Xiaomi Mi Band 1S: fitness trenér za rozumnou cenu
recenze

Xiaomi Mi Band 1S: fitness trenér za rozumnou cenu

34

Xiaomi se na svém domácím čínském trhu angažuje téměř ve všech odvětvích spotřební elektroniky, fitness náramky nevyjímaje. Už loni jste mohli na našem webu číst o zajímavém náramku Mi Band, který nyní přichází pod názvem Mi Band 1S obohacen o několik dalších funkcí a z hlediska zákazníka patří k těm nejzajímavějším. Odhalilo naše dlouhodobé testování i nějaké problémy?

Xiaomi, ač nepatří na tuzemském trhu mezi kdo ví jak zavedené značky, neustále překvapuje. Především na poli mobilních telefonů ale Čechům nabízí velmi zajímavé kousky za příznivé ceny. Xiaomi se dále angažuje jako výrobce kvalitních powerbank s vysokou kapacitou a rovněž také jako výrobce fitness náramků. Loni jsme vám představili zajímavý vstup do tohoto odvětví, konkrétně model Mi Band. Ten za cenu okolo 1 000 Kč nabídl kromě kovového těla také akcelerometr, gyroskop, velkou výdrž na jedno nabití a poměrně přehlednou aplikaci kompatibilní i s jinými výrobci.

Xiaomi Mi Band 1S

Nově se na tuzemský trh dostává inovovaná varianta s přídomkem 1S. Ta přináší kromě nižší ceny také jedno zásadní vylepšení, a to senzor tepové frekvence. Ten se nachází na spodní části kovového modulu, a tak při vsunutí modulu do pásku tedy senzor směřuje na vaše zápěstí. Další vylepšení jsou spíše kosmetická. V dnešní recenzi se zaměříme především na srovnání a ohodnocení toho, jak se s fitness náramkem s cenou okolo 700 Kč existuje.

Za zapůjčení náramku děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Technické parametry Xiaomi Mi Band 1S

Kompletní specifikace
Konstrukce37 × 13,6 × 9,9 mm, 13,5 g, konstrukce: ?, odolnost: IP67
Displej?, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor45 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2015, 799 Kč

Obsah základního balení

Základní balení nového fitness náramku je opět velmi skromné, takže kromě samotného kovového modulu naleznete v balení už jen gumový pásek s několika otvory (bezproblémově sedne i slečnám s úzkým zápěstím) a nabíjecí kolébku. Vzhledem k tomu, že je tělo Xiaomi Mi Band 1S opravdu velmi malé, nabíjecí microUSB konektor se na něj nevměstnal. Modul tedy musíte umístit do speciální plastové objímky, která Mi Band dobije během pár desítek minut.

Design a konstrukce: proč měnit to, co funguje?

Xiaomi se nesnaží měnit to, co funguje, což dokazuje i novým modelem fitness náramku Mi Band 1S. Tělo modulu je kovové a na první pohled vypadá poměrně hodnotně. Nevýhody kovového provedení jsou jasné – vzhledem k tomu, že se jedná o tenký plát hliníku, je velmi snadné tělo náramku poškrábat, zvláště když vystupuje i nad okolní gumovou ochranu v podobě řemínku na zápěstí. Xiaomi však deklaruje, že alespoň základní odolnost vůči poškrábání by náramek nabídnout měl.

Mi Band 1S

Kovová vrchní strana, ač se tváří jako celistvá, nabízí ještě jedno překvapení. Samozřejmě máme na mysli trojici indikačních LED diod, které prosvětlují kovovou část a slouží jako signalizace hned několika věcí. Informovat se můžete jak o stavu baterie, tak také o dosažení vaší denní aktivity nebo například o zmeškaných událostech.

Kromě předchozího Mi Band nabízí novinka také již zmíněný „heart rate“ senzor, tedy senzor tepové frekvence. Ten se nachází na spodní části modulu a jedná se o jedno z nejvýraznějších vylepšení oproti předchozí generaci. Tento senzor je poměrně malý, svit senzoru je v zelené barvě, což je dnes běžné u většiny fitness náramků, které senzor tepové frekvence nabízejí. O jeho funkčnosti si povíme v následující kapitole.

Jak už jsem zmínil, plastový pásek je velmi variabilní – kovový hrot lze upevnit do jednoho z osmi otvorů, a tak je vhodný jak pro úzké zápěstí, tak také pro velmi mohutnou ruku. Řešit kvalitu pásku nemá příliš smysl, neboť se jedná o levnou gumu, která bohužel není zrovna extra poddajná a umístění kovového hrotu do některého z otvorů je – alespoň než si náramek „zvykne“ – poměrně obtížné, ale má to i svoji výhodu. Vzhledem k enormně nízké hmotnosti 13,5 gramů o Mi Band 1S během chvíle ztratíte ponětí, a tak je dobré vědět, že vám při prudším pohybu nesklouzne ze zápěstí.

Vzhledem k ceně jsme kovový pásek nečekali. Xiaomi každopádně umožní přikoupení dalších pásků v různých barvách nebo materiálech. Na závěr doplníme také rozměry: 37 × 13,6 × 9,9 milimetrů.

Xiaomi Mi Band 1S

Odolá vodě

Fitness náramky jsou samozřejmě předurčeny k tomu, že je na ruce budete nosit bez přestání. Bez zvýšené odolnosti by tak postrádaly smysl. Zde si samozřejmě Xiaomi nemohlo dovolit zaváhat a Mi Band 1S se chlubí odolností dle standardu IP67. Je tedy zcela odolný proti prachu a vydrží až 30 minut ponořen metr pod hladinou. Můžete s ním tedy umývat nádobí, sprchovat se, ale také si v klidu zaplavat v bazénu.

Xiaomi Mi Band 1S Xiaomi Mi Band
Materiál konstrukce kov kov
Certifikace odolnosti IP67 IP67
Senzor tepové frekvence ano ne
Cena od 799 Kč 699 Kč

Senzorová výbava: obohacený základ

Předchozí varianta náramku Mi Band byla na senzorovou výbavu poměrně chudá, neboť nabídla pouze akcelerometr a gyroskop. To pro základní orientaci náramku samozřejmě postačuje, avšak novinka se pyšní také již zmíněným senzorem tepové frekvence. Ten je rozdělen na dvě části, jeho svit je tmavě zelený. Skvělé je rovněž to, že při zahájení běhu je senzor neustále aktivní a vaši tepovou frekvenci monitoruje průběžně. V aplikaci, o které si více povíme později, si také můžete navolit maximální tepovou frekvenci. V případě jejího překročení vás náramek informuje a doporučí krátkou přestávku. Tepovou frekvenci si můžete samozřejmě změřit také manuálně, kdy se výsledky uloží do jednoduchého přehledu.

Xiaomi Mi Band 1S

Baterie: záleží na situaci

Kapacita baterie 45 mAh se od předchozí generace nijak nezměnila. Xiaomi se stále chlubí výdrží na hranici jednoho měsíce. Ano, měsíc náramek od Xiaomi opravdu vydrží, je ovšem nutné myslet na to, že senzor tepové frekvence baterii nadstandardně vytěžuje. Pokud tedy budete často využívat jeho služeb, výdrž se zkrátí na zhruba dva týdny. To ovšem stále můžeme považovat za velmi dobrý výsledek. Pokud se bez služeb senzoru obejdete, výdrž zhruba 3 až 4 týdny je reálná. Výhodou je také rychlé nabíjení. Pokud se už tedy náramek zcela vybije, nabitý je během pár desítek minut, a to i když jej místo do elektrické sítě zapojíte jen do USB portu počítače.

Xiaomi Mi Band 1S

Konektivita: Bluetooth vládne

Uvnitř modulu bychom nalezli Bluetooth čip, který slouží pro komunikaci s okolním světem. Díky aplikaci Mi Band se náramek spáruje s vaším telefonem a je víceméně jedno, jestli je jeho výrobce Xiaomi, nebo někdo jiný. Podmínkou je však operační systém Android 4.4 a vyšší. Prvotní vyhledání modulu se telefonu nejdříve úplně nezdařilo, aplikace nechtěla asi na první tři pokusy náramek rozeznat. Chvíli zabrala také registrace do Mi účtu. Jakmile se už ale náramek spáruje, k žádným výpadkům naštěstí nedocházelo.

Komunikace: bez předsudků

Xiaomi Mi Band 1S se zařízeními jiných výrobců nejen komunikuje, ale i funguje jako důvěryhodné zařízení, takže po dobu co je náramek v dosahu nemusíte zadávat PIN nebo otisknout prstu. V menu nastavení je však nutné náramek nejdříve označit jako důvěryhodné zařízení.

Xiaomi Mi Band 1S

Aplikace a funkce: přehledný základ

Aplikace za svoji existenci prošla poměrně znatelným vylepšením, přesto ji k dokonalosti ještě trochu schází. Začněme ale pěkně popořadě. Po spojení s Mi Bandem 1S vás aplikace vyzve, ať se přihlásíte ke svému účtu. Ke svým datům pak můžete přistupovat z jakéhokoli telefonu. Při prvním spuštění jste vyzvání k zadání vašeho pohlaví, věku, váhy a výšky. Následně si zvolíte, kolik kroků denně je vaším cílem ujít, což se stane vaším hnacím motorem.

Prostředí aplikace Mi Fit

Poté vás již aplikace přenese na jednu ze dvou hlavních obrazovek. Na nich se pomocí kruhové grafiky zobrazuje počet ušlých kroků a nechybí ani číselné zobrazení. To je doplněno o vzdálenost a také spálené kalorie. Pod tímto grafem se pak nachází řádky s významnými milníky. Vždy je vybraný nějaký časový úsek a v něm ušlá vzdálenost, kroky a spálené kalorie. Samozřejmě se můžete podívat i do historie, kolik jste toho nachodili v minulých dnech. Ovládání je velmi jednoduché. O dosažení vašich denních cílů vás bude informovat trojice LED diod. Každá dioda znamená jednu třetinu vaší nastavené denní aktivity. Pokud blikají všechny tři, máte splněno. Postupné rozsvěcování, kdy se mění intenzita blikání a počet rozsvícených LED diod, vás pak informuje o částečném splnění.

Prostředí aplikace Mi Fit

Další zajímavým režimem je monitoring vašeho spánku, do kterého se Mi Band přepíná automaticky sám. Posunem hlavní obrazovky směrem doprava zjistíte čas spánku za poslední noc a nechybí ani informace, jak dlouho trval hluboký či lehký spánek. Přesnost zřejmě nebude největší, zvlášť pokud se probudíte a znovu usnete (ach ty víkendy...), Mi Band 1S pak nezměří čas ani kvalitu spánku správně a výsledky vyhodnotí nepřesně.

Prostředí aplikace Mi Fit

Pokud si zobrazíte menu s možnostmi, najdete v něm inteligentní budík. Pomocí vibrací vás Mi Band dokáže v rozmezí 30 minut, kdy dokáže odhadnout lehkou fázi spánku a tím vám zpříjemnit vstávání, probudit. Pokud si potřebujete pospat, stačí poklepat na vrchní část náramku a upozornění se odloží. To už ale známe. V možnostech dále nechybí aktivace senzoru tepové frekvence nebo běhu. V tomto případě se senzor tepové frekvence spustí automaticky a upozorní vás na nadměrnou aktivitu, pokud tedy toto „omezení“ nevypnete v nastavení aplikace. V položce Mi Band najdete primárně stav baterie. Nechybí nastavení cílů, barva blikání LED diod a také nastavení, na jaké ruce Mi Band nosíte.

Prostředí aplikace Mi Fit
Xiaomi si poradí také s notifikacemi. Nastavit můžete například notifikaci vibrováním na příchozí hovor. Vibrovat však náramek nezačne okamžitě, nejmenší prodleva činí 3 sekundy. Vibrovat však může začít i za 30 vteřin, protože záleží na vašich preferencích (kdy a kým se chcete nechat vyrušovat). Notifikace můžou chodit také ze 3 přednastavených aplikací. Pokud chcete správu notifikací z aplikací rozšířit, budete se muset poohlédnout po aplikacích třetích stran. To už se ovšem nebavíme o funkčnosti zaručené výrobcem.

Závěr a konkurence: levný, svůj

Xiaomi Mi Band 1S zcela jistě není nejlepším dostupným fitness náramkem na trhu, avšak za cenu okolo 700 Kč je téměř nepřekonatelný. Nabídne střízlivý design, pokročilé funkce v podobě senzoru tepové frekvence či měření spánkové aktivity, opomenout nesmíme ani výbornou výdrž na jedno nabití. I samotné nabíjení je otázkou chvilky. Pokud tedy chcete pomalu proniknout do fitness světa a přitom nechcete být nějak zvláště limitováni, je Xiaomi Mi Band 1S vhodnou volbou.

Xiaomi Mi Band 1S

Za zapůjčení náramku děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Mezi konkurenty můžeme zařadit například Sony SmartBand SWR10, který seženete za zhruba 1 200 Kč. Nabízí se také alternativy od společnosti Fitbit (například varianta Flex), kde však počítejte s investicí okolo 2 000 Kč. Navíc velká výhoda dnes recenzovaného Xiaomi tkví v přítomnosti senzoru tepové frekvence, která rozhodně není u všech chytrých náramků samozřejmá, tím spíše v dané cenové hladině.

xiaomi-mi-band-1s
Klady
  • dobrý poměr cena/výkon
  • nízká hmotnost a kvalita zpracování
  • rychlé nabíjení
  • senzor tepové frekvence
  • dlouhá výdrž baterie
  • jednoduché prostředí aplikace Mi Fit
Zápory
  • proprietární nabíjecí konektor
  • občasné problémy s překladem
  • nepřesnosti v měření spánkové aktivity
Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Na GearBest je prvý MiBand za skvelých $10 :)
http://www.gearbest.com/smart-wristband/pp_259237.html
Vladimír Březina
Vladimír Březina
"...takže po dobu co je náramek v dosahu nemusíte zadávat PIN nebo otisknout prs."
Já teda ještě nemám na telefonu ani čtečku prstů a už se na nás řítí další novinka? :)
m4t35
Zajimalo by me, jestli je mozne tepovou frekvenci merit pravidelne, napr. trikrat denne nebo kazdou hodinu i behem spanku, vysledky by mohly byt zajomave :-)
Wesi
Bohuzel jsem jej vratil prave z duvodu, ze neumi sam od sebe merit tep prubezne behem dne. Problem take byl s odpojovanim naramku, kdy pri vstupu do aplikace moselo nejdrive dojit ke spojeni, coz otravovalo. Pouzivano s iOS 9.2, autor by do clanku mohl doplnit podporu konektivity Apple

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze