Zaostřeno na design: stylové Vivo V40 SE se v záplavě nudné konkurence neztratí

3
Zaostřeno na design: stylové Vivo V40 SE se v záplavě nudné konkurence neztratí
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Vivo podrobilo novinku náročnému testování
  • Chlubí se například speciálním testem odolnosti veganské kůže na zádech

V poslední době se donedávna ještě prémiová veganská kůže začíná pomalu dostávat i do segmentu cenově dostupnějších smartphonů. Nové Vivo V40 SE, které nabízí tuto elegantní, ale rovněž praktickou povrchovou úpravu ve fialovém provedení (Leather Purple), je tak s přihlédnutím k ceně zřejmě nejdostupnějším (novým) telefonem na trhu, jenž se veganskou kůží může pochlubit. Výrobce navíc přidává hned několik garancí odolnosti, které podle nás rozhodně stojí za pozornost.

Veganská kůže, kterou jen tak něco nerozhází

O přednostech nového Viva si můžete více přečíst v naší podrobné recenzi, kde jsme vypíchli například kvalitní AMOLED displej, dlouhou výdrž na nabití či povedený design. Testované provedení Leather Purple se přitom netají tím, že cílí především na dámské publikum, které nepochybně ocení zmíněné přednosti i zvýšenou odolnost použité veganské kůže.

Navzdory celkové odolnosti IP54, jež zařízení částečně chrání proti prachu a také stříkající vodě z jakéhokoli směru, výrobce novinku testoval v několika různých scénářích používání. Konkrétně provedl 32 000 pádů z menší výšky, otestoval fungování v teplotách minus 20 až (plus) 50 stupňů Celsia, ale také podrobil náročnému testování veganskou kůži na zadní straně. Výrobce se konkrétně pochlubil netradiční zkouškou odolnosti, kdy veganské provedení otestoval na 8 000 vytažení z kapsy tmavých riflí a následně uložení do kapsy. Ačkoliv jsme novinku v takovýchto podmínkách nepoužívali, nezaznamenali jsme na redakčním kousku žádné šmouhy ani jiné znečištění.

S čím Vivo naopak nijak neexperimentovalo, to je umístění fyzických ovládacích prvků. Uživatelé tak vše najdou na pravém boku v ideální výšce, díky čemuž lze vypínací tlačítko i kolébku ovládání hlasitosti snadno nahmatat. V průběhu testování nás pak potěšila rovněž solidní haptická odezva, která u smartphonů s podobnou cenou často pokulhává, či podpora eSIM i paměťové karty o velikosti až 1 TB. Zejména s nástupem letních dovolených přitom může hrát podpora eSIM relativně klíčovou roli v tom, jak si usnadnit používání telefonu v cizině.

Vivo V40 SE Leather Purple

Rozměry163,2 × 75,8 × 8 mm, 191 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 4 Gen 2,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh