Windows 10 poběží na budoucích procesorech od Qualcommu

26

Menší mobilní revoluce nás čeká pravděpodobně již v příštím roce. Společnosti Microsoft a Qualcommem totiž oznámily, že klasické Windows 10 budou fungovat pod mobilními ARM procesory a uživatelé standardním způsobem spustí běžné aplikace win32.

Windows 10

Plnohodnotnou verzi Windows 10 jsme doposud na mobilních procesorech ARM nemohli spatřit. Tato skutečnost se však již v roce 2017 změní, což včera oficiálně oznámil Microsoft a Qualcomm. Běh Windows 10 na mobilních procesorech přinese nejen dostatečný výkon, ale také nízkou energetickou náročnost a konektivitu. Podporována totiž má být také elektronická SIM karta (eSIM), která uživatelům umožní si vybírat operátora, aniž by fyzicky SIM kartu potřebovali.

TIP! Qualcomm oznámil Snapdragon 835, je vyrobený 10nm technologií

Mnohem důležitější pro uživatele však bude možnost spouštět všechny klasické desktopové aplikace (x86, win32). Uživatel nebude muset aplikace nijak měnit nebo spouštět ve speciálním režimu, vše se bude dít na pozadí. Bez problémů tak využijete kancelářský balík MS Office, Adobe Photoshop nebo známé herní tituly pro Windows. Pochybnosti o dostatečném výkonu nejsou na místě. Prvním procesorem od Qualcommu, který bude připraven na Windows 10, má být nově představený Snapdragon 835, který je vyrobený 10nm technologií. Na něm údajně také Microsoft ukazoval své demo, ačkoliv na níže přiloženém videu můžete v nastavení spatřit informaci o přítomnosti Snapdragonu 820. Za velkou výhodu lze považovat i přítomnost rychlého nabíjení Quick Charge 4.0, které se na přenosné počítače s procesory Qualcomm dostane.

Prvních zařízeních se dle slov Qualcommu můžeme dočkat už během roku 2017. Má se jednat nejen o tablety, ale také zařízení 2v1 a ultrabooky.

Zdroje: qualcomm.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
mm
V kombinaci s continuum, je to pecka.
Ryo2
Tak to je bomba. Očekávám porty na všechny telefony které budou mít dostatečný výkon. Super
Filip Poloček
A bude zde i podpora platformy AMD64, nebo to bude jen emulace IA-32?
MIhael
To nebude malá mobilní revoluce, ale pěkně velká. A demo je ukázka na klasickém SD 820, na jiných webech se dá najít záznam celé konference.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze