Vyzkoušeli jsme nejtenčí smartphone na světě Alcatel OT Idol Ultra

5

Alcatel na veletrhu ukazoval bez nadsázky nálož novinek, kterých v posledních měsících představil celkem 13. Dnes se podíváme na nové model One Touch Idol a Idol Ultra, které jsme podrobně nafotili a vyzkoušeli na MWC v Barceloně.

Alcatel se nehodlá spokojit s pozicí výrobce představující jen telefony střední třídy a míří i do pater nejvyšších. Důkazem toho je například model One Touch Idol X s FullHD displejem, který jsme rovněž na MWC otestovali. Špičkovým telefonem je ale například i One Touch Idol Ultra ze stejné série. Slovíčko ultra znamená ultratenký, a opravdu tomu tak je. Telefon je totiž se svými 6,5 milimetry nejtenčím smartphonem na světě.

Matná žiletka s mnoha kompromisy

Naživo je to opravdu žiletka, která se však překvapivě nedrží tak špatně. Díky oblým tvarům, dobře zpracovaným bokům a matnému soft touch povrchu ještě vcelku rozumně padne do ruky. Musíte však samozřejmě počítat s většími rozměry, telefon má přeci jen už větší 4,7palcový displej. Ten má technologii AMOLED, HD rozlišení a oproti modelu Ultra, který jsme měli hned vedle, vypadá o poznání lépe. A jak byste od AMOLEDu očekávali, má také o poznání více saturované barvy. Má výborní pozorovací úhly a i vcelku dobrý jas.

Zadní strana má příjemnou soft-touch úpravu a oproti modelu One Touch Idol z ní už opravdu hodně vystupuje čočka fotoaparátu. Tu už Alcatel do ultratenkého těla rozumně zakomponovat nedokázal. Nepochopil jsem rovněž umístění odemykacího tlačítko. Zatímco model Idol jej má na pravé straně horní hrany, což už je při této velikosti samo o sobě ne příliš šťastné umístění, u Idol Ultra ji hledejte na levé straně horní hrany, takže již už jednou rukou při držení telefonu neobsloužíte. Proč inženýři v TCL hráli tato škatulata hejbejte se, opravdu nevím.

Při takto minimální tloušťce bohužel přichází další kompromisy. Telefon totiž nemá 3,5mm Jack pro připojení sluchátek, musíte vždy připojit adaptér přes microUSB konektor. Dalším kompromisem je absence microSD slotu, vystačit si musíte s vnitřní pamětí, ze které je pro uživatele určeno 13 GB. Zamrzí rovněž akumulátor s menší kapacitou 1820 mAh, což vzhledem k velkému HD displeji a dvoujádru není nijak mnoho. Telefon je díky malému akumulátoru také příjemně lehký, i když přesnou gramáž zatím Alcatel nesdělil.

Alcatel One Touch Idol Ultra je velmi zajímavý telefon, který vypadá exkluzivně, je dobře zpracovaný především drží titul nejtenčího smartphonu na světě. Bohužel ale přináší mnoho kompromisů.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 68,5 × 6,5 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6577, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 820 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostkvěten 2013, 9 490 Kč

Alcatel One Touch Idol: tlustší, ale s méně kompromisy

Pokud takto tenký a drahý telefon nepotřebujete, může pro vás být nižší model One Touch Idol (bez přídomku Ultra). Ten je o více než milimetr tlustší, nechybí mu 3,5 mm Jack ani slot pro paměťové karty a vypínací tlačítko má lepší umístění. Bohužel displej už nemá HD rozlišení a AMOLED technologii, baterie má navíc podobnou kapacitu. Design je skoro stejný, už ale nehledejte matnou soft touch úpravu, ale nastupují lesklé plasty. Displej je o poznání horší, než u ultratenkého Idolu Ultra, to však bude určitě vyváženo nižší cenou.

Levnější model Idol vypadá rovněž velmi dobře

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 67,5 × 7,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostduben 2013, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
Romualdo
Máte chybu v rozměrech Konstrukce: Alcatel One Touch Idol Ultra.
Jinak krásné telefony.
Michal
Moc pěkné! A kdy to má dorazit k nám?
Michal
Nebyl tam náhodou k vidění i One Touch Star? Přítelkyni se líbí. :-)
xxx
Taky by me docela zajímalo, kdy se v CR dočkáme Alcatelu Idol Ultra, brousim si na nej zuby. I ten Idol (bez ultra) se mi libi, zadní strana vypadá jako kartacovany hliník, ale asi je to jenom leskly plast jako na sgs 3. Nejraději bych si koupil idol x, ale do konce roku čekat nebudu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze