Vyzkoušeli jsme, jak fotí (a točí) Huawei Mate 20 Pro. Co na něj říkáte?

aktualizováno o video a fotografie
Vyzkoušeli jsme, jak fotí (a točí) Huawei Mate 20 Pro. Co na něj říkáte?
  • Smartphone jsme testovali v zachmuřeném Londýně, Praze i Olomouci
  • Velmi rychle jsme si oblíbili ultraširokoúhlý objektiv i trojnásobný optický zoom
  • Při fotografování v rozlišení 40 megapixelů nelze zoomovat
  • Aplikace fotoaparátu se má brzy dočkat aktualizace

Pokud vás zaujalo rozpoložení fotoaparátů Mate 20 Pro na zadní straně, vězte, že má svůj důvod. Tři fotoaparáty doplněné jednou osvětlovací diodou a jejich symetrické uspořádání bylo podle slov prezidenta společnosti Richarda Yu inspirováno světlomety sportovních automobilů Porsche. Pokud jste si nečetli články o dalších zařízeních, která byla v Londýně představena, určitě to napravte. Velmi nás zaujal herní Huawei Mate 20 X s pokročilým chlazením i Huawei Mate 20 RS vyvedený v luxusní kombinaci skla a kůže. Vaší pozornosti by neměly uniknout ani skvěle vypadající Huawei Watch GT nebo jednoduchý (ale funkční) Huawei Band 3 Pro. Ale nyní se už podívejte na to, jak dopadl náš malý fototest prováděný v zachmuřeném Londýně a částečně i ve slunečné Praze.

Huawei Mate 20 Pro (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Přímo od Huawei máme potvrzeno, že se fotoaparát bude ještě vylepšovat – během několika dnů se čeká aktualizace, která výsledky posune ještě o stupínek výš. Podstatnějšího zlepšení se má dočkat zejména noční režim.

Přidána bude rovněž podpora 3D skenování. Během představení v Londýně byla tato funkce v reálném čase demonstrována na plyšové pandě. Tu nejprve naskenovali ze všech stran a následně vytvořený virtuální model umístili na pódium, kde běhal a rychle si získal pozornost diváků. Oproti 3D skenování, které můžeme vidět u smartphonů od Sony, Mate 20 Pro dokáže naskenovaný objekt nechat rozhýbat a ožít. Je jisté, že i tato technologie bude mít svá omezení a alespoň zatím nebyl zmíněn jiný účel než pouhé pobavení sledujících.

Nejedná se o fotografie pořízené smartphonem Huawei Mate 20 Pro

Během focení jsme používali všechny tři fotoaparáty. Můžete se tedy pokochat výsledky ultraširokého objektivu nebo trojnásobného optického zoomu, který fungoval ukázkově. Digitální zoom je až desetinásobný a výsledky ani při maximálním přiblížení nejsou vůbec špatné. Ultraširoký objektiv je v aplikaci fotoaparátu označen jako přiblížení 0,6 a můžeme potvrdit, že funguje doopravdy dobře a focení usnadní. Občas se však stane, že během přepínání z hlavního fotoaparátu na širokoúhlý nebo naopak dojde k malé, ale přesto znatelné prodlevě. Rychlost přepínání se však může vypilovat s novou aktualizací.

Výsledky fotografií odpovídají vlajkové lodi, ale na naše podrobné dojmy si ještě budete muset několik dní počkat. Huawei byl během představení pochopitelně hodně sebevědomý a častokrát srovnával svou vlajkovou loď s konkurenty v podobě iPhonu Xs (Max) nebo Samsungu Galaxy Note9. Porovnáni fotografií v šeru nebo s protisvětlem vypadalo u Matu 20 Pro o dost lépe, ale nevěříme ničemu, co nejprve sami neotestujeme. Na podrobné srovnání jiných vlajkových lodí s Mate 20 Pro se můžete těšit již brzy. Mimochodem, věděli jste, že můžete nejnovější iPhony dobít skrze reverzní nabíjení?

Přiblížení od ultraširokého „0,6“ režimu až po desetinásobný digitální zoom

Za zmínku rovněž stojí makro režim, který funguje již ze vzdálenosti přibližně 2 cm a příznivce zdravého životního stylu zaujme schopnost identifikovat jídlo, na které se fotoaparát zaměřuje a zároveň určit jeho kalorickou hodnotu. Ne vždy funguje dokonale, ale ve většině případů se povedlo. Dobře si vede fotoaparát rovněž při nahrávání videí, u kterého lze rovněž využít ultraširoký záběr nebo trojnásobný optický (digitální desetinásobný) zoom. Během představení byl rovněž ukázán nový černo-bílý režim nahrávání videa, kde si lze zvolit objekt, který zůstává barevný.

Technické parametry Huawei Mate 20 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce157,8 × 72,3 × 8,6 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,39" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát40 Mpx (7 296 × 5 472), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2018,
Diskuze ke článku
fryy
fotografie budov sú otrasné. stále kdesi padajú. sú naklonené do všetkých možných strán a pri niektorých som mal dojem, že už spadnú.
M.
Nebýt toho stupidniho výřezu a skleněných zad a chybějícího jacku tak by to byl super mobil. Takhle je to dalsi z mnoha. Jedine plus je ta ctecka v displeji to je super!
mir
Nezlobte se ale ty fotky to je děs. Co jste vlastně fotil?
Xzeit
Redakce : Mě by co se týče foťáku zajímalo a to hlavně : co stabilizace obrazu u hlavního 40mpx snímače? Není tsm OIS. Je jeho absence nějak znát a nebo jeho funkci plně nahradí EIS? Tedy stabilizace fotografií i vide, jak je na tom?

Druhá otázka... Co výdrž baterie? Je aspoň tak dobrá jako na loňském modelu Mate 10 pro?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze