více zaměřovat na wearables, zkvalitnění softwarové složky a samozřejmě také na prvky chytré domácnosti.

Zdroje: news.samsung.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Petr
Smažete ten předešlej článek nebo tu budou dva? V jednom Samsung EXPEDOVAL nejvíce telefonů a vede se mu a ve druhém prodal méně a rapidně mu klesl zisk.
Nebo tu jsou oba záměrně aby si každý vybral? :D
Loko
By mě docela zajímaly prodeje s6 v porovnání s s5

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze