Vyzkoušeli jsme nové offline Google Mapy pro Android

15

Nejnovější aktualizace oblíbených Google Map přináší velmi podstatnou novinku, na kterou mnozí dlouho čekali. Konečně je totiž možné i Google Mapy prohlížet bez přístupu k internetu, tedy off-line. Má to však svá velká ale a než bude možné používat Google Mapy plnohodnotně i off-line, nějaký čas to ještě potrvá. První krok však Google již učinil.

Google

Není tomu tak dávno, kdy Google konečně spustil plnohodnotnou navigace i v České republice. Zároveň však oživil diskuzi nad využitelností Google Map při cestování. Vždy totiž bylo nutné být v dosahu Wi-Fi nebo mobilních datových přenosů, přes které si telefon mapové podklady stahoval. Tomu je však nyní konec. Google vypustil novou verzi svých map označenou jako 5.70, která přináší zásadní vylepšení. Dovolí uživateli prohlížet mapu offline, ačkoli ne vždy a ne celou.

Pokud chcete stejně jako my vyzkoušet offline Google Mapy, je nejprve zapotřebí aktualizovat aplikaci Google Maps. Pokud máte nastavené automatické aktualizace, již se vám nová verze stáhla. Pokud ne, stačí jednoduše zavítat do Marketu, následně do sekce Mé aplikace a mapy aktualizovat. Po stažení a prvním spuštění nové verze vás aplikace informuje, co je nového. Nejzajímavější položka se nachází až na samotném konci seznamu novinek. Google funkci pojmenoval „stáhnout oblast mapy“ a jedná se prozatím o beta verzi.

Jak na offline prohlížení?

Novou funkci je zapotřebí nejprve aktivovat. Vyvolejte si menu a následně vyberte položku Více. Po té zvolte první možnost Laboratoř Google. Zde si můžete aktivovat a tím vyzkoušet nové funkce Google Map. Funkci Stáhnout oblast mapy stačí jednoduše vybrat a o nic více se již nestarat. Vraťte se zpět na prohlížení mapy. Na libovolném místě, které chcete později prohlížet offline podržte prst. Vyskočí bublina s adresou, kterou vyberte. Naskočí informační displej o dané adrese a mimo jiné i možnost stáhnout oblast mapy. Stačí tuto položku zvolit a telefon začne podklady stahovat do telefonu.

O stahování máte krásný přehled

Stáhnete pouze malý kousek

Vždy se stahuje pouze okruh 16 kilometrů kolem vybraného bodu na mapě. Rychlost stahování závisí na vybraném místě. Oblast s několika vesničkami stáhnete za pár vteřin. Velké město vám klidně zabere i několik minut. Stahovat podklady můžete jak skrz Wi-Fi, tak prostřednictvím mobilních datových přenosů od operátorů. Po stažení se vám na mapě objeví černý čtverec, který označuje, jakou část mapy máte uloženou v telefonu a tudíž ji můžete později prohlížet offline. Takovýchto oblastí si však můžete bohužel stáhnout maximálně dvacet (děkujeme čtenáře v diskuzi za upozornění). Před odjezdem si tedy stáhnete vybrané úseky a při jízdě už za navigaci nic neplatíte. Na dlouhou trasu však kvůli zmíněnému omezení zapomeňte. V offline režimu lze rovněž prohlížet pouze standardní mapu. Například satelitní tedy přítomna není. Zatím rovněž není k dispozici pohodlnější stahování větší oblasti (například státu) najednou. To umožňují například konkurenční Nokia mapy.

Na paměti také musíte mít, že stažené mapy v telefonu zůstanou pouze na 30 dní. Jde naštěstí o dostatečně dlouhou dobu a například pro potřeby letní dovolené bude většině uživatelů měsíční lhůta postačovat. Samotná práce se staženými částmi map je bezproblémová. Prohlížení i přibližování je okamžité a opravdu na nic nečekáte.

Stažené oblasti jsou na mapě vyznačeny černým čtvercem

Google konečně přináší možnost navigovat pomocí telefonu i bez připojení k internetu, i když značně omezeně. Snadno si stáhnete potřebné lokality a při kratší cestě již připojení k internetu nepotřebujete. Mnozí uživatelé by však uvítali i možnost stáhnout si podklady na stálo a ne jen na 30 dní a značně limitující je rovněž malá oblast stahování dat co do oblasti i počtu čtverců. Berme to však jako první vlaštovku, která se později, jak doufáme, vyvine v možnost stahovat celé státy do paměti telefonu. Blíží se tak doba, kdy i Google Mapy budou plnohodnotnou navigací pro veškeré cesty nejen automobilem.

Novou verzi Google Maps 5.70 jsme testovali na telefonech HTC Sensation a Samsung Galaxy S II.

Diskuze ke článku
Vlastik80
Snad se to časem zlepším jelikož toto je opravdu hodně sporadicky použitelné, ale věřím že to jednou bude lepší i s Google Maps. Snaha se cení. :)
petr
No, to nad čím tady jásáte zase tak moc dobře u Googlu nevyřešili. Vlastně to nevyřešili vůbec, protože to je nemlich to samé jak to bylo před tou poslední aktualizací.
mm
Je to limitovane. Muzete stahnout pouze 20 oblasti vic ne :-(
HUdasp
Tak doufám, že omezení jsou jen a pouze díky jakési "beta" verzi stahování map a v ostré už omezení nebudou. I tak dobrá zpráva, na cestu do Chorvatska to neni, ale plno aplikací využívá Google Maps, takže na stažení domoviny a ušetření dat stahováním neustále stejných kousků map dobré.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze