Začínáme testovat Honor 6 Plus: jak fotí? (galerie fotografií)

40

Honor 6+ není pouze zvětšená varianta Honoru 6. Některé prvky výbavy se změnily, navíc novinka přidává hned dvě zvláštnosti navíc – rovnou dva fotoaparáty na zadní straně a také speciální super noční režim. K čemu je to všechno dobré si vysvětlíme v dnešním článku, který bude plně zaměřen na fotografické schopnosti této zajímavé novinky.

Nejvybavenější kousek společnosti Honor, model 6 Plus, není aktuální novinkou. Představen byl již v prosinci. Dle původních plánů se na tuzemském trhu neměl ani prodávat. Honor se však nakonec rozmyslel a novinku začal prodávat skrze on-line distribuci v několika známých e-shopech. Cena je nastavena poměrně radikálně, konkrétně na necelých 11 600 Kč. Co za tímto markantním zdražením vlastně stojí? Do značné míry exkluzivita zařízení. Model 6 Plus totiž není pouze zvětšenou variantou již recenzovaného Honoru 6, jde o model s „něčím navíc“. Nemluvíme teď obecně o upravených parametrech, na které se zaměříme v plánované recenzi. Na mysli samozřejmě máme vylepšený fotoaparát.

Honor 6 Plus
Honor 6 Plus

Novinka totiž nabídne rovnou tři čočky – dva fotoaparáty na zadní straně a jeden klasický selfie snímač na přední straně. Začneme rozlišením. Všechny tři čočky nabídnou shodné rozlišení 8 Mpx, což někde znamená zlepšení, někde naopak zhoršení. Honor 6 nabízí 5Mpx sekundární fotoaparát, v tomto ohledu si novinka polepšila rovnou o 3 Mpx. Zadní fotoaparát však v případě Honoru 6 nabídl rozlišení 13 Mpx, u novinky rozlišení kleslo na 8 Mpx – ovšem s tím bonusem, že na zadní straně nalezneme rovnou dvě čočky.

Prostředí aplikace Fotoparát

Aby těch možností nebylo málo, díky softwarové interpolaci lze dosáhnout i u modelu 6 Plus rozlišení 13 Mpx, ovšem nejedná se o výkon samotného čipu, ale právě dopočítání zbylých pixelů složením fotografií – dvou fotografií s rozlišením 8 Mpx. Pro větší přehlednost si parametry všech fotoaparátů u obou modelů představíme v následující tabulce.

Specifikace Honor 6 Honor 6 Plus
Primární fotoaparát (základ) 13 Mpx (4 128 × 3 096 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
Primární fotoaparát (interpolace) beze změny až 13 Mpx (4 128 × 3 096 px)
Počet čoček 1 čočka 2 čočky
Sekundární fotoaparát 5 Mpx (2 592 × 1 936 px) 8 Mpx (3 264 × 2 448 px)
Přisvětlovací LED dioda ano, dvojitá ano, dvojitá
Super noční režim ne ano
Video FullHD (1 920 × 1 080 px) FullHD (1 920 × 1 080 px)

Právě fotoaparát a jeho výkon nás v dnešním článku bude zajímat primárně. Rovnou si můžeme poodkrýt ono tajemství dvou čoček na zadní straně v případě novinky Honor 6 Plus. Honor v tomto ohledu nechce experimentovat s 3D fotografiemi, na to nejsou čočky ani dostatečně daleko od sebe. Kouzlo tkví v něčem jiném – v různorodém zachycení hloubky ostrosti. To ovšem není vše. Díky dvojici 8Mpx snímačů lze dosáhnout i lepší absorpce světla, což má pozitivní vliv na výslednou kvalitu snímků za zhoršeného osvětlení. Jak to celé funguje prozradí nejlépe ukázkové fotografie, pojďme se na ně tedy podívat.

Široká clona

Režim široká clona umožní snímkům měnit hloubku ostrosti. Honor doporučuje, aby focené předměty byly zhruba do vzdálenosti dvou metrů. Tento režim naleznete v přepínačích rovnou na domovské stránce aplikace fotoaparát.

Ukázka číslo 1 a 2
Ukázka číslo 3 a 4
Ukázka číslo 5 a 6
Ukázka číslo 7 a 8
Ukázka číslo 9 a 10

Jak si můžete z testovacích snímků ověřit, ne vždy vyjde ona úprava zcela bezchybně, občas telefon špatně vyhodnotí scénu a některé detaily tak nejsou zcela zaceleny, někdy naopak ignoruje část snímku. Ve většině případů však lze dosáhnout poměrně zdařilých výsledků. Zmíníme také hlavní výhodu této funkce – upravovat můžete i již vyfocené snímky, není tedy nutné zdržovat se focením stejného snímku s jinou hloubkou ostrostí. Do paměti telefonu se fotografie uloží již v editovatelném stavu, ze kterého následně můžete udělat třeba 10 dalších fotografií. Zpracování obrátku je otázkou několika vteřin, přesto se telefon nijak nezadýchává. Vše také záleží na náročnosti konkrétní kompozice.

Super noční režim

Druhým režimem, na který se dnes zaměříme je super noční režim. Tento režim je předurčen pro umístění telefonu do stativu, protože pořízení snímku trvá zhruba 10 až 30 vteřin. Ideální je na všechny noční scenérie, kdy telefon postupně upravuje snímek tak, aby odstranil co možná nejvíce šumu, na druhou stranu ale aby zachoval věrné barevné podání. Tento režim ze zkušeností funguje opravdu velice dobře i při téměř naprosté tmě, ze snímku tak „vytáhne“ maximum. Nutno podotknout, že na rozdíl od předchozího režimu musíte takto snímek již vyfotografovat, pozdější úpravy nefungují. Pro srovnání vždy přikládáme fotku vyfocenou běžným způsobem a právě fotku s aktivovaným super nočním režimem.

Ukázka číslo 1 a 2
Ukázka číslo 3 a 4

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Závěr: povedlo se

Dvojice fotoaparátů na zadní straně tak má možná větší smysl, než se na první pohled zdá. Skvělý je především super noční režim, který opravdu vytáhne z fotografií maximum, změnou hloubky ostrosti pak dosáhnete zajímavých snímků, které běžným telefonem uděláte jen stěží. Jestli však stojí tato dovednost za příplatek, to s dovolením necháme na vás.

Diskuze ke článku
Tester
No ty snímky jsou dost dobré. Hlavně v noci teda :) Jen škoda, že to má Kirin, jinak bych do něj šel.
Pepa
Ahoj, umí telefon LTE 800 a 900? Díky
Lukas
Otazka na redakciu: ak by ste mali porovnat kvalitu fotiek u honor 6 plus a huawei p8, ktory by vyhral?
Dychov
Super - mobil za 12k bez evropských LTE frekvencí. Není lepší koupit HTC m8s? Stojí stejně, má taky dva foťáky, navíc celokovové zpracování a hlavně plné LTE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze