Vyzkoušeli jsme posílání souborů přes Bluetooth ve Windows Phone 8

15

Jeden z kritizovaných nedostatků předchozích Windows Phone 7, a sice nemožnost posílat soubory přes Bluetooth, byl v osmičkové verzi odstraněn. Sdílení i přijímání souborů přes Bluetooth je tak konečně možné i zde. Jak přesně funguje, co lze poslat, co lze přijmout a jaká jsou případná omezení? Odpovědi naleznete v našem článku.

Funkce, na kterou se mnoho lidí ptá a kterou řada uživatelů požaduje, je posílání souborů přes Bluetooth. Po zakoupení telefonu se "sedmičkami" pak bylo mnoho zákazníků překvapeno, že tuto funkci, kterou bez problému zvládá Android i Symbian, Windows Phone 7 nepodporují. Otazníky nad touto funkcí visely i v případě Windows Phone 8, přičemž i samotný Microsoft nám přímo na pražské tiskové konferenci k uvedení systému na trh oznámil, že Bluetooth podporuje stále jen audioprofil a přenos souborů nikoliv. Buď tedy máme v redakci unikátní kus HTC 8X, který podporuje funkci, o které ani Microsoft neví, nebo to je opravdu standardní funkce osmiček. Velmi pravděpodobně bude správně odpověď B. Protože se nás na to v diskuzích stále ptáte, rozhodli jsme se v tom jednou pro vždy udělat jasno a ukázat, jak posílání souborů přes Bluetooth v nových Windows Phone 8 funguje.

Nové funkce testujeme na HTC 8X, které máme v redakci

Windows Phone 8 podporují HD displeje, vícejádrové procesory, paměťové karty, Mass Storage a další věci, které sedmičkám citelně chyběly. Microsoft však, zdá se, uživatelům naslouchal a ty nejpalčivější nedostatky odstranil. Nechybí tak už ani NFC a sdílení souborů přes Bluetooth. Už v dřívějším článku na nearfield.cz jsme vám ukázali, jak probíhá sdílení přes NFC, nyní se zaměříme na klasické posílání souborů přes Bluetooth. Co vše lze z telefonu poslat? V podstatě vše, u čeho se v telefonu objeví nabídka sdílet, tedy kontakty, obrázky, videa, dokumenty Office (z Office hubu). Například odkazy na aplikace nebo internetové odkazy (z webového prohlížeče) však lze poslat jen přes NFC - poslání přímo přes Bluetooth chybí. Potěší také, že lze například vybrat více fotografií a přes Bluetooth je najednou poslat.

Nabídka Bluetooth a kontextové menu pro sdílení

Řada z vás se také ptá, zda lze sdílet hudební soubory. Odpovědí je ne, nelze, a to žádným způsobem. Hudbu si tak z hudebního přehrávače neodešlete přes NFC, Bluetooth, ani například e-mailem. Až bude ve Store aplikace pro správu souborů, je ale možné, že tato možnost bude přístupná skrze ni. Pokud si ale už nyní přes Bluetooth pošlete hudbu z jiného telefonu, uloží se vám na Windows Phone 8 přímo do hudební knihovny. Stejně tak kontakty, Office dokumenty nebo obrázky a videa se do telefonu uloží tam, kam patří a jsou okamžitě přístupné skrze dané aplikace.

Posílání souborů přes Bluetooth. V galerii lze i vybrat více obrázků a najednou je přes Bluetooth odeslat

Možnosti Bluetooth celkově nejsou nijak široké, v podstatě ho můžete jen vypnout a zapnout. Automaticky se v nabídce Bluetooth zobrazují nalezená zařízení, která můžete spárovat. I po spárování se ale telefon bude vždy ptát, zda z daného zařízení může soubor přijmout, jiné nastavení možné není. V případě potvrzení přijetí se v horní části displeje objeví notifikační pruh s průběhem posílání, který nelze odstranit. Po kliknutí na oznámení se zobrazí detaily přenosu. Najednou lze posílat a přijímat pouze jeden soubor. Po dokončení se lze skrze tuto notifikaci dostat přímo do souboru.

Postup přijímání souborů přes Bluetooth

Je tedy vidět, že sice pokročilejší funkce chybí, ale pro běžné občasné poslání fotky přes Bluetooth plně dostačuje a Windows Phone 8 tak i v tomto směru srovnává krok s Androidem a získává jednu z výhod oproti iOS.

A co vy? Vadilo vám u Windows Phone 7 nemožnost poslání souboru přes Bluetooth? Používáte tuto funkci často? Chcete vyzkoušet konkrétní věc nebo postup ohledně Bluetooth na Windows Phone 8? Napište nám do diskuze a my vše rádi prověříme a odpovíme.

TIP: podívejte se na naše video a první dojmy z HTC 8X, které právě testujeme v redakci

Diskuze ke článku
Tomáš SVK
konečne sa da posielať už aj cez BT a ide to aj pri videach, hudbe ... ?
YEY
Priznám sa, že som túto funkciu používal na svojej rok starej Nokii C6-01 asi 3x za celú jej životnosť, no nikdy neviete, kedy sa Vám to zíde:-)
EINEX
Inovace správným směrem, ted už nebudu všechny před Windows Phone varovat a odrazovat. Konečně to i něco umí.
Vlastimil
Dá se to k notebooku připojit přes BT jako přes kabel? Míslím tím mass storage jestli funguje jako přes kabel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze