Vyzkoušeli jsme nové produkty Xiaomi: čistička vzduchu a nejen to

7

Společnost Xiaomi je známá jako výrobce mobilních zařízení a v poslední době se jí také poměrně dobře daří. Proto se výrobce rozhodl rozšířit svůj sortiment a na tiskové konferenci představil nový koncept chytré domácnosti. My jsme byli přímo na místě a přinášíme vám fotografie nových produktů.

Včera odpoledne se konala tisková konference MIUI Czech & Slovak, což je komunitní fanpage XIAOMI.com pro Českou a Slovenskou republiku. Na této události jsme se dočkali zásadní novinky, a to že Xiaomi hodlá rozšířit své působení také na různé domácí spotřebiče a nezaměřovat se tak čistě na mobilní průmysl. A tak byl představen koncept chytré domácnosti ovládané mobilním telefonem spolu s několika produkty.

Vše je o aplikaci

Hlavní myšlenkou tohoto konceptu je možnost ovládání vašich spotřebičů pomocí jedné aplikace, kterou budete mít vždy po ruce ve svém telefonu. Stačí se jen připojit k síti a již budete moci například regulovat osvětlení, ovládat domácí bezpečnostní systém nebo nastavit čističku vzduchu. Některé produkty jsou teprve vizemi budoucnosti, avšak některé jsme měli možnost si prohlédnout. Co nám tedy Xiaomi přichystalo?

Vyčistí, a to chytře

Jedním z produktů je chytrá čistička vzduchu, která poslouží k filtrování vzduchu znečištěného smogem nebo zvýšenou prašností. To ostatně nabízí klasické čističky. Hlavním tahákem je však možnost propojení s telefonem skrze speciální aplikaci. Až nyní začíná ona „chytrost“. Její provoz můžete totiž průběžně sledovat ze svého telefonu, a když se například vrátíte z práce domů, budete mít hezky „vyčištěno“.

Čistička vzduchu od Xiaomi

Wi-Fi a úložiště v jednom

Dalším produktem je Mi WiFi Wireless AC Router, neboli plnohodnotný router s ethernetovým i Wi-Fi 802.11ac připojením. Uvnitř zařízení dokonce tepe dvoujádrový procesor architektury ARM Cortex-A9 taktovaný na 1 GHz a tomu sekunduje 256 MB RAM. Z dalších prvků nabízí konektor USB 2.0 nebo funkci NFC.

Xiaomi WiFi Wireless AC Router

To ale opět není vše, jelikož zde narazíme také na pevný disk s kapacitou 1 000 GB, což vystačí na zhruba 1 000 filmů v HD rozlišení nebo až 4 000 skladeb. Router je navíc s tímto úložištěm propojen, a tak není problém k tomuto obsahu přistupovat z jakéhokoliv zařízení.

Rozsvítíte si odkudkoliv

Xiaomi se vrhlo také do světlení a ukázalo žárovku Xiaomi Yeelight. Jedná se o úspornou žárovku s příkonem 6 W a v pohotovostním režimu si řekne o méně než 0,3 W. Teplota produkovaného světla je 6 000 k, což se podobá dennímu světlu. Žárovka se také pyšní dlouhou životností více než 20 000 hodin.

Žárovka Xiaomi Yeelight

Zatím je to jen obyčejná žárovka, avšak všechno začíná po připojení k domácí síti. Nyní totiž můžete žárovku ovládat ze svého telefonu, kde můžete upravovat intenzitu nebo interval svícení. Máte také možnost nastavení různých barev, a sice bílé a RGB. Narazíme tu však také na jedno omezení. Pro správné fungování žárovky je totiž vyžadován Wi-Fi router od Xiaomi, což není nutné v případě zbylých produktů.

Víte, co se děje

Ty, co chtějí mít neustálý přehled o svém domově, by mohla zaujmout IP kamera Xiaomi YI. I v tomto případě totiž umožňuje připojení odkudkoliv, a tak se můžete z práce ujistit, jestli už například přišly děti ze školy. Kamera vás může upozornit i sama díky detekci pohybu. Zařízení navíc podporuje i obousměrnou komunikaci, můžete tedy ze svého telefonu někoho doma okřiknout.

IP kamera Xiaomi YI

Ohledně dalších parametrů, tak maximální rozlišení obrazu činí 1 280 × 720 pixelů s 20 snímky za vteřinu a kamera disponuje také čtyřnásobným zoomem. Zorný úhel je v horizontálním záběru 92,7 stupňů, ve vertikálním 48,7 stupňů a v diagonálním směru 111,2 stupňů. Kamera umožňuje také ukládání obrazu, a to na paměťové karty typu microSD. Pokud si ale pořídíte také Xiaomi router, pro ukládání můžete využít jeho úložiště.

Když obyčejný měřič tlaku nestačí

Posledním ukázaným produktem byl měřič tlaku Xiaomi iHealth. Ten funguje na stejném principu jako ty „obyčejné“, avšak naměřené hodnoty ihned nahrává do aplikace ve vašem telefonu. Můžete tak jednoduše sledovat váš zdravotní stav nebo měření sdílet se známými.

Měřič tlaku Xiaomi iHealth

Rozsah měření tlaku je od 0 až 40 kPa, přičemž maximální odchylka činí 0,4 kPa. iHealth umí pochopitelně také změřit tepovou frekvenci, a to v rozsahu 40 až 180 tepů za minutu s maximálně 5% odchylkou. Rozměry zařízení jsou 115 × 115 × 66,5 mm a hmotnost činí 220 gramů.

Diskuze ke článku
kubala
Tahle firma co jenom kopiruje si nezaslouzi ani korunu. Samy smejdy.
re
Řekl odborník který Xiaomi nevidel ani z Marsu....
ip
1000GB vystačí na 1000 filmů v HD rozlišení. Možná za předpokladu, že mají tak 30 minut ...
Daniel81
Souhlasim s názorem, že XIAOMI je jedna velká mišmaš kopie renomovaných značek, a zrovna čističku bych si od nich už vůbec nekoupil, s těží bych dal krk na to, že bez problému pojede víc jak tři roky. V tomhle odvětví zůstanu raději věrnej japonskýmu Sharpu, od kterýho vlastním již dvě, a z toho jedna mi už bez problému šlape víc jak sedm let :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze