Windows 11 kladou důraz na jednoduchost. Vylepšují widgety a chtějí oslovit hráče

2
Windows 11 kladou důraz na jednoduchost. Vylepšují widgety a chtějí oslovit hráče
Fotografie: Microsoft
  • Aktualizace systému Windows mají být nově o 40 % menší a probíhat na pozadí
  • Hráči využívající Windows 11 se mohou těšit na funkci Auto HDR známou z konzolí Xbox Series X a Series S
  • Nabídku Start a tlačítko Start nově najdeme vycentrované podobně jako u macOS

Microsoft dnes oficiálně představil nový operační systém Windows 11. Mezi hlavními novinkami najdeme kromě vizuálně upraveného uživatelského rozhraní také přepracovanou nabídku Start a větší zaměření na hráče.


Nabídku Start a tlačítko Start nově najdeme vycentrované. Uživatelské rozhraní tak připomíná již ukončený projekt Windows 10X, který Microsoft připravoval pro dual-screen zařízení. Všimnout si můžeme živých dlaždič, které jsme poprvé mohli vidět již u Windows 8 i launcheru připomínajícího ten v Chrome OS či systému Android. Zde najdeme aplikace či nedávno otevřené dokumenty a také vyhledávání. Vycentrované prvky samozřejmě připomínají kromě Chrome OS také macOS a zaoblené okraje Android či iOS. Vylepšeno má být rovněž rozhraní v případě připojení více monitorů.

Více výkonu se stejným hardwarem

Během vývoje Windows 11 byl kladen důraz také na výkon. Nechvalně proslulé aktualizace systému mají být nově o 40 % menší a probíhat na pozadí, takže uživatele neruší během práce. Rovněž Microsoft Teams jsou nově přímo integrované přímo do systému, odkud lze tak snadno kontaktovat kolegy, přátele nebo rodinu.

Windows 11

Velkou roli hrají také widgety a dotyková gesta, která využívají AI a mají nově fungovat lépe a přirozeněji na tabletech a obecně zařízeních s dotykovým displejem. Mezi widgety najdeme například widget pro počasí, zprávy nebo mapy.

Myslelo se i na hráče

Hráči využívající Windows 11 se mohou těšit na funkci Auto HDR známou z Xbox Series X a S. Auto HDR zajistí vysoký dynamický rozsah u velkého množství her podporujících DirectX 11 a DirectX 12, a to za předpokladu, že je k dispozici HDR monitor.

Windows 11

Novinkou je rovněž technologie DirectStorage, která má zrychlit nahrávací časy u Windows 11. Stejně tak je do systému přímo integrován Xbox Game Pass v rámci nové aplikace Xbox, kterou Microsoft několik měsíců připravoval.

Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
Zaoblené rohy z W7 v osmičkách zrušili v rámci,,čistějšího" vzhledu a teď je s velkou slávou vracejí, strašný
Franta Kulisek
Franta Kulisek
A ted jen otazka ...... jak se nastavi aby mohl byt task bar vertikalne .... aby tam sly dat dalsi panely (jako treba quicklaunch), aby se negroupovaly programy a ta silenost s tim, ze nejsou videt popisky aplikaci???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze