Vyzkoušeli jsme nový Instagram 3.0: je nová verze skutečně přelomová?

4

Od dob vzniku Instagramu jsme se dočkali mnoha verzí, které nepřinášely žádná velkolepá vylepšení či inovativní funkce. Tentokrát však lze říci, že verze 3.0 přináší lehce inovované prostředí a sdílení fotek na mapách, podle lokality kde byly pořízené.

Co je vlastně Instagram?

Instagram je pro mě poměrně novou záležitostí. Osobně jsme k němu "přičichl" teprve před několika měsíci. Ovšem ač nerad, musím říci, že tato aplikace si mě opravdu získala a při vybalení nového telefonu patří mezi první instalované aplikace. O co se jedná? Je to takový základní kapesní editor fotek, který nenabízí žádné editovací funkce ale jeho kouzlo tkví v nabídce originálních, až ojedinělých efektů. Mohlo by jich sice být více, ale i stávající nabídka je více než dostatečná. Uživatel může buď pomocí vestavěného fotoaparátu pořídit fotku, nebo otevřít již uloženou fotografii. Posléze je k dispozici paleta různých efektů.

Základní prostředí Instagramu

Fotografii můžeme přiřadit rámeček a na konkrétním bodě ji zaostřit. Vše kolem pak bude rozostřené. Nechybí ani jednoduché rámečky. Výsledné "mistrovské" dílo je pak uložené v databázi ostatních fotek, uživatelů Instagramu. A těch fotek je opravdu požehnaně, jedná se o tisíce, možná sta tisíce fotek, denně nahraných uživateli této aplikace ze všech koutů světa. Nechybí ani přímá volba sdílení fotek na sociální sítě (Twitter, Facebook a další).

Novinky verze 3.0

Podle hlásajících titulků, všech ať už tuzemských nebo zahraničních serverů, jsem očekával, že novinky a změny budou naprosto zásadní, až dech vyrážející. Moje první dojmy z nové verze jsou tak o poznání klidnější a hlasité zvolání "wow" se nekoná. Třeba v další čtyřkové verzi. Mezi první novinku patří lehce obměněné prostředí. To se týká zejména vlastní karty uživatele. Jednotlivé kategorie jsou přehledněji uspořádané, na výběr je přepnutí mezi zobrazením fotek ve stylu miniatur nebo seznamu. Pak je tu i nově kategorie Photo Map. Jedná se o novinku, která ukáže globální mapu světa a podle místa pak vidíme nahrané fotky uživatelů. Vlastní fotky můžeme přiřadit danému místu, kde jsme je pořídili.

Další změna se váže na fázi, kde jsme již upravili fotografii. Nyní je snazší přidání popisku (tagu) dané fotce. Můžeme zaškrtnout volbu přiřadit na foto mapu a současně tuto lokaci pojmenovat. Přehlednější je i samotné sdílení fotky. Kliknutím na obdélníkový panel vybereme typ sociální sítě (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr).

Nová funkce Photo map (nahrávání fotek do map a jejich následné sdílení s ostatními)

Já osobně vnímám i další změnu v samotné optimalizaci aplikace. Načítání fotek je nyní mnohem rychlejší a pohyb po aplikace je svižnější. Dříve jsem se setkával s delší prodlevou, než došlo k načtení všech nových fotek, nahraných ostatními uživateli. Nyní slovo prodleva v aplikace neexistuje.

Závěr

Nová verze určitě přináší příjemná vylepšení. Grafickou změnu profilu vítám, potěší i nová funkce pro sdílení fotek na mapě. Ovšem očekával bych více změn. Inovoval bych například prohlížení fotografií, prostředí fotoaparátu je stále neměnné. Často jsem kritizoval již odstraněnou pomalejší odezvu a načítání fotek. To je již minulostí. Samotnou aplikaci rozhodně doporučím. Pokud rádi fotíte a potrpíte si na osobitý styl fotek, nezbývá vám nic jiného, než tuto aplikaci nainstalovat.

Verze pro stažení

Jak se vám nová verze aplikace líbí? Jste jejími zastánci nebo naopak odpůrci? Podělte se s námi o vaše postřehy, dojmy a názory v diskuzi pod článkem níže.

Diskuze ke článku
pauletak
Souhlas, je to o něco lepší, až na to, že se mi teď občas zasekne při přidávání rozostření ve tvaru obdélníku a musím vyndat baterku... :)
MaHa
Trochu jsem doufal, že nova verze bude i pro BlackBerry, ale zatím stále nic :(.
Petr @moomo1976
Pekny clanek. Proc nezkusit napsat duel mezi mytubo.net (pro Android) vs. Instagram ( IOS a Android). Mytubo.net je take velmi dobra aplikace. Dokonce ma v sobe i prekladad commentu a popisku.. podporuje i vice formatove fotky. Tesim se na nazor oststnich uzivatelu a redakce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze