Vyzkoušeli jsme, jak rychlé LTE má Vodafone v Karlových Varech

4

LTE. Tři kouzelná písmenka, kterým se stále nechce výrazněji proniknout do české a moravské kotliny. Operátoři vysokorychlostní mobilní internet zavádějí nesměle pouze v několika málo lokalitách. My jsme nyní proměřili rychlost LTE červeného operátora v Karlových Varech. Jak si stojí proti konkurenci? Nabídne v reálu rychlé připojení?

Pomalé rozšiřování LTE u nás jde samozřejmě na vrub nepovedené aukci kmitočtů a operátoři tak v podstatě všechny své současné sítě spouští ve zkušebním režimu s tím, že nevědí, zda a za jakých podmínek budou ve finále stavět LTE síť ve velkém. I tak je ale zajímavé si vyzkoušet v těch několika málo lokalitách na LTE fungovat a podívat se trochu do budoucnosti, kdy budete mít v podstatě kdekoliv stejnou rychlost, jakou nyní poskytuje v domácnostech a kancelářích standardně pouze velmi kvalitní připojení.

Vodafone pláž v Karlových Varech

My jsme před časem podrobně otestovali LTE od T-Mobile v Mladé Boleslavi, které běželo na šířce pásma 2x10 MHz v rámci frekvence 1 800 MHz, což znamená pro uživatele rychlost stahování až 75 Mb/s a v případě odesílání dat teoreticky 25 Mb/s. Vodafone v Karlových Varech slibuje vyšší rychlost stahování, až 100 Mb/s, a to díky šířce pásma 2x15 MHz v pásmu 1800 MHz. Je ale nutno dodat, že od července 2013 tuto šířku pásma a vyšší rychlost zavedl v Mladé Boleslavi i T-Mobile. Technici Vodafone údajně provedli 4 tisíc měření a průměrná rychlost stahování činila 32 Mb/s, uploadu pak 17 Mb/s. Zajímalo nás, zda se na tyto hodnoty dostaneme také, nebo je dokonce překonáme? Síť LTE jsme testovali v době konání filmového festivalu, kdy se po Karlových Varech pohybovala řada promotérů Vodafonu s tablety s LTE připojením, kteří prezentovali kolemjdoucím rychlost sítě a vcelku ji tak nárazově zatěžovali. Počet reálných uživatelů je však zatím velmi nízký, takže v tomto ohledu by neměl být problém s přetížením nebo zahlcením sítě.

Jak a na čem jsme měřili?

Naší testovací sestavou byl hybridní ultrabook Sony VAIO Duo 11 s Windows 8 a LTE USB modem Huawei od Vodafone. Stojí za to zmínit, že do sítě Vodafonu se lze přihlásit i s mobilním telefonem či tabletem podporujícím LTE na dané frekvenci a díky funkci CS Fallback, pokud vám někdo zavolá, se telefon odhlásí z LTE sítě, hovor provede přes 2G nebo 3G a poté se opět přihlásí zpět do LTE a datový přenos pokračuje.

Vodafone LTE modem od Huawei

Na každém z pěti měřících stanovišť jsme provedli test vždy třikrát a níže uvádíme průměrné naměřené hodnoty a rovněž medián, který je více vypovídající, neboť se v tomto výsledku tak moc neprojevují extrémní hodnoty. Nutno ale říci, že výsledky byly konstantně dobré.

Měření 1 – terasa, přímý výhled na vysílač

První měření proběhlo na terase hotelu Thermal, s přímým výhledem na vysílač. Zde jsme dle očekávání dosáhli velmi dobrých hodnot. Jak download, tak upload byly nejen na mobilní připojení doslova špičkové. Podobnou rychlost nemá většina uživatelů ani na pevném připojení v kanceláři či domácnosti.

Měření LTE Vodafone
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
68,29 70,57 27,18 27,2 46,3 46

Měření 2 – hotelový pokoj

Druhý test jsme provedli uvnitř pokoje hotelu s cihlovými zdmi v centru a simulovali tak běžné použití LTE v domácích podmínkách. Rychlost byla o poznání nižší, stále však výborná. Za pozornost stojí, že se nezměnil ping, který se stále drží mezi 40 a 50 ms, což je na mobilní připojení špičková hodnota.

Měření LTE Vodafone
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
23,7 23,8 7,9 8,2 45,6 44

Měření 3 – party stan

Třetí test proběhl v baru se smíšenou kovovou a plátěnou konstrukcí v centru města. Ta dle očekávání rychlost připojení nijak nesnížila a rychlost byla opět výtečná.

Měření LTE Vodafone
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
68,7 78,0 25,8 25,4 44,7 48

Měření 4 – Vodafone pláž

S naším měřením jsme se samozřejmě zastavili také na Vodafone pláži, která má k dispozici opět přímý výhled na vysílač. Vzhledem k příhodnému reliéfu kolem centra města ostatně tato situace nastává velmi často a Vodafone neměl s pokrýváním velké problémy. Dle očekávání jsme i zde naměřili velmi pěkné hodnoty. Ostatně posuďte sami z tabulky níže.

Měření LTE Vodafone
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
72,7 76,37 23,0 23,1 48,7 48

Měření 5 – kinosál uprostřed betonové budovy

Vzhledem k tomu, že jsme měření prováděli v průběhu filmového festivalu, musel samozřejmě jeden z testů proběhnout z velkého sálu hotelu Thermal, tedy uprostřed velké betonové stavby. Jak dopadlo LTE v těchto podmínkách? Rychlost byla nižší, ale stále perfektní, velmi dobrý byl také ping.

Měření LTE Vodafone
Rychlost downloadu (Mb/s) Rychlost uploadu (Mb/s) Ping (ms)
průměr medián průměr medián průměr medián
37,9 42,8 16,3 16,6 41,3 45

Rychlejší než T-Mobile, ale s horším pingem

Jaký je závěr měření? Vodafone má LTE v Karlových Varech opravdu velmi rychlé, výrazně rychlejší, než například T-Mobile v Mladé Boleslavi, kde jsme na downloadu většinou naměřili zhruba poloviční, nebo maximálně dvoutřetinové rychlosti. Upload má Vodafone také rychlejší, ale už ne tak výrazně. Situace se ale obrací v otázce pingu, kde znatelně vede T-Mobile. I v oblasti se špatným pokrytím byl ping lepší, než nejlepší hodnoty Vodafonu. U obou operátoru je ale ping velmi nízký a výrazně lepší, než v případě 3G připojení. Vzhledem k tomu, že větší šířku pásma před několika dny zavedl i T-Mobile v Mladé Boleslavi, vydáme se brzy opět i tam, abychom výsledky porovnali.

Závěr měření bude stejný, jako v případě T-Mobilu. Nezbývá nám nic jiného než čekat na výsledky aukce digitální dividendy a doufat, že se podobně rychlé mobilní připojení rozšíří do co nejvíce oblastí České republiky. Vzhledem k tomu, že v podmínkách pro budoucí pokrývání území LTE sítěmi je také povinnost pokrýt méně hustě osídlená území před možností pokrýt městské oblasti, mohl by se i venkov relativně brzy podobných, na dnešní poměry, závratných rychlostí, dočkat.

TIP: podívejte se na naše měření rychlosti LTE konkurenčního T-Mobile v Mladé Boleslavi

Diskuze ke článku
Martin V.
Co je to za hnusný mapy? Proč je tam Carlsbad místo Karlovy Vary? Prague místo Praha nebo Munich místo München? Nechápu, proč ty mapy nerespektují původní názvy.
Stimpoff
V článku máte výraznou chybu, Mladá Boleslav běží k již od začátku měsíce kompletně s šířkou pásma 2x15MHz tj. rychlosti 100/37,5Mbit. Porovnání pak nedává vůbec smysl, protože neuvažuje současný stav!
chjo
Plha se hlásí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze